Daily Archives: 11/02/2017

UN CALEIDOSCOP AL MEMORIEI

De câțiva ani, Ion Valer Xenofontov, un iubitor de antichități, un evocator al trecutului și comentator al prezentului, căci – afirma Hegel în „Prelegerile de filosofie a istoriei” – chiar dacă scriem despre trecut tot din perspectiva „eternului prezent” o facem – ne propune un florilegiu de curiozități despre personalitățile, instituțiile, mănăstirile, satele, bisericile, cetățile, dar și despre anumite aspecte ale realităților sociale, economice, despre flora și fauna republicii noastre.

Se pare că modul de a aduna asemenea materiale într-o culegere este aleatoriu, supus unui capriciu de selectare care nu ține de un criteriu anume.

Un liant tematic există totuși, el ilustrând o logică, știută doar de autor, a interaconexiunea „secrete”, supusă unei rotiri caleidoscopice ale curiozităților. E metoda combinării și asocierii de tip puzzle, care ne vorbește și despre inventivitate și dispunere ludică a textelor.

Meritul de seamă al lui Ion Valer Xenofontov se revelează dincolo de această structurare liberă ce amintește de rubricile varia ale revistelor de altădată sau de colimatoarele de azi: el ne propune adevărate fire enciclopedice, solid documentate, deși având intenția de a ne dezvălui vreo „curiozitate”. Ele sunt purtătoare de memorie, de mărci identitare, de mărturii vii ale unui popor care are valori, personalități, un bogat patrimoniu cultural, concretizate în locașuri sfinte, în personalități ca atare – enciclopediști, academicieni, profesori, etnografi, istorici, sportivi.

Autorul ne ajută să-i cunoaștem, să-i scoatem din anonimat, să le conturăm mai bine contribuția, dar și să cunoaștem acel spiritus loci acel climat (vatră, patrie, loc heideggerian de constituire și ființare) în care au apărut și s-au format, s-au modelat, ducându-ne faima în întreaga lume.

Curiozitățile lui Ion Valer Xenofontov sunt adevărate revelații despre ce este/cine este în preajma noastră, despre ceea ce se întâmplă – dramatic sau tragic chiar – în lumea animalelor, despre fenomenele care ne marchează negativ, corupție, despre ce au reprezentativ valoric localitățile noastre.

Bogat ilustrată, scrisă cu antren (altfel nici s-ar putea, că-i vorba de curiozități), cartea lui Ion Valer Xenofontov ne procură o lectură intelectuală plăcută și instructivă

 Mihai CIMPOI, membru titular (academician) al Academiei de Științe a Moldovei,

membru de onoare al Academiei Române

 

O carte pentru cei curioşi

Recent a văzut lumina tiparului cartea „Enciclopedia curiozităţilor. Trecut şi prezent” (vol. I), scrisă de prietenul şi colaboratorul ziarului nostru Ion Valer XENOFONTOV, dr. în istorie.

Lucrarea este elaborată în baza cercetărilor ştiinţifice de ultimă oră şi include informaţii cognitive din domeniile spirituale, culturale, ale spaţialităţii memorialistice şi ale celor de convieţuire.

Cartea include curiozităţi referitoare la personalităţi remarcabile din trecut şi prezent.

Materialele enciclopedice sunt prezentate în context naţional şi internaţional.

Lucrarea conţine un bogat material ilustrativ ce completează şi întregeşte compartimentele tematice.

Aşteptăm cu nerăbdare apariţia volumului doi!

 

Sursă: http://moldova-suverana.md/article/aparitii-editoriale_16798

NU SUNTEM CURIOŞI DECÂT ÎN MĂSURA ÎN CARE SUNTEM INSTRUIŢI

Așa se spune într-un proverb francez.

În timpurile în care lumea e plictisită de informație, dar și de cunoștințe din atâtea domenii, sunt cercetători care încearcă să trezească interesul pentru cele mai diverse activități ale vieții.

Unul dintre cei mai rafinați cercetători autohtoni este istoricul Ion Valer Xenofontov, o adevărată fire enciclopedică, care discerne cele mai importante evenimente și aspecte legate de instituții și personalități.

Încearcă să abordeze teme complexe și foarte specializate, pentru ca să le prezinte atât de simplu și clar, pe înțelesul publicului larg. Simt cum trăiește fiecare eveniment, este atât de impresionat de oamenii cu care comunică și este atât de sincer în ceea ce face. Pur și simplu este fericit din ceea ce află și scrie.

Îmi amintesc de o frază înțeleaptă: „Este simplu să fii fericit, dar este greu să fii simplu” (Eckart von Hirschhausen). Probabil că Ion Valer Xenofontov este fericit să constate sfânta simplitate a atâtor oameni, care au determinat istoria acestui petic de pământ. Ne îndeamnă să vedem doar partea bună a celor câte ne înconjoară și ne determină să ne îndrăgostim de acest neam, pământ străbun.

Am parcurs dintr-o răsuflare acest prim volum de curiozități, pe care le-a selectat și publicat mai mulți ani ca tablete în diverse publicații periodice. Însă fiind adunate într-o antologie, nu se vor pierde printre alte rânduri și autori.

Să ajungem la înțelepciunea prin care am selecta doar cele bune, plăcute și ziditoare, după cum o face fiecare albină!

Preot Octavian MOȘIN, doctor în teologie (istorie), conferențiar universitar

Sursă: http://altarulcredintei.md/publisher/enciclopedia-curiozitatilor/

 

Academicianul Vladimir RÂBIN (26 noiembrie 1893, Saratov, Rusia – 27 iunie 1979, Chişinău) – biolog, domeniul ştiinţific: pomicultură, cariologie şi genetică. Doctor habilitat în ştiinţe biologice (1935), profesor universitar (1936). Membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1965). Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00008

00008