Monthly Archives: February 2017

Diploma și anexa eliberată pe numele lui Iachim GROSUL, absolvent al Institutului Pedagogic „T.G. Șevcenko”, 1941. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00022-00023

00022

00023

Diploma de profesor eliberată pe numele lui Iachim GROSUL, 1957. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00024

00024

Întrunirea academicianului Iachim GROSUL, președintele Academiei de Științe a a RSS Moldovenești (1961-1976), cu academicianul Boris PLATON, președintele Academiei de Științe a Ucrainei și academicianul A. BORISEVICI, președintele Academiei de Științei a Bielorusiei, 1976. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00020

000020

Academicianul Vitalie POSTOLATI (primul din dreapta) (19 iulie 1937, s. Ţekinovka, r-nul Iampol, Ucraina) – inginer, domeniul ştiinţific: energetica. Doctor habilitat în ştiinţe tehnice (1988). A fost ales membru corespondent (1992) şi membru titular (2007) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00019

00019

Academicianul Vitalie POSTOLATI (stânga) (19 iulie 1937, s. Ţekinovka, r-nul Iampol, Ucraina) – inginer, domeniul ştiinţific: energetica. Doctor habilitat în ştiinţe tehnice (1988). A fost ales membru corespondent (1992) şi membru titular (2007) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00018

00018

ION VALER XENOFONTOV – OMUL CONSACRAT ȘTIINȚEI

Praznicul Întâmpinării Domnului a coincis cu un frumos popas aniversar în viața istoricului Ion Valer Xenofontov. L-am descoperit ca pe o fire enciclopedică, de altfel pe atunci coordona mai multe activități în cadrul Institutului de Studii Enciclopedice al Academiei de Științe a Moldovei.

Un om profund, meditativ și cumpătat în același timp, fiind pasionat de tot felul de curiozități și care mereu afirmă că viața ar fi prea plictisitoare dacă nu am descoperi zi de zi ceva nou.

Am decis să discutăm cu acest minunat om al științei și culturii naționale.

De multă vreme coordonați elaborarea mai multor ediții enciclopedice. Este domeniul în care vă regăsiți sau e o simplă rutină?

Cercetarea enciclopedică este una dinamică, creativă, cognitivă, captivantă, nicidecum nu poate fi considerată una de rutină. Reanimarea acestui domeniu științifico-editorial în Republica Moldova (după o întrerupere de aproape 30 de ani) poate fi apreciată drept o revoluție a cunoștințelor organizate și sistematizate. Oricine din noi, aflat în dileme ale cunoașterii, apelează la aceste autorități informaționale. Longevitatea enciclopediilor este mai mare, comparativ cu a altor produse editoriale. Enciclopediile reprezintă un mare imperiu al cunoștințelor, care te menține mereu într-un tonus intelectual. Enciclopediile, alături de stemă, imn, drapel, constituie un simbol al statului. Fixează pentru memoria colectivă nivelul cognitiv al unei epoci, al unei comunități. Principiile de organizare ale rețelei internet corespund organizării lucrărilor enciclopedice.

Ați urmat studiile de doctorat în domeniul istoriei la Cluj-Napoca, România. Colegii care vă revăd după atâția ani nu vă recunosc. Erați consacrat sportului și temei războiului, în special al celui din Afghanistan. Prin ce metamorfoze ați trecut?

La fel ca în orice domeniu de activitate există un itinerar complex de acumulare, apogeu, urmat de o perioadă de decădere și de stagnare. La fel și în cercetare, după ce se obțin anumite rezultate este necesară o detașare de acestea și începerea unei noi activități. Aceasta este abordarea cercetătorului „țânțar”, care trece de la un subiect de cercetare la altul, spre deosebire de cercetătorul „lipitor”, care rămâne fidel aceleiași teme. Creativitatea nu poate fi sinonimă doar cu menținerea pe linia de plutire. Este o căutare permanentă de noi subiecte. De aceea, sunt mereu în căutare de subiecte în subiecte, istorii în istorii, povești în povești. Metamorfozele mele în domeniul cercetării au deraiat de la subiecte cu tematică militară (e vorba de războiul sovieto-afghan din anii 1979–1989, căruia i-am consacrat două lucrări) la cele cu dimensiuni spirituale (am elaborat și editat o monografie consacrata mănăstirii Japca), abordând teme din domeniile sportului de performanță (împreuna cu colegii am inițiat colecția „Legendele sportului moldovenesc” consacrată campionilor olimpici Tudor Casapu, Nicolae Juravschi, Larisa Popova, Igor Dobrovolschi ș.a., am coordonat, de altfel, lucrarea „Sport. Mică enciclopedie” etc.), al istoriei științei (am publicat mai multe studii și articole la acest subiect) și biografiilor științifice (dedicate savanților). Recent mi-a apărut de sub tipar volumul I al „Enciclopediei curiozităților” și îl elaborez pe cel de-al doilea.

În calitate de istoric, care perioadă este cea mai puțin cercetată și pe ce ar trebui să ne axăm în studiul istoriei naționale?

Paradoxal, dar cea mai puțin studiată este perioada recentă, istoria timpului prezent, istoria imediată sau istoria în mișcare. Este intervalul de timp din ultimii 30 de ani, acel timp în care activăm  și al cărui martori suntem. Facem judecăți de valoare despre intervale de timp de milioane și zeci de mii de ani, dar nu ne cunoaștem intervalul istoric în care noi trăim…

Cum vedeți evoluția și realitatea pe care o trăiește Biserica din acest teritoriu?

Biserica reprezintă axa de valori spirituale ale poporului nostru. Sondajele indică faptul că Biserica se bucură de cea mai mare încredere în societate. Mi se pare însă că uneori nu merge în unison cu realitățile vieții. Probabil, ar fi necesare anumite schimbări în interiorul Bisericii, realități condiționate de noul tablou în mișcare rapidă a lumii.   

Care e locul credinței în viața unui cercetător?

Cel mai bun răspuns la această întrebare l-a oferit laureatul Premiului Nobel pentru Fizică (1921) Albert Einstein (1879–1955): „Ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă”.

De la o vreme încoace vă vedem nu doar în arhivă, dar și la ore de curs. Cum e să îmbini cercetarea cu predarea?

Cercetarea fără dimensiunea comunicativă și de dezbatere este una inutilă. De aceea, la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, unde predau cursul fundamental de Istoria românilor în perioada contemporană și cursul special URSS: politica externă și diplomația (1945–1991), dezbat cu profesorii, doctoranzii și studenții mai multe dimensiuni de cercetare. Este o comunicare foarte utilă pentru validarea anumitor concepte, idei, gânduri sau viceversa –, de infirmare a anumite supoziții.

O familie de intelectuali  cum se descurcă financiar?

Am trecut prin multe dificultăți în viață, inclusiv financiare, de aceea ne-am obișnuit să ne mulțumim întotdeauna cu ceea ce avem.

Vă rămâne timp și pentru familie?

Familia, asemenea unui lăcaș sfânt, este locul sacru unde te simți cel mai bine protejat și necesar. Sigur că familiei trebuie sa-i acordăm cel mai mult timp, însa realitățile vieții sunt altele. Cu soția Lidia activăm în același domeniu de cercetare – istoria. Nevastă-mea este primul meu cititor și cel mai acerb critic al mansucriselor. Pe feciorul Simion, elev în clasa a II-a, îl implic în proiectele mele de cercetare prin fotografierea obiectivelor investigate. Întrebările pe care mi le pune le abordez în unele subiecte investigate. Simion are în computer o mapă intitulată „Curiozități” pe care o completează cu informații de interes pentru el, în mod special din domeniul tehnicii. Fiicei Miranda, mezina, îi place să asculte povești și să deseneze.

 

Ați parcurs patru decenii de viață pământească. Este un proverb care spune: ”Dacă ești prost la 40 de ani, ești prost cu adevărat”. Cum ați comenta?

Cel mai periculos ar fi faptul dacă la această vârsta te-ai considera cel mai deștept… Zic și eu ca Socrate: „Eu știu că nu știu nimic… pe când alții nici asta nu știu”.

Mai avem oameni care fac știință, care au realizări la nivel mondial sau…? Pentru că unii preferă să creadă că Academia de Științe a Moldovei e o instituție ce depozitează exponate încă vii, deci vârstnici, care nu mai folosesc la nimic.

Spre deosebire de alte domenii (sport, muzică etc.), în știință perioada fructificării rezultatelor acumulate vine mai tardiv. Atunci când sportivii devin olimpici pe la 20-30 de ani, atunci când interpreții pot deveni populari la două-trei decenii de viață, omul de știință cercetează în laboratoare, arhive, biblioteci și asimilează informația. În domeniul cercetării performanțele sunt de bătaie lungă. În Academia de Științe a Moldovei cunosc foarte mulți cercetători autentici, care se consacră cu trup și suflet activității pe care o desfășoară. Evident, ca și în alte domenii, mai este loc pentru și mai bine în forul stiintific suprem al Republicii Moldova.

Până unde e bună știința și de unde ar fi necesar să se includă religia. E posibilă simbioza și în zilele noastre?

Știinta este bună pentru cunoașterea acestei lumi misterioase, iar religia e necesară pentru moralitate și echilibru spiritual. Lipsa uneia dintre aceste componente ar fi un fiasco pentru umanitate.

Ce gânduri aveți pentru acest petic de pământ și oamenii care trăiesc în această țărișoară?

Sa ne găsim locul și rostul nostru în lume, să fim demni în tot ceea ce facem și, evident, să fim întotdeauna curioși. Să iubim cartea și tot ce ne înconjoară…

 A consemnat Pr. Octavian Moşin

Sursă: http://altarulcredintei.md/ion-valer-xenofontov-omul-consacrat-stiintei/

Doctorul în științe biologice I. SABELINICOV, veteran al Bazei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS, împreună cu cercetătorii științifici în laborator. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00017

00017.

ZECE CURIOZITĂȚI DIN BIOGRAFIA ACADEMICIANULUI VALERIU RUDIC (SAVANTUL CU PERFORMANȚE SPORTIVE)

Motto: „Spiritul omenesc are trei chei, care deschid totul:

ştiinţa, cugetarea, imaginaţia”.

Victor Hugo (1802–1885), poet, dramaturg și romancier francez

 

Renumitul savant Valeriu Rudic s-a născut la 18 februarie 1947 în s. Talmaza,  raionul Ştefan-Vodă, RSS Moldovenească /Republica Moldova, în familia tinerilor învățători Valentina și Filip Rudic. Palmaresul biobibliografic al membrului titular (academician) al Academiei de Științe a Moldovei este unul de excelență, cu performanțe de rezonanță națională și internațională. A prezentat semnale că va fi o personalitate deosebită încă din copilărie.

  1. În școlaritate, în satul natal întreținea discuții la diverse subiecte nu doar cu colegii de clasă, ci și cu elevii din clasele mai mari și cu învățătorii. Era foarte energic și îmbina activitatea intelectuală, spirituală cu cea fizică. „Era hapsân la lucru, la strânsul roșiilor întotdeauna culegea 250-300 kg, norma fiind de 100 kg” (Nicolae Grosu, primarul satului Talmaza, raionul Ștefan-Vodă, 1990–2003, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, 1990–1994). A fost un elev olimpic. La olimpiadele raionale de limbă și literatură română, limbă franceză și chimie a ocupat locul întâi. A participat cu succes și a devenit laureat la olimpiada republicană de limbă și literatură maternă (1965). A fost primul absolvent din s. Talmaza medaliat cu aur (1965). Locul de baștină îl glorifică prin faptul că este cetățean de onoare al raionului Ștefan-Vodă (2006) și al satului Talmaza (2016).
  2. Între 1965 și 1967 a fost multiplu campion al Moldovei la lupte libere. Este maestru al sportului al URSS (1967) la această probă sportivă, unul dintre cei mai tineri din spațiul sovietic. Ar fi continuat cu succes cariera sportivă dacă mama nu l-ar fi dojenit părintește că dorește să fie instruit, în primul rând, în domeniul medicinei.
  3. La Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (actualmente, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”) a fost bursier leninist pe parcursul a patru ani de studii. A absolvit Facultatea de Medicină Generală cu diplomă de mențiune (1971). A susținut teza de doctor în științe medicale înainte de termen (1974), fiind îndrumat de profesorul universitar Valentin Nichitin. În anul 2007, Alma Mater i-a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa, iar din anul 2009 este șeful Catedrei de microbiologie, virusologie și imunologie la aceeași instituție.
  4. Stagiul de cercetare la Universitatea Berkeley din California, SUA (1982–1983), i-a marcat calitativ parcursul științific, fiind recunoscut în plan mondial grație performanțelor incontestabile.
  5. Profesorul universitar (1991) Valeriu Rudic are una dintre cele mai puternice școli științifice (în domeniul ficobiotehnologiei, fondată în anul 1992) din Republica Moldova. A fost consultant/conducător științific la 44 de teze de doctorat, inclusiv 9 de doctor habilitat în biologie şi medicină.
  6. Academicianul (2000) Valeriu Rudic este fondatorul unei noi direcţii ştiinţifice sinteza orientată a substanţelor bioactive de către cianobacterii şi microalge şi elaborarea tehnologiilor avansate de obţinere şi utilizare a preparatelor biologice.
  7. Este inventatorul unui nou preparat biologic – BioR®-ului, pe baza căruia au fost elaborate, înregistrate și incluse în multiple scheme de profilaxie și tratament o serie de noi produse farmaceutice cu o gamă largă de acţiune (antioxidantă, citoprotectoare, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antivirală, hepatoprotectoare, normolipemiantă, antiaterogenă). Eficacitatea preparatului a fost demonstrată de multiple cercetări biotehnologice, biomedicale, toxicologice și clinice. Preparatul BioR este componentul de bază a 18 produse farmaceutice și suplimente alimentare înregistrate la Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.
  8. Este autorul unei opere științifice colosale. Numeric acestea însumează 1270 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 7 monografii, 16 manuale, 22 de produse înregistrate și fabricate. Valoarea practică a performanțelor științifice este confirmată prin circa 300 brevete de invenţie (înregistrate în Republica Moldova, Federația Rusă, România).
  9. Palmaresul savantului include premii și distincții unice în Republica Moldova: EUREKA – Bruxelles 1993–2016 (medalii: 66 aur, 28 argint şi 12 bronz); inpex – Pittsburgh, SUA, 1995–2005 (17 aur, 5 argint şi 2 bronz); PALEXPO – Geneva, 1996–2016 (33 aur, 33 argint şi 6 bronz ); ExpoziŢii internaŢionale: Iaşi (1994–2016); Sofia (1996–1997); Casablanca (1996–1998); Zagreb (1997); Londra (1997); Bucureşti (1997–2016); Manila (1998); Moscova (2001–2006); Sevastopol (2006); Chişinău (2001–2015); Cluj-Napoca (2008, 2011, 2015); Varşovia (2008, 2010, 2016); Croația (2015); Bangkok (2008); Seul, Coreea (2008, 2010); Su Zhou, China (2008), Koa-Suing, Taiwan (2013); Nürnberg (2015–2016) (91 medalii aur, 28 – argint şi 15 – bronz); Premiul Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală (1994, 1998); Premiul INPEX – XII (1996), SUA; Premiul Institutului Naţional de Inventică (1996), Iaşi, România; Premiul Ministerului Relaţiilor Sociale, Belgia (1996); Premiul „Creativitate şi Ecologie” al Academiei de Ştiinţe a Ungariei (1996); Premiul Ministerului Industriei Apărării al Rusiei (1996); Premiul „Pentru realizări în protecţia mediului”,  INPEX (1997), SUA; Premiul Mare Casablanca (1997), Maroc; Premiul INOVA-97, Zagreb (1997), Croaţia; Premiul Guvernului Republicii Moldova „Cel mai dotat inventator” (2002); Premiul Mare AGEPI (2003); Marele Premiu Pentru Realizări Remarcabile, INPEX (2003, 2005), SUA; Premiul Special al Delegaţiei Croaţiei; INPEX (2003) SUA; Premiul Delegaţiei Poloniei,  Bruxelles EUREKA (2004, 2007, 2010–2011); Premiul Ministerului Ştiinţei şi Transferului Tehnologic, România (2004, 2007, 2010); Premiul „Inovatorul anului 2004”; Premiul  „Bruxelles-EUREKA 2005”; Premiul Delegaţiei Bosnia şi Herţegovina (2008); Marele Premiu Euroinvent, Iaşi, România (2009); Premiul Special al Delegaţiei Ucrainei, Bruxelles Innova 2009; Premiul Ministerului Educației Naționale, INVENTIKA, România, 2014; Diploma de mențiune  pentru un nivel științific înalt al inovației din partea Ministerului Educației din România, EUREKA 2014; Premiul special  ErINet pentru excelență în inovare, produse și metode noi, Geneva, 2015; Titlul onorific „Inventator de elită al României”, 1994; Inventator remarcabil (OMPI) Geneva, 1996, Ordinul Gloria muncii, 1995, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul  ştiinţei, tehnicii şi producţiei, 1998; Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, 2014. Este deținător a numeroase distincții internaționale, inclusiv Marea Cruce a Ordinului Sf. Ioan (Malta), Marea Cruce a Ordinului Sf. Andrei (Scoția), Ordinul Pro-Meritus Grand Prix al Comunității Europene pentru Promovarea Invențiilor, Ordinul European de merit în Inovație (Grand Officier), Ordinul belgian „Merite d, Invention” (Grand Officier) ș.a. Această enumerare rezumativă a laurilor cuceriți prin multă muncă și dăruire de distinsul savant developează o axiomă în spațiul actual al Republicii Moldova – personalitățile de valoare sunt cu mult mai apreciate peste hotare decât în propria țară.
  10. Din 1993, academicianul Valeriu Rudic, Om emerit al Republicii Moldova (2000), este directorul Institutului de Microbiologie a Academiei de Științe a Moldovei, reorganizat în anul 2005 în Institut de Microbiologie și Biotehnologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei.

 Ion Valer Xenofontov, doctor în istorie

Sursă: http://moldova-suverana.md/article/zece-curiozitati-din-biografia-academicianului-valeriu-rudic-savantul-cu-performante-sportive_17009

1Valeriu Rudic, elev la Școala Medie din s. Talmaza, raionul Ștefan-Vodă. Arhiva privată acad. V. Rudic

2Valentina Rudic – mama academicianului Valeriu Rudic. Arhiva privată acad. V. Rudic

3.Valeriu Rudic, maestru al sportului din URSS, 1967. Arhiva privată acad. V. Rudic

4

5

Competitia Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, câștigătorul berbecului – V. Rudic, Arbitru – acad. Gheorghe Ghidirim. Arhiva privată acad. V. Rudic

6

Profesorul V. Rudic în California, Monterey, SUA. Arhiva privată acad. V. Rudic

7

Acad. V. Rudic în Laboratorul de ficobiotehnologie. Arhiva privată acad. V. Rudic

8

La salonul Mondial de Invenții INPEX, Pittsbourgh, SUA. Arhiva privată acad. V. Rudic

9

Acad. V. Rudic cu discipolii. Arhiva privată acad. V. Rudic

10.

Premiul special al Salonului Mondial de Invenții, EURECA, Brusselles. Arhiva privată acad. V. Rudic

8

Academicianul Valeriu Rudic cu gîndul la viitor. Foto: I.V. Xenofontov, 7 octombrie  2016

Şcoala ştiinţifică de Ficobiotehnologie

Laboratorul Secției de Energetică Cibernetică în componența Institutului de Matematică cu Centrul de Calcul al Academiei de Științe a RSS Moldovenești. În centru cercetătorilor științifici se află academicianul Gheorghi CEALÂI (29 august 1916, or. Harkov, Ucraina – 21 aprilie 1996, Chişinău) –  inginer, domeniul ştiinţific: sisteme şi echipamente energetice. Doctor în ştiinţe tehnice (1957). Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1961).

Notă istorică: Secția de Energetică Cibernetică în componența Institutului de Matematică cu Centrul de Calcul a fost creată în anul 1964. În 1965, Secției de Cibernetică Energetică i s-a acordat statutul de instituție științifică independentă. În 1991, în cadrul Academiei de Științe a Moldovei a fost creat Institutul de Energetică în baza Secției de Energetică Cibernetică.

00016

 

ACADEMICIAN VALERIU RUDIC. BIOBIBLIOGRAFIE

Lucrarea este editată cu ocazia aniversării a 70-a a academicianului Valeriu Rudic, personalitate cunoscută și apreciată în țară și peste hotare pentru realizările sale în domeniile  microbiologiei şi ficobiotehnologiei.

Se prezintă portretul protagonistului în diferite ipostaze: activitatea științifică, educațională, managerială, civică etc.

Bibliografia savantului însumează 1270 lucrări ştiinţifice, inclusiv 7 monografii şi 16 manuale, circa 300  brevete de invenţie.

Pentru activitatea inovațională și de promovare a invențiilor a obținut 207 medalii de aur, 99 de argint și 35 de bronz

Volumul este adresat profesorilor, cercetătorilor științifici, doctoranzilor, masteranzilor și studenților.

Acad_V_Rudic coperta

Acad_V_Rudic

Scan10001_001

Scan10002_001

Scan10003_001

Inventatorul BioR-ului, acad. Valeriu Rudic, a urcat piscul septuagenarilor

 

Inventatorul BioR-ului, acad. Valeriu Rudic, a urcat piscul septuagenarilor

Academicianul Valeriu Rudic, savat cu renume mondial în domeniul microbiologiei, ficobiotehnologiei, inventatorul BioR-ului, membru de onoarea al mai multor Academii, inclusiv de peste ocean, director al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM, a marcat 70 de ani.

Cu ocazia celor șapte decenii de viața, dar și celor peste 35 de ani de activitate științifică, academicianul a fost felicitat de conducerea AȘM, în persoana prim-vicepreședintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, academicieni din cadrul Secției Științe Naturale și Exacte, în frunte cu academicianul-coordonator, acad. Aurelia Gulea, directori de institute din cadrul Secției, reprezentanți ai comunității științifice, mediului universitar, colegi.

În mesajul său de felicitare, adresat în numele conducerii AȘM, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședintele AȘM a menționat impresionanta cale pe care a parcurs-o omagiatul, dar și cum s-a impus într-un domeniu atât de dificil. „V-ați impus în acest domeniu al microbiologiei, biotehnologiei la scară internațională și spun aceasta cu toată responsabilitate. Multitudinea de medalii de aur și argint obținute de acad. Rudic, pot fi atribuite unei întregi comunități științifice”, a remarcat prim-vicepreședintele, subliniind că savantul, cu același succes a rupt și frontul implementărilor și la direct, nu numai la figurat, devenind cunoscut întregii noastre societăți, dar și în lume. E de ajuns să se facă referințe la preparatul BioR, ca să realizezi complexitatea și notorietatea savantului Rudic.

Cu ocazia aniversării, prim-vicepreşedintele Tighineanu i-a dorit omagiatului sănătate, exprimând recunoştinţă şi înaltă preţuire pentru anii dedicaţi ştiinţei, devinind astăzi o somitatea a lumii academice, dar și unul din principalii piloni pe care se ține știința Republicii Moldova. Pentru prestația științifică de excepție, pregătirea cadrelor de înaltă calificare în domeniile microbiologiei și ficobiotehnologiei, septuagenarul a fost distins cu Medalia „Meritul Științific” de Gardul I, distincție nou instituită de AȘM.

Cu același prilej, Academia de Științe a Moldovei, Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan” (Institut) a AȘM a elaborat și editat lucrarea „Academicianul Valeriu Rudic” din seria „Biobibliografie”. Volumul include câteva compartimente care prezintă portretul protagonistului în mai multe ipostaze –  activitate științifică, educațională, managerială, civică, dar și viața în imagini.

„În persoana dl acad. Valeriu Rudic avem nu doar o personalitate polivalentă, dar și o somitate”, a spus acad. Teodor Furdui, prim-vicepreședinte de onoare al AȘM, președintele Sfatului Academicienilor. Acad. Furdui  a remarcat prestația științifică a savantului pe parcursul anilor, evidențiind capacitățile deosebite intelectuale, grație cărora a reușit să dezvolte o nouă direcție în știință, a pus baza științifică a acesteia, a elaborat preparatul BioR care actualmente acoperă diferite necesități ale medicinii practice. Omagiatul a fost felicitat de acad. Ion Toderaș, care a exprimat mândria și onoarea de a fi printre prietenii sărbătoritului.

Septuagenarul Valeriu Rudic a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte, colegilor cu care a mers până aici, pe acest drum deloc simplu al științei. Ajuns aici, îi mulțumește Domnului pentru cei 70 de ani și dacă Domnul va vrea, „să ne întâlnim și peste un ani”. A mulțumit mamei sale pentru că i-a adat viață și la crescut frumos și demn, a mulțumit Alma Mater, unde a primit educație și cunoștințe, ca să devină cine este astăzi. Se consideră un om realizat și împlinit. O echipă extraordinară cu care colaborează, o familie minunată – copii, nepoți cu care se mândrește, prieteni cu care își împărtășește bucuriile și grijile. Ce poți să-ți mai dorești? Sănătate.

Aceasta îi dorim și noi distinsului academician Valeriu Rudic – sănătate, noi virtuți și noi oportunități.

La Mulți ani!  

Eugenia Tofan,

Centrul Media al AȘM

 

rud

Foto: Eugenia Tofan

Sursă: http://asm.md/?go=noutati_detalii&n=7813&new_language=0

Academicianul F. ȘIȘMAREV (1875–1957), autoritatea sovietică în domeniul romanisticii. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00015

00015

Profesorul MIHALICI (1900–1973), coordonatorul Bazei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00014

00014

Academicianul Iuri LEALIKOV (2 aprilie 1909, Ekaterinoslav, azi Dnepropetrovsk, Ucraina – 12 octom­brie 1976, Chişinău) – chimist, domeniul ştiinţific: chimia analitică. Doctor habilitat în ştiinţe chimice (1953), profesor universitar (1954). Membru co­respondent (1961) şi membru titular (1965) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00012

00012

Academicianul Gheorghi LAZURIEVSKI (6 mai 1906, Taşkent, Uzbekistan – 20 septembrie 1987, Chişinău) – chimist, domeniul ştiinţific: chimia organică şi chimia compuşilor naturali. Doctor habilitat în ştiinţe chimice (1953), profesor universitar (1954). Membru ti­tular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1961). Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00011

00011

ZECE CURIOZITĂȚI DIN MEMORIILE „AFGHANILOR” DIN SATUL ANTONEȘTI, RAIONUL ȘTEFAN-VODĂ

Motto: „,Războiul naşte eroi şi laşi, sfinţi şi oameni nesemnificativi.

Nu permite însă ca un om normal să se menţină intact”.

 http://www.afgan.ru/otavt2.htm, accesat în 27.10.2002)

 Unii autori consideră că războiul din Afghanistan, cel mai îndelungat conflict militar din istoria sovietică, extins pe o perioadă de nouă ani şi şapte săptămâni (1979–1989), a constituit principala cauză a descompunerii Uniunii Sovietice. Actualmente asistăm la ,,extragerea” din anonimat a actorilor unui eveniment istoric important şi actual al secolului al XX-lea – al veteranilor „afghani” – şi punerea în circuitul ştiinţific a unor veritabile ,,arhive vii”, a memoriei trăite şi narate.

Cea mai recentă apariție editorială în domeniul exploatării memoriei veteranilor războiului sovieto-afghan este volumul „Afganii” (București, Tracus Arte, 2016, 244 p.), care îl are drept autor pe scriitorul Alexandru Vakulovski.

  1. Lucrarea a suscitat un interes deosebit în rândul mediului academic, universitar, al societății civile, al foștilor combatanți în războiul sovieto-afghan (1979–1989), precum și al publicului larg: „Mărturiile acelor foşti soldaţi, o bună parte din care astăzi sunt uitaţi şi lăsaţi în voia sorții, sper să fie utile generaţiilor viitoare” (Vasile Efros, profesor universitar, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, participant la războiul din Afghanistan); „Lecturăm o carte neobişnuită. La prima vedere, este o carte de autor… Dar nu este chiar aşa, deoarece înșişi protagoniştii cărţii – 11 persoane sunt toţi în postură de autor/coautor, povestindu-şi propria istorie trăită în calvarul războiului din Afghanistan. Unsprezece flăcăi simpli din Antoneşti, raionul Ştefan-Vodă, care abia atingând vârsta majoratului, pe neaşteptate şi fără a li se cere consimţământul, s-au pomenit pe pământ străin în vâltoarea uneia dintre cele mai crâncene bătălii de la sfârşitul secolului trecut în care a fost antrenată ţara în care trăiau” (Vasile Haheu, cercetător științific, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei); „O carte emoționantă, dar care mi-aș fi dorit să nu fie niciodată trăită și să nu fie niciodată nevoie să fie scrisă. ‹‹Afghanii›› este o carte intensă, unde găsești la tot pasul elemente puternice și traumatizante, momente de disperare, cum le numesc unii dintre intervievați” (Cătălin Stanciu, psiholog, Cabinet Individual de Psihologie „Oedip”).
  2. Publicarea lucrării a fost tergiversată din considerente editoriale. Autorul a oferit manuscrisul unei edituri care a blocat volumul câțiva ani, fără să-l editeze. Alexandru Vakulovski, pe atunci student la Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, a intervievat, în vara anului 2001, veterani ,,afghani” din satul Antoneşti, raionul Ştefan-Vodă, localitatea de baştină a autorului.
  3. Potrivit unui cod nescris, militarii au executat ordinele şi s-au supus acestora, fiind ,,devotaţi obligaţiei militare”, or mesajul ideologic oficial reprezenta, în mod indirect, o directivă de sus ce trebuia acceptată obligatoriu în forma sa. În plan psihologic, datoria militară rupe fisura de responsabilitate individuală şi de reflecţie asupra propriului loc în ,,marea politică”: ,,Mi-am făcut datoria” (Interviu cu Ivan Oprea).
  4. Vectorii propagandei sovietice referitoare la războiul sovieto-afghan – ajutor internaţional şi apărarea hotarelor de sud ale Uniunii Sovietice – au constituit pilaştrii ideologici care au fost percepuţi şi de participanţii sovietici la războiul din Afghanistan. În pofida faptului că Moscova a perseverat asupra enunţului de ajutor internaţional, în Afghanistan, pentru viitorii combatanţi, la nivel conceptual şi simpatetic, au bruiat poncifurile de apărare a hotarelor Uniunii Sovietice, enunț identificat cu conceptul de patriotism sovietic: ,,Mi-am făcut datoria faţă de Patrie… A fost o datorie, cum s-ar spune, din inimă” (Interviu cu Ivan Spătari); ,,Era un patriotism oarecare. Aşa era băgat în creierul nostru, ţara noastră e cea mai bună… Şi, într-adevăr, simţeam responsabilitatea că de noi depinde liniştea, pacea, bunăstarea ţării – dacă eu îmi fac cinstit datoria” (Interviu cu Veaceslav Bojoncă).
  5. Grosso modo, selecţia viitorilor combatanţi, pentru războiul din Afghanistan, corespundea cu mecanismul comun de încorporare din armata sovietică. Tinerii, în vârstă de 18 ani, erau supuşi analizelor medicale care urmau să stabilească nivelul condiţiei fizice, iar pentru cei selectaţi pentru serviciul militar în Afghanistan se atenţiona, în mod special, asupra unui standard ridicat al configuraţiei fizice: ,,Îi alegeau mai smoliţi” (Interviu cu Feodor Morari).
  6. Datele statistice, alături de mărturiile combatanţilor, relevă destul de elocvent protejarea de către demnitarii de stat a propriilor odrasle şi edulcorarea opiniei publice cu diverse idei elucubrante: ,,Pe cine am văzut în aceste războaie, erau simpli muncitori, fii de ţărani. Dar nu au fost luaţi din familii de boşi. Nici în Afghanistan, nici în Transnistria, nici în Cecenia” (Interviu cu Vasile Midrigan).
  7. În perimetrul instrucţiei militare, în scopuri propagandistice, susţineau diverse cursuri cu tentă exortativă veteranii din Afghanistan. S-a reliefat aspectul patetic al imaginii aşa-numiţilor eroi din Afghanistan, se efectuau întâlniri solemne cu eroii Uniunii Sovietice, decoraţi pentru merite militare în Afghanistan: ,,Aduceau băieţi din Afghanistan să ne povestească ce şi cum se petrece acolo” (Interviu cu Anatolie Deleu).
  8. Vocabula duh (astfel erau desemnaţi şi soldaţii sovietici din prima jumătate de an al serviciului militar) era cunoscută, în mod special, în limbajul uzual al combatanţilor sovietici. Această ipostază semnifică spirit rău, drac, diavol; în percepţia participanţilor sovietici la războiul din Afghanistan, constituia cea mai negativistă caracterizare a adversarilor. Duhii erau remuneraţi în funcţie de numărul victimelor sovietice – torturau prizonierii prin cele mai bestiale moduri: „Duhii… Aceştia erau foarte cruzi” (Interviu cu Anatolie Deleu).
  9. Cunoscuţi, în mod direct, adversarii impresionau prin aspectul somatic, vestimentaţie. Conform psihologului american Mahzarin Banaji, la nivel de subconştient, creierul uman dinamizează o aversiune, anxietate faţă de persoanele de altă culoare a pielii sau a intrusului în linii generale. Din acest considerent, aspectul fizic al partizanilor afghani a profilat elemente de abscons, repugnanţă şi ostilitate. Configuraţia fizică a reprezentat o imagine metamorfozată în cortexul asociativ al mefistofelicului, apropiată, în cele mai dese cazuri, de credinţa populară referitoare la tartor. Disimularea era aplicată de către mujahedin şi pentru a compromite imaginea sovieticilor în faţa băştinaşilor: „Noaptea se îmbrăcau, se schimbau în uniforme de-ale noastre şi făceau dezordine prin sat. Apoi localnicii prindeau ciudă pe noi. Iată au fost ruşii – souravi. Souravi, souravi… De la astea se începeau cerţi. Se duceau în kişlakurile apropiate, făceau… Îşi băteau joc, ori împuşcau ca să prindă ciudă pe noi, ca să se răzbune” (Interviu cu Stepan Gaidău).
  10. Lucrarea elaborată de Al. Vakulovski constituie un dosar memorialistico-documentar despre război, care țintește războiul, îl distruge, îl umanizează, fiind un semnal al unor voci intruse, însă actori în marile evenimente globale și care de curând și-au anunțat intrarea în marea istorie.

 Ion Valer Xenofontov, doctor în istorie

 Sursa: http://moldova-suverana.md/article/15-februarie-1989-ziua-retragerii-armatei-sovietice-din-afganistan_16888

Legende

Scriitorul Al. Vakulovski, autorul celebrelor interviuri cu „afghanii” din satul Antonești, raionul Ștefan-Vodă. Foto: Ion V. Xenofontov, 27 octombrie 2016

1.

Veaceslav Bojoncă, primul din dreapta. Arhiva privată Al. Vakulovski

2

V. Bojoncă, S. Bejenaru în timpul pregătirii militare, 1 ianuarie 1987. Arhiva privată Al. Vakulovski

3

Scrisoare din Afghanistan de la V. Bojoncă către părinți, 26 aprilie 1988. Arhiva privată Al. Vakulovski

4.1

4.2

Anatolie Deleu. Arhiva privată Al. Vakulovski

5

Stepan Gaidău, 27 de zile până la demobilizare. Arhiva privată Al. Vakulovski

6Victor Pricop, Jalalabad, 1980. Arhiva privată Al. Vakulovski

7Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial împreună cu veteranii războiului sovieto-afghan din satul Antonești, 1990. Arhiva familiei Prisac

8

 

O expediție de cercetare a colaboratorilor Grădinii Botanice, 1949. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 0001000010

Un bloc al Bazei Moldovenești de Cercetări Ştiinţifice a AŞ a URSS, sfârșitul anilor 1940. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00009

00009

 

UN CALEIDOSCOP AL MEMORIEI

De câțiva ani, Ion Valer Xenofontov, un iubitor de antichități, un evocator al trecutului și comentator al prezentului, căci – afirma Hegel în „Prelegerile de filosofie a istoriei” – chiar dacă scriem despre trecut tot din perspectiva „eternului prezent” o facem – ne propune un florilegiu de curiozități despre personalitățile, instituțiile, mănăstirile, satele, bisericile, cetățile, dar și despre anumite aspecte ale realităților sociale, economice, despre flora și fauna republicii noastre.

Se pare că modul de a aduna asemenea materiale într-o culegere este aleatoriu, supus unui capriciu de selectare care nu ține de un criteriu anume.

Un liant tematic există totuși, el ilustrând o logică, știută doar de autor, a interaconexiunea „secrete”, supusă unei rotiri caleidoscopice ale curiozităților. E metoda combinării și asocierii de tip puzzle, care ne vorbește și despre inventivitate și dispunere ludică a textelor.

Meritul de seamă al lui Ion Valer Xenofontov se revelează dincolo de această structurare liberă ce amintește de rubricile varia ale revistelor de altădată sau de colimatoarele de azi: el ne propune adevărate fire enciclopedice, solid documentate, deși având intenția de a ne dezvălui vreo „curiozitate”. Ele sunt purtătoare de memorie, de mărci identitare, de mărturii vii ale unui popor care are valori, personalități, un bogat patrimoniu cultural, concretizate în locașuri sfinte, în personalități ca atare – enciclopediști, academicieni, profesori, etnografi, istorici, sportivi.

Autorul ne ajută să-i cunoaștem, să-i scoatem din anonimat, să le conturăm mai bine contribuția, dar și să cunoaștem acel spiritus loci acel climat (vatră, patrie, loc heideggerian de constituire și ființare) în care au apărut și s-au format, s-au modelat, ducându-ne faima în întreaga lume.

Curiozitățile lui Ion Valer Xenofontov sunt adevărate revelații despre ce este/cine este în preajma noastră, despre ceea ce se întâmplă – dramatic sau tragic chiar – în lumea animalelor, despre fenomenele care ne marchează negativ, corupție, despre ce au reprezentativ valoric localitățile noastre.

Bogat ilustrată, scrisă cu antren (altfel nici s-ar putea, că-i vorba de curiozități), cartea lui Ion Valer Xenofontov ne procură o lectură intelectuală plăcută și instructivă

 Mihai CIMPOI, membru titular (academician) al Academiei de Științe a Moldovei,

membru de onoare al Academiei Române

 

O carte pentru cei curioşi

Recent a văzut lumina tiparului cartea „Enciclopedia curiozităţilor. Trecut şi prezent” (vol. I), scrisă de prietenul şi colaboratorul ziarului nostru Ion Valer XENOFONTOV, dr. în istorie.

Lucrarea este elaborată în baza cercetărilor ştiinţifice de ultimă oră şi include informaţii cognitive din domeniile spirituale, culturale, ale spaţialităţii memorialistice şi ale celor de convieţuire.

Cartea include curiozităţi referitoare la personalităţi remarcabile din trecut şi prezent.

Materialele enciclopedice sunt prezentate în context naţional şi internaţional.

Lucrarea conţine un bogat material ilustrativ ce completează şi întregeşte compartimentele tematice.

Aşteptăm cu nerăbdare apariţia volumului doi!

 

Sursă: http://moldova-suverana.md/article/aparitii-editoriale_16798

NU SUNTEM CURIOŞI DECÂT ÎN MĂSURA ÎN CARE SUNTEM INSTRUIŢI

Așa se spune într-un proverb francez.

În timpurile în care lumea e plictisită de informație, dar și de cunoștințe din atâtea domenii, sunt cercetători care încearcă să trezească interesul pentru cele mai diverse activități ale vieții.

Unul dintre cei mai rafinați cercetători autohtoni este istoricul Ion Valer Xenofontov, o adevărată fire enciclopedică, care discerne cele mai importante evenimente și aspecte legate de instituții și personalități.

Încearcă să abordeze teme complexe și foarte specializate, pentru ca să le prezinte atât de simplu și clar, pe înțelesul publicului larg. Simt cum trăiește fiecare eveniment, este atât de impresionat de oamenii cu care comunică și este atât de sincer în ceea ce face. Pur și simplu este fericit din ceea ce află și scrie.

Îmi amintesc de o frază înțeleaptă: „Este simplu să fii fericit, dar este greu să fii simplu” (Eckart von Hirschhausen). Probabil că Ion Valer Xenofontov este fericit să constate sfânta simplitate a atâtor oameni, care au determinat istoria acestui petic de pământ. Ne îndeamnă să vedem doar partea bună a celor câte ne înconjoară și ne determină să ne îndrăgostim de acest neam, pământ străbun.

Am parcurs dintr-o răsuflare acest prim volum de curiozități, pe care le-a selectat și publicat mai mulți ani ca tablete în diverse publicații periodice. Însă fiind adunate într-o antologie, nu se vor pierde printre alte rânduri și autori.

Să ajungem la înțelepciunea prin care am selecta doar cele bune, plăcute și ziditoare, după cum o face fiecare albină!

Preot Octavian MOȘIN, doctor în teologie (istorie), conferențiar universitar

Sursă: http://altarulcredintei.md/publisher/enciclopedia-curiozitatilor/

 

Academicianul Vladimir RÂBIN (26 noiembrie 1893, Saratov, Rusia – 27 iunie 1979, Chişinău) – biolog, domeniul ştiinţific: pomicultură, cariologie şi genetică. Doctor habilitat în ştiinţe biologice (1935), profesor universitar (1936). Membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1965). Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00008

00008

Academicianul Tatiana CONSTANTINOVA (dreapta) (25 iunie 1939, s. Sucleia, r-nul Slobozia – 14 septembrie 2010, Chișinău) – geograf, domeniul ştiinţific: climatologie, agroclimatologie, geoecologie. Doctor habilitat în geografie (1992), profesor universitar (2001). Membru cores­pondent (1995) şi membru titular (2000) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00007

00007

În Secția de Științe Economice a Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS, 1959. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00006

00006

ZECE CURIOZITĂȚI DESPRE LICEUL-INTERNAT REPUBLICAN CU PROFIL SPORTIV

Motto: „Prin perseverență spre culmile Olimpului!”.
Deviza Liceului-Internat Republican cu Profil Sportiv

 

Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv este o instituţie de învățământ de nivel național specializată în pregătirea sportivilor de performanţă în scopul completării loturilor naţionale pentru participare la competiţii internaționale între cadeți și juniori. Istoria acestei școli începe în anii 1970, în contextul în care în toate republicile sovietice, după experiența germană, s-au deschis școli-internat cu profil sportiv, inclusiv, în 1971, și în RSS Moldovenească. Printre cei care au adus o contribuție substanțială la deschiderea Școlii-Internat Republicane cu Profil Sportiv (din 1991, Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv) au fost angajații Ministerului Învățămîntului din RSS Moldovenească: Andrei Negru, Vladimir Lemne, Simion Musteață. Această școală era în vizorul Ministerului Învățămîntului, Asociației Benevole a Sindicatelor, ulterior Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova. Instituția a pregătit mii de sportivi în diferite genuri de sport. Școala dispunea de o pensiune cu infrastructura necesară pregătirii sportive la Zatoka, Ucraina. Era visul oricărui copil pasionat de sport să învețe în această instituție bine asigurată cu inventar sportiv și alimentație – „… în comparație cu școala din sat, era cerul și pămîntul.., ne hrăneau foarte bine.., țin minte că ne dădeau ciocolate… Nici nu apucam să le mănînc…, le aduceam acasă, mamei și fraților…” (din interviul realizat de Lidia Prisac la 30 septembrie 2016 cu Galina Grițcan [Juravschi], elevă la această școală în anii 1970). Era o concurență acerbă de admitere în această instituție. În anii 1975–1980, echipa de atletism se clasa pe poziția a treia din cele 28 de instituții de profil ale Uniunii Sovietice. Performanțele se pot obține doar printr-un stil de viață spartan, fapt demonstrat cu elocvență prin Regimul zilei postat în holul instituției: antrenamente, oră educativă, oră sanitară, meditație didactică, activități extracurriculare etc. Articolul în întregime

ENCICLOPEDIA CURIOZITĂȚILOR. TRECUT ȘI PREZENT. Vol. I

„Enciclopedia curiozităților. Trecut și prezent” elaborată în bază cercetărilor științifice de ultimă oră și de visu include informații cognitive din domeniile spirituale, culturale, ale spațialității memorialistice și ale celei de conviețuire.
Cartea include curiozități referitoare la personalități remarcabile din trecut și prezent.
Materialele enciclopedice sunt prezentate în context național și internațional.
Lucrarea conține un bogat material ilustrativ ce completează și întregește compartimentele tematice.
Este adresată unui cerc larg de cititori.

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României

XENOFONTOV, ION VALER

Enciclopedia curiozităților. Trecut și prezent. /Ion Valer Xenofontov – Iași : LUMEN, 2016

10 vol. ISBN 978-973-166-441-5

Vol. I, 2016, – 210 p. Conține bibliografie. – Index. –

ISBN 978-973-166-442-2

 

Print

ZECE CURIOZITĂȚI DESPRE CASA OLIMPICĂ

Motto: „Nimeni nu poate fi istoric dacă nu este însoțit de curiozitate”
Arnold Toynbee (1889–1975), istoric englez

 

Casa Olimpică de la intersecția străzilor A. Pușkin și A. Sciusev (adresa juridică – str. A.  Pușkin,nr. 11) reprezintă o construcție de zid cu un nivel. Are un aspect arhitectural și decorativ plastic cu sculptură originală și elemente decorative de epocă. Clădirea este plasată în centrul istoric al Chișinăului și reprezintă un monument de istorie, arhitectură și artă de categorie națională. Actualmente în edificiu se află administrația Comitetului Olimpic, Muzeul Olimpic al Moldovei, Academia Olimpică, Asociația „Sportul și Femeia”, Clubul Olimpic pentru federațiile naționale. Clădirea frumos iluminată este una dintre perlele arhitecturii civile din Republica Moldova. Articolul în întregime

În Laboratorul de Hidrologie al Institutului de Geologie și Hidrologie a Academiei de Științe a Moldovei, anii 1970. Muzeul Științei al Academiei de Științe a RSS Moldovenești. Fond foto. Cota arhivistică: 00004

00004

Academicianul Dmitri VERDEREVSKI (8 iulie 1904, Taşkent, Uzbekistan – 30 octombrie 1974, Chişinău) – biolog, domeniul ştiinţific: fitopatologie, protecţia plantelor, imunologie şi virusologie. Doctor habilitat în ştiinţe agricole (1943), profesor universitar (1945). Membru co­respondent al Academiei de Ştiinţe a RSS Moldovenești (1970). Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00003

00003