CANDIDAȚI LA PREMIUL NAȚIONAL. EDIȚII ENCICLOPEDICE, ADEVĂRATE CĂRȚI DE VIZITĂ ALE REPUBLICII MOLDOVA

La ședința din 25 iulie 2016, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a recomandat pentru participarea la Concursul pentru decernarea Premiului Național – 2016, domeniul știință, colectivul de coordonatori și realizatori ai proiectului științific de la Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut) a AȘM:   acad. Teodor Furdui, m. c. Demir Dragnev, dr. hab. Constantin Manolache, dr. Didina Țăruș, dr. Ion Xenofontov, Vitaliu Pogolșa și Valeriu Oprea pentru volumele de cercetări enciclopedice „Republica Moldova. Enciclopedie”, „Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova” și „Moneda în Republica Moldova” (ediții speciale consacrate aniversării a 25-a de la proclamarea independenței de stat a Republicii Moldova).

_RM_2016Simbolurile nationale CopertaMoneda Coperta

Aceste elaborări științifice constituie cele mai complexe, cele mai reprezentative materiale despre Republica Moldova de la  declararea ei ca stat suveran și independent, unitar și indivizibil. Volumul „Republica Moldova. Enciclopedie” prezintă țara noastră sub toate aspectele: istoria, cadrul geografic, clima, solul, flora, fauna, habitatul și situația demografică, organizarea statală, simbolurile naționale. Sînt prezentate, de asemenea, economia și infrastructura, industria și agricultura, sfera socială, educația și cultura, turismul și sportul, religia, arta, arhitectura, folclorul ș.a.

Alte două lucrări din setul înaintat la concurs prezintă simbolurile naționale ale Republicii Moldova (descriere și argumentare istorică) – Drapelul de Stat (Tricolorul), Stema de Stat, Imnul de Stat, însemnele unor instituții de stat, precum și moneda națională Leul moldovenesc.

Cercetările enciclopedice sînt elaborate în spiritul tradiției naționale și al enciclopedismului european. Volumele de studii prezentate constituie elaborări științifice originale.

Apariția acestor lucrări profunde și complexe evidențiază capacitatea grupului de coordonare a proiectului de a organiza un mare colectiv de autori, experți, cercetători științifici, recenzenți, consultanți din rîndul academicienilor și membrilor corespondenți ai AȘM, profesorilor și conferențiarilor universitari, doctorilor habilitați și doctorilor în științe – toți cercetători științifici consacrați, de înaltă competență științifică și autoritate recunoscută în plan național și internațional.

Enciclopedia țării este de fapt una dintre lucrările fundamentale realizate de Academia de Științe a Moldovei, care sintetizează întreaga ei activitate de cercetare. Grupul de autori a reușit să valorifice această activitate și să selecteze informația cea mai valoroasă ce promovează efectiv imaginea Republicii Moldova.

Studiile enciclopedice privind Republica Moldova vin să completeze un vid informațional, care se făcea simțit la noi.

Volumele recomandate constituie adevărate cărți de vizită ale Republicii Moldova, conținînd surse de informare de primă importanță atît în cadrul țării noastre, cît și în alte țări, adresîndu-se elevilor, studenților, cadrelor profesorale și științifice, politicienilor și diplomaților, oamenilor de stat și de cultură, oamenilor de afaceri și întreprinzătorilor, turiștilor și sportivilor, cetățenilor străini care ne vizitează țara.

În spiritul tradiției încetățenite în întreaga lume „Republica Moldova. Enciclopedia” a reușit să devină o carte de referință. Această lucrare se află la cea de-a treia ediție, iar volumul „Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova” a suportat deja două tiraje, comandate de Guvernul Republicii Moldova și distribuite în bibliotecile publice și școlare din țară.

Studiile „Republica Moldova. Enciclopedie” și „Simbolurile Naționale ale Republicii Moldova” s-au învrednicit de diplome, medalii și marele premiu al Salonului Internațional de Carte, edițiile 2012-2015, precum și de înalte aprecieri din partea cercurilor științifice din țară și de peste hotare.

Aceste lucrări fundamentale fac parte din acțiunile de promovare a imaginii Republicii Moldova în lume, încununează un efort deosebit al echipei de coordonare a proiectului consacrat aniversării a 25-a de la proclamarea Independenței statului nostru.

În concluzie, reieșind din cele expuse mai sus, îmi exprim profunda convingere că echipa și lucrările menționate merită fără rezerve să fie apreciate cu Premiul Național al Republicii Moldova pe anul 2016.

Academician Mihai CIMPOI,

Laureat al Premiului Național

Sursă: Săptămîna, anul XXV, nr. 31 (1225), vineri, 12 august 2016, p. 9