MOLDOVA ÎN EUROPA SPORTIVĂ

Proiectul editorial „O istorie a sportului în Europa în 100 de obiecte” constituie o inițiativă pan-europeană la care au participat 110 autori din 39 de state.
După lungi dezbateri, argumentări, redactări au fost identificate 100 de obiecte reprezentative ale diversității sportului, jocurilor sportive și ale educației fizice din Europa. Cartea reprezintă o primă încercare de a crea o istorie caleidoscopică a sportului european prin intermediul culturii sale materiale bogate.
Lucrarea a apărut la editura germană Arlete Verlag, fiind coordonată de Daphne Bolz și Michael Kruger.
Republica Moldova este prezentată în această lucrare cu un singur obiect. Este vorba de compoziția sculpturală „Dubloul olimpic Nicolae Juravschi și Victor Reneiski”, simbol al unei performanțe olimpice unice, o operă artistică și o piesă-trofeu acordată sportivilor la proba caiac-canoe din Republica Moldova. De notat că această lucrare valoroasă este prezentă și pe coperta cărții.
Lucrarea îi reprezintă pe sportivii de performanță Nicolae Juravschi (născut la 8 august 1964, satul Chrcăiești, raionul Căușeni, RSS Moldovenească) și Victor Reneiski (născut la 24 ianuarie 1967, Babruysk, RSS Bielorusă). Tandemul sportiv a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Seul, Coreea de Sud (1988), canoe dublu, probele 500 m și 1 000 m și medalia de argint (prima medalie de argint din istoria recentă a Republicii Moldova) la Jocurile Olimpice de la Atlanta, SUA (1996), la canoe dublu, proba 500 m. La fel, Nicolae Juravschi și Victor Reneiski au obținut de opt ori titlul de campioni mondiali și de zece ori ai URSS.  În anii 1989–1991 cei patru canoiști sovietici – Nicolae Juravschi, Victor Reneiski, Iuri Gurin și Valeri Veșko, supranumiți „cei patru muschetari” – au fost campioni invincibili în lume. Cu rezultatul de 1.30,210 minute obținut la Moscova în 1989, imbatabilii sunt până în prezent în topul ierarhiei mondiale a rezultatelor tuturor timpurilor la proba canoe patru 500 m, bărbați (ocupă poziția nr. 2), și rezultatul 3.15,760 minute la canoe patru 1 000 m, bărbați (ocupă poziția nr. 5), în pofida faptului că bărcile la canoe între timp au fost modernizate.
Pornind de la enunțul că Nicolae Juravschi și Victor Reneiski sunt simboluri ale sportului de performanță mondială și națională, în contextul aniversării a 50 de ani de la nașterea lui Nicolae Juravschi (2014), în semn de omagiu al tandemului legendar, Vladislav Rojnov, maestru internațional al sportului, a conceput un cadou artistic original, apelând la un autor de referință, pe măsura celor sculptați. Tot, canoistul filantrop Vladislav Rojnov a jucat un rol important în asigurarea logistică a dubloului Nicolae Juravschi și Victor Remeiski pentru pregătirile la Olimpiada din Atlanta (1996), fiind unul dintre cei care și în prezent susține material sportivii canoiști din Republica Moldova.
Autorul Veaceslav Jiglițchi, cel care a realizat compoziția sculpturală „Dubloul olimpic Nicolae Juravschi și Victor Reneiski” este un nume consacrat în domeniul artei. Este autorul unor sculpturi de bronz aflate în colecțiile particulare ale unor lideri mondiali (Nicolas Sarkozy), ale unor interpreți de talie mondială (Toto Cutugno) ș.a. V. Jiglițchi este autorul trofeelor Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova „Excelența Olimpică” și „Sportul și Femeia” (2015). La dezvelirea lucrărilor executate de sculptorul V. Jiglițchi participă șefi de state, ambasadori, oameni de cultură ș.a.
Compoziția sculpturală „Dubloul olimpic Nicolae Juravschi și Victor Reneiski”, realizată în urma mai multor schițe-portret (varianta finală a fost promovată de Vl. Rojnov), reprezintă imaginea în bronz a celui mai titrat tandem olimpic din Republica Moldova. Autorul a surprins simbolic canoiștii în plină acțiune de ghidare a bărcii. Sportivii, stând în genunchi, conduc cu ajutorul pagaielor canoea. Mișcarea grațioasă și plastică a corpului redă concentrare, spirit de observație, luciditate, planificare mentală, memorie motrice, coordonare, tehnicitate, tenacitate etc. Este realitatea pe care ne-a prezentat-o elocvent N. Juravschi într-un interviu: „Caiac-canoea este o probă destul de dificilă din punctul de vedere al volumului de efort, tehnicității, concurenței…”. Locul și spațiul de acțiune al probei sportive este reflectat cu elocvență de ambarcațiunea cu care N. Juravschi și V. Reneiski au parcurs zeci de mii de kilometri la stagiile de pregătire sportivă și cea care i-a adus pe culmile olimpice și consacrării mondiale. Cercurile olimpice, de pe partea laterală a sculpturii, reflectate la baza ambarcațiunii, poziționate între cei doi mari sportivi, contextualizează universul olimpic al vâslașilor. „Cei trei” – Nicolae Juravschi, Victor Reneiski și ambarcațiunea – reprezintă triada segmentată comportamental, însă coagulată într-un tot întreg.
Sculptura a fost elaborată pe baza materialelor foto existente, deoarece a fost executată ca o lucrare surpriză pentru Nicolae Juravschi. După cum a afirmat V. Jeglițchi, nici nu a fost nevoie de ședințe foto suplimentare, deoarece cei doi sportivi „sunt într-o formă fizică bună până în prezent, puțin s-au schimbat în timp. A fost elaborată în baza arhivei foto a lui Vladislav Rojnov”. Artistul afirmă că niciodată n-a mai executat o lucrare de acest gen, nu știa cum arată o canoe, o pagaie, fiind ajutat în această privință de Vl. Rojnov, care a adus chiar o canoe în atelierul de creație al sculptorului. O fotografie nu poate oferi imaginea multidimensională a ambarcațiunii.
La realizarea lucrării, V. Jiglițchi a fost asistat de soția sa, Tatiana (la fel sculptor) și profesorul său, Veaceslav Zaițev. În activitățile logistice și tehnice de realizare a lucrării artistice au mai fost implicați și cei 12 angajați ai atelierului de creație.
Sculptura are o greutate de 15 kg, lungimea – 43 cm și înălțimea – 32 cm. Are inscripționată lateral semnătura sculptorului Veaceslav Jiglițchi.
Compoziția sculpturală „Dubloul olimpic Nicolae Juravschi și Victor Reneiski” a fost recunoscută și apreciată de Comitetul Internațional Olimpic drept o lucrare de înaltă valoare artistică și simbolică. Acest fapt a fost materializat prin înmânarea Trofeului Comitetului Internațional Olimpic „Sport et Art / Sport and Art” sculptorului V. Jiglițchi, în același an de executare a lucrării.
Începând din anul 2015 replici ale acestei sculpturi (mai mici ca dimensiune), realizate la fel în atelierul sculptorului V. Jiglețchi, sunt oferite în calitate de trofee învingătorilor Regatei Internaționale de Caiac-Canoe „Golden Canoe: Juravschi and Victor Reneiski”, organizate anual în capitala Republicii Moldova, în cadrul festivității Olimpic Eco Fest. În primul an, de exemplu, au fost oferite 16 trofee.
Originalul compoziției sculpturale „Dubloul olimpic Nicolae Juravschi și Victor Reneiski” se păstrează în muzeul privat al familiei Juravschi, care se află în casa familiei din sectorul Centru al municipiului Chișinău.

Sursă: Ion Valer XENOFONTOV, The sculpture Nicolae Juravschi and Victor Reneiski, the Olympic Doubles’ by Veaceslav Jigliţchi. În: A History of Sport in Europe in 100 objects /Daphné Bolz & Michael Krüger (Eds.), Arlete Verlag, 2023, pp. 420-423, ISBN 978-3-96423-107-9.

Credit foto: dr. Pompiliu Nicolae Constantin, Cornel Josan.

348912360_1032826347996538_2617802085414512832_n
100Objekte_Inh_221207b_doppelseitig_page-0208

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Complexul izvoarelor din comuna Izvoare, raionul Florești. Foto: IVX, 12 iunie 2021

199788811_336935634464655_6572306478808429511_n (1)

Notă istorică:
Despre calităţile miraculoase ale apei ştiau strămoşii noştri cei mai îndepărtaţi. Nu în zadar, în multe legende şi mituri populare se spune că „APA ESTE IZVORUL VIEŢII!”. Mai știau înaintașii noștri că sensul vieții unui om pe Pământ este de a crește un copil, de a zidi o casă, de a sădi un pom, dar și a săpa o fântână, un izvor la care să poată potoli setea unui drumeț. De aceea, băștinașii din s. Izvoare a construit de-a lungul anilor multe fântâni și izvoare. În această ordine de idei, sătenii noștri au acționat în spiritul marelui scriitor și aviator francez Antoine de Saint-Exupéry care scria că: „Apa este mai mult decât o condiţie a vieţii, ea este izvorul vieţii, este sângele albastru al Pământului. Apa este o bogăţie fără seamăn pe Pământ; cea mai curată, cea mai pură, sufletul Pământului”. În acest sens, se cuvine să menționăm numele gospodarilor (răzeșilor adevărați) care au săpat și zidit izvoarele satului, ce trebuie elogiați pentru munca depusă:
Vlas Ion Petru (1940-2013); Vlas Foca Gheorghe (1930-2000);
Onilov Ion Ștefan (1914-1993); Cemurtan Emil Mihail (1914-1959);
Galbur Ananii Andrei (1899-1974); Nicuță Pavel Profir (1905-1986);
Cemurtan Feodora Ion (1910-1983); Sîrbu Ștefan Ion (1903-1983);
Novac Trofim Petru (1932-2018); Galbur Danil Chiril (1920-1983).
Pașa Ion (1896-1978).

Ulterior, în anii 1970, datorită contribuției substanțiale a săteanului nostru, Grigore Ilarion Galbur, primul inginer-constructor din comuna Izvoare, a fost inițiată ideea de renovare a izvoarelor, care a contribuit și la elaborarea proiectului reconstrucției acestui monument natural. Materializarea proiectului s-a produs la răscrucea anilor 1970-1980 prin contribuția directă a Colhozului „Cotovschi” pe timpul președintelui Vladimir Antosi. În total, au fost reconstruite 11 izvoare la care au lucrat cei mai vestiți meșteri din localitate – Jonea Novac, Alexandru Movileanu, Tolea Lisa, iar în calitate de salahor Dumitru Vlas.
Mai târziu, peste câțiva ani, a fost construit și amenajat un alt izvor de către Capcelea Diomid Afanasie (1930-2009) și Arion Spînu. Pe acest izvor a fost instalată o placă cu o inscripție sugestivă – „Când bei apă gândește-te la Izvor!”.
La etapa finală a aranjării Izvoarelor, primăria din localitate a elaborat un proiect care a fost înaintat la Fondul Ecologic Național și a fost aprobat de Ministerul Mediului, fiind alocată suma necesară pentru a efectua lucrările de finalizare a acestui complex de izvoare. În prezent, 11 izvoare care au fost reconstruite sunt frumos amenajate.
În vara anului 2000 cu ocazia renovării acestor surse de apă cristalină a avut loc o sărbătoare a izvoarelor și sfințirea lor la care au participat mulți localnici, dar și ministrul Mediului Arcadie Capcelea, originar din Izvoare și prefectul județului Soroca Ana Bejan, ce provine din satul vecin Căinarii Vechi.

Sursă:
Valeriu Capcela, Victor Capcelea, Grigore Capcelea, Comuna Izvoare (Florești): istorie și actualitate /Referenți științifici: Ion Valer Xenofontov, Nicolae Bulat, Chișinău, Prop-Mapix, 2021, pp. 36-37.

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

COCORUL СOSTEA

De Paști, bunicii au observat că pasărea era mai curată ca de obicei, probabil s-a spălat în baltă, și-a făcut ordine în cuib și a stat mai mult timp „acasă”. Simți-se spiritul de sărbătoare.
Considerîndu-l un personaj de-al casei, bunicul i-a dat cocorului numele Costea. Uneori îi mai zice și Străjerul (Storojul).

Vezi

http://moldova-suverana.md/article/cocorul-ostea_26312

Foto: Cocorul Costea. S. Antonești, rn. Ștefan-Vodă. Foto: IVX, 2 mai 2021

180974687_801474870776607_9114503307659060441_n