REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

COCORUL СOSTEA

De Paști, bunicii au observat că pasărea era mai curată ca de obicei, probabil s-a spălat în baltă, și-a făcut ordine în cuib și a stat mai mult timp „acasă”. Simți-se spiritul de sărbătoare.
Considerîndu-l un personaj de-al casei, bunicul i-a dat cocorului numele Costea. Uneori îi mai zice și Străjerul (Storojul).

Vezi

http://moldova-suverana.md/article/cocorul-ostea_26312

Foto: Cocorul Costea. S. Antonești, rn. Ștefan-Vodă. Foto: IVX, 2 mai 2021

180974687_801474870776607_9114503307659060441_n

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Crucea fetelor. S. Țareuca, rn. Rezina. Foto: IVX: 7 decembrie 2019

Notă: Legenda spune că această cruce a fost făcută din banii fetelor din satul Țareuca. A fost edificată în cinstea constructorilor drumului Rezina–Orhei. Inițial era plasată în partea opusă a locului unde se află în prezent. Întotdeauna este cineva care aprinde candela la cruce.  În ziua de 7 decembrie 2019 am rămas plăcut surprins că dintr-o mașină a ieșit un bărbat de vreo 35 de ani, însoțit de o fetiță de cca 10 ani, care au aprins cu multă grijă candela.

IMG_9813

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

 Campioana olimpică Larisa Popov(a), regina sportului moldovenesc. Foto: IVX, 23 septembrie 2016

1

 

Nicolai Ambrosi, Pavel Brădescu, Sport: mică enciclopedie. Ediția a doua, revăzută și adăugită /Redactor științific: Constantin Manolache; responsabil de ediție: Ion V. Xenofontov, Chişinău, Institutul de Studii Enciclopedice, 2015, p. 250

Scan1_001

 

 

 

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Bustul lui Jósef Pilsudski (1867–1935), mareșal al Poloniei, prieten al Basarabiei. Sculptori: V. Jiglițchi, V. Zaițev. Arhitect: E. Bâzgu. Chișinău. Monument dezvelit în anul 2014 cu sprijinul financiar al Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova. Foto: IVX, 3 martie 2019

IMG_6499

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi /Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi (Mihai Eminescu).

Foto: Campionul Olimpic Tudor Casapu alături de mama Eudochia, 2011. Sursă: arhiva privată Tudor Casapu

Notă: Mama este ceva sfânt pentru fiecare persoană, dar cu atât mai mult că noi eram acasă nouă copii și până în 1977, a fost tata, iar după aceea rămânând singură vroia pe toți să ne mângâie, să ne alinte și dacă șapte copii eram unul după altul (diferența de 1-2 ani), atunci a fost o mamă eroină. Îmi povestea când am fost internat în spital de mic copil, că s-a pus ca o lupoaică deasupra și convingea prin toate mijloacele pe medici că trebuie să-mi pună picurători și gata.

Fiecare mamă vrea ca copilul să fie cât mai bine protejat, să fie cât mai curățel, să arate bine, să fie sătul, împăcat etc. Chiar când existau acele conflicte între noi, se străduia întotdeauna să ne împace pe toți. Dar e clar că fiecare părinte vrea ca copilul ei să ajungă cineva în viață, să-i vadă viitorul asigurat. Chiar dacă l-a căsătorit, a trecut cu traiul deoparte, are familia sa, totuși își face griji și vrea ca copiii, nepoții să trăiască bine, și fie bine educați, îngrijiți.

Tata, cu toate că a decedat la o vârstă timpurie (47 ani) întotdeauna se străduia să ne învețe numai de bine, să putem face multe lucruri, să fim gospodari în viață ca să nu arate cu degetul nimeni la noi. Ne zicea că în viață trebuie să știi să faci de toate.

Cu frații ne-am susținut întotdeauna. Clar că și copiii ne mai certam, ne mai trânteam, mai ales că eram ca toți zbânțuiți. Cel mai important e că ne susținem în viață și am avut de la cine învăța multe lucruri. Întotdeauna acele modalități de viață sau trăsăturile se transmit mai departe. De aceea, în familiile mari se educă unii pe alții.

Despre surori. Am două surori care erau mai gingașe, dar care întotdeauna ne înțelegeau. Ele nu puteau fi nici alintate, dar nici obijduite. Sora Ana era între frații mai mari, după care fratele Vasile, sora Zina și noi, cei mai mici. Ele erau cam la mijloc și, vrei nu vrei, trebuia să le stimăm și să le protejăm. (Tudor Casapu, Campion Olimpic)

Рисунок1