Monthly Archives: August 2024

CALENDAR NAȚIONAL 2024

Adoptarea legislației cu privire la limba română și grafia latină.
31 August 1989

viber_image_2024-08-31_19-03-46-343
viber_image_2024-08-31_19-03-46-431
viber_image_2024-08-31_19-08-09-544

Ion Valer Xenofontov, Adoptarea legislației cu privire la limba română și grafia latină. 31 August 1989. În: Calendar Național 2024 / Biblioteca Națională a Republicii Moldova ; director general: Elena Pintilei ; coord.: Veronica Borș ; aut.: Elena Barbos-Balinschi, Maria S. Ciobanu, Ana Struță [et al.] ; colegiul red.: acad. Andrei Eșanu (președinte), Iurie Colesnic (vicepreședinte), Iulian Filip, Elena Pintilei, Ion Valer Xenofontov [et al.]; Colaborare: Andrei Eșanu, Ion Valer Xenofontov, Lidia Prisac, Andrei Corobcean, Iulia Malcoci; redactor: Elena Varzari; redactare bibliografică: Elena Barbos-Balinschi. – Chișinău, 2023, pp. 227-228. ISSN 1857-1557.

NATURA ȘI OMUL

Copacul închisorii și închisoarea copacului. Perseverență întru supraviețuire. Speranță, renaștere, conviețuire (perete lateral al Închisorii din Râmnicu Sărat). Comentariu și foto credit: dr. Liliana Corobca
Untitled
456720146_8550992894913367_1490711207815056950_n
456712304_8550993448246645_1380831616841528442_n

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN LA SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE BOOKFEST CHIȘINĂU, EDIȚIA 2024

Institutul Cultural Român va participa, prin Centrul Național al Cărții, la o nouă ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, aflat, pentru al treilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va avea loc în perioada 28 august – 1 septembrie 2024, la centrul Mediacor (str. Alexei Mateevici nr. 60) din cadrul Universității de Stat din Moldova și va reuni cele mai noi apariții editoriale din România și Republica Moldova.
La ediția din acest an, Institutul Cultural Român va pune la dispoziția cititorilor, în cadrul unui stand dedicat publicațiilor Editurii ICR (Standul 13), o ofertă consistentă de titluri de referință din domeniile literaturii, criticii literare, istoriei și artelor. Programul include lansări și dezbateri în jurul celor mai recente volume apărute sub egida Institutului Cultural Român, dar și evenimente dedicate poeziei contemporane și literaturii pentru copii, la care vor participa cercetători, istorici, scriitori și artiști vizuali din România și Republica Moldova.

„Institutul Cultural Român susține peste tot în lume, prin toate programele sale specifice și cu fiecare ocazie, cultura scrisă și limba română ca element definitoriu al spațiului cultural comun dintre România și Republica Moldova. Parteneriatul de tradiție cu Bookfest Chișinău reprezintă cea mai fericită ocazie din an în care să remarcăm această unitate culturală și, în același timp, o importantă oportunitate de a prezenta și oferi acces publicului din Republica Moldova la produsele editoriale ale Editurii Institutului Cultural Român, cele mai noi dintre acestea fiind prezentate în cadrul unor evenimente cu invitați de seamă. Astăzi, de Ziua Independenței Republicii Moldova, îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova la 33 de ani de la eliberarea de sub ocupația sovietică, 33 de ani de la ieșirea la lumină de sub umbra tancurilor rusești și îi asigur de deplinul sprijin al ICR pe calea europeană de la care, sunt convins, Republica Moldova nu mai poate fi abătută.” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Impresionantei lucrări Panorama postcomunismului în Republica Moldova (Vol. I și II), coordonată de Liliana Corobca și publicată în acest an la Editura Institutului Cultural Român, îi sunt consacrate două evenimente, în cadrul cărora vor fi dezbătute aspecte metodologice ale cercetării, dar și diverse teme relevante pentru transformările din Republica Moldova. Lansarea celor două volume va avea loc miercuri, 28 august, începând cu ora 15:00, în Aula 530 a Universității de Stat din Moldova, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR 2024), și va avea ca reper chestionarea problemelor actuale ale științei istorice din România și Republica Moldova – între abordările tradiționale și noile direcții de cercetare. Discuția, moderată de istoricii Sergiu Musteață și Gabriel Moisa, îi va avea ca protagoniști pe scriitoarea Larisa Turea și cercetătorii științifici Lidia Prisac și Nicolae Enciu. Cel de-al doilea eveniment prilejuit de publicarea Panoramei postcomunismului în Republica Moldova (Vol. I și II) va avea loc duminică, 1 septembrie, la ora 16:30, în spațiul central de evenimente al Centrului Mediacor, și va reuni, în cadrul unei mese rotunde, cercetători semnatari ai volumului: Diana Cheianu, Nina Corcinschi, Iulian Fruntașu, Ion Xenofontov și Liliana Rotaru.
Joi, 29 septembrie, începând cu ora 18.00, Institutul Cultural Român invită cititorii de toate vârstele să descopere care este relația dintre text și imagine în literatura pentru copii, într-un eveniment dedicat regretatului scriitor Spiridon Vangheli. Inițiatorii dialogului sunt scriitoarea și criticul literar Luminița Corneanu, ilustratorul Andrei Damian și artistul plastic Lică Sainciuc, moderatoarea întâlnirii fiind scriitoarea Maria Pilchin.
Seria evenimentelor continuă vineri, 30 septembrie, începând cu ora 17:00, cu un recital la care vor particia poeții Svetlana Cârstean, Emilian Galaicu-Păun, Moni Stănilă, Mihók Tamás. Poetul Sorin Gherguț va fi gazda evenimentului.
Cel de-a doilea titlu pe care Institutul Cultural Român îl va lansa la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este monografia Purcărete şi Boroghină. Pelerini în Marele Teatru al Lumii, semnată de Ludmila Patlanjoglu și publicată de Editura ICR în două versiuni, română și engleză. Sâmbată, 31 septembrie, de la ora 19:30, teatrologul Cristiana Gavrilă, Petru Hadârcă, actor, regizor şi director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu“ din Chişinău, și Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, vor analiza, într-o discuție moderată de criticul de teatru Monica Andronescu, creația regizorului Silviu Purcărete și rolul jucat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și de Emil Boroghină, ca manager cultural și fondator al Festivalului Shakespeare, în cultura română și în peisajul teatral internațional.
Duminică, 1 septembrie, începând cu ora 16:30, Pr. Iustin Marchiș, istoricul de artă Vladimir Bulat și Dana Ionescu, coordonatoarea Centrului Național al Cărții, vor fi protagoniștii lansării ediției în limba engleză a albumului Mănăstiri și biserici din Transilvania între secolele XIII-XVIII. Lucrarea amplă, apărută la Editura ICR și realizată sub coordonarea Pr. Iustin Marchiș, constituie „un ghid artistic care propune un pelerinaj cultural și spiritual printre etniile, confesiunile și patrimoniul artistic al Transilvaniei, cu toate stilurile și formele sale de expresie”.

***

Ediția 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și are loc în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Parteneri strategici sunt USAID, UKaid și Ambasada Suediei în Republica Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România.

Parteneri media: TVR Moldova, Moldova 1, Radio Chișinău, Teleradio Moldova.

PROGRAM DE EVENIMENTE

MIERCURI, 28 august, 15:00 – 16:30
Aula 530 – Universitatea de Stat din Moldova (Bloc Central)
Lansare de carte
Panorama postcomunismului în Republica Moldova (Vol. I și II), coordonator Liliana Corobca, Editura Institutului Cultural Român
Invitați: Nicolae Enciu, Lidia Prisac, Larisa Turea
Moderatori: Gabriel Moisa, Sergiu Musteață
*parte a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR 2024)

JOI, 29 august, 18:00 – 19:00
Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor
Sub cușma lui Guguță. O discuție despre relația text-imagine în literatura pentru copii
In memoriam Spiridon Vangheli
Invitați: Luminița Corneanu, Andrei Damian, Lică Sainciuc
Moderator: Maria Pilchin

VINERI, 30 august, 17:00 – 17:30
Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor
Lectură de poezie
Invitați: Svetlana Cârstean, Emilian Galaicu-Păun, Moni Stănilă, Mihók Tamás
Moderator: Sorin Gherguț

SÂMBĂTĂ, 31 august, 19:30 – 20:00
Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor
Lansare de carte
Purcărete și Boroghină. Pelerini în Marele Teatru al Lumii de Ludmila Patlanjoglu, Editura Institutului Cultural Român
Invitați: Cristiana Gavrilă, Petru Hadârcă, Liviu Jicman
Moderator: Monica Andronescu

DUMINICĂ, 1 septembrie, 16:00 – 16:30
Lansare de carte
Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor
Monasteries and Churches of Transylvania. 13th to 18th Centuries (Mănăstiri și biserici din Transilvania între secolele 13 și 18), coord. Pr. Iustin Marchiș, Editura Institutului Cultural Român
Invitați: Pr. Iustin Marchiș, Vladimir Bulat
Moderator: Dana Ionescu

DUMINICĂ, 1 septembrie, 16:30 – 17:30
Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor
Masă rotundă
Panorama postcomunismului în Republica Moldova (Vol. I și II), coordonator Liliana Corobca
Invitați: Diana Cheianu, Nina Corcinschi, Iulian Fruntașu, Ion Xenofontov
Moderator: Liliana Rotaru

Untitled
program

27 AUGUST – ZIUA INDEPENDENȚEI DE STAT A REPUBLICII MOLDOVA

A ȘAPTEA REPUBLICĂ CARE ȘI-A PROCLAMAT INDEPENDENȚA

La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova, convocat în ședință extraordinară (grație Marii Adunări Naționale), a adoptat textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, prin votul unanim al celor 277 de deputați prezenți. Republica Moldova a fost declarată „stat suveran, independent, democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu năzuințele sfinte ale poporului, în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”. În Declarația de Independență se condamnă înțelegerea sovieto-germană din 23 august 1939 ca nulă ab initio. În elaborarea acestui text s-a ținut cont și de Declarația Conferinței Internaționale „Pactul Ribbentrop-Molotov și consecințele sale pentru Basarabia” din 28 iunie 1991. Data de 27 august a fost declarată Zi a Independenţei și sărbătoare naţională a Republicii Moldova. În spațiul ex-sovietic, Republica Moldova a fost a șaptea care și-a proclamat independența.
***
5.-38.
***
Marea Adunare Naţională, 27 august 1991. Foto: Mihai Potârniche

Sursă: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/69-109-compressed.pdf

LECȚIA DE ISTORIE

IDEILE DIN PROTOCOLUL ADIȚIONAL SECRET AL PACTULUI RIBBENTROP-MOLOTOV SUNT UTILIZATE ȘI ASTĂZI

Doctorul în istorie Ion Valer Xenofontov, conferențiar universitar, consideră că ideile din Protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov sunt reîncarnate, reformulate și adaptate la noile realități, fiind utilizate în războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Este vorba despre ideile de cucerire a teritoriilor care nu sunt parte componentă a Federației Ruse, respectiv a Uniunii Sovietice. „Acest spirit agresiv îl vedem reîncarnat și ajustat la noile realități geopolitice”, a declarat istoricul la dezbaterea publică „Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ion Valer Xenofontov consideră că cel mai greu în istoria unei comunități este să schimbi mentalitatea colectivă și individuală. Este mai ușor să schimbi o structură socială și economică, dar nu și una mentală. „Nu în zadar Nicolae Iorga vorbea despre ideile Imperiului Bizantin până la mijlocul secolului al XIX-a. Bizanțul a căzut în 1453, dar uitați-vă că acele idei persistau până la mijlocul secolului al XIX-a. Sau uitați-vă ce s-a întâmplat cu descompunerea Imperiului Rus. Primul Război Mondial este mormântul imperiilor, inclusiv al Imperiului Rus. Acele idei imperiale au fost reîncarnate în Imperiul Sovietic. Stalin reușește în 1940 să readucă hotarele Imperiului Rus”, a notat conferențiarul.

Potrivit lui, după asta, în perioada sovietică s-a dus o propagandă intensă de a proslăvi marele stat sovietic. „Marele stat sovietic care era cel mai sovietic din toate sovietele – o tautologie chiar aplicată în propagandă. Și asta a fost cu bătaie lungă. S-a inoculat în mentalul colectiv că Uniunea Sovietică este un stat eliberator. Așa ni se spunea – că ne-a eliberat în 1940, deși generațiile mai în vârstă erau circumspecte față de această narațiune propagandistică. Era așa un conflict al generațiilor, unul tacit, nu în spațiul public. Dar lumea care a trăit în interbelic știa că în realitate nu a fost niciun fel de eliberare, ci a fost ocupație. Pe de altă parte, creștea o nouă generație cu acest suflu sovietic – că suntem cei mai pioneri din toată lumea”, explică Ion Valer Xenofontov.

Doctorul în istorie este de părere că au fost inepții ale propagandei ideile că statul sovietic este un stat al bunăstării, că învățământul este gratuit – deși nu a fost așa tot timpul. „Se șterg din memoria colectivă cu buretele faptele care nu erau în favoarea istoriei Uniunii Sovietice, dar erau scoase în evidență cele care proslăveau, care hiperbolizau, că tot ce s-a inventat pe fața pământului este făcut de către sovietici. Cu alte cuvinte vedem că aceste idei au fost inoculate la nivel de mental colectiv pentru bătaie lungă. Să nu ne mire faptul că în societatea moldovenească sunt fragmentări și sunt viziuni pro Uniunea Sovietică, pro putiniste, că există acest spirit de revanșard și necolonial, pentru că el persistă la nivel de celulă și la nivel de mentalitate. Și ce s-a întâmplat cu Federația Rusă? Atunci când s-a descompus Uniunea Sovietică, practic, nu s-a schimbat clasa politică. Ea vine pe fundamentul Uniunii Sovietice, același Putin are un background făcut în Uniunea Sovietică. Nu s-a schimbat clasa pe o clasă nouă cu o nouă viziune, cu o nouă abordare. Acest spirit agresiv îl vedem reîncarnat și ajustat la noile realități geopolitice”, a mai spus Ion Valer Xenofontov.

În altă ordine de idei, conferențiarul universitar a spus că Pactul Ribbentrop-Molotov și Protocolul adițional secret este o consecință a frustrărilor generate de Primul Război Mondial. Pe de o parte, Germania a fost frustrată că a ieșit din acest război cu aspirațiile eșuate și cu rezultatele Conferinței de Pace de la Paris, care practic a izolat-o și i-a indus un sistem umilitor, din perspectiva Germaniei – trebuia să plătească contribuții de război, nu trebuia să aibă armată etc. Pe de altă parte, statul bolșevic, Uniunea Sovietică din 1922, la fel era frustrată pentru că foarte dificil a fost recunoscută de către Occident. Occidentul stătea în espectativă să vadă derularea evenimentelor. Or, pe ruinele Imperiului Rus se desfășura un război civil cu mari fragmentări sociale și parcă Occidentul aștepta să vadă de partea cui va balansa acest context – de partea bolșevicilor sau de partea albgardiștilor.

Dezbaterea publică la tema „Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență” este a 41-a ediție de dezbateri din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Sursă: https://www.ipn.md/ro/ion-valer-xenofontov-ideile-din-protocolul-aditional-secret-al-8004_1106775.html

CHIȘINĂUL INTERBELIC

AUTOMOBILE ÎN CHIȘINĂUL INTERBELIC

Chișinăul a asimilat cu „lăcomie” noile realizări de mobilitate din epocă. Au fost utilizate elementele vechi de transport (trăsurile, tramvaiul, trenul), dar a început să fie aplicată și aviația, automobilele, taxiurile. O problemă precară o constituia cea a calității drumurilor, fapt sesizat, în mod special, în afara urbei. Automobilul a reprezentat un atribut al etichetei înalte în societate, marcând prestigiul social și economic al proprietarului. Pentru a conduce automobile, șoferii urmau să dispună de permis (cu prezentarea semnalementelor fizice, domiciliu) și fișă medicală. În Chișinău permisul de conducere era eliberat de Prefectura Poliției.

188

Foto: Cursă automobilistică pornită de la Câmpul Sportiv „Regele Ferdinand I”, 21-22 septembrie 1929.

Sursă: Ion Valer Xenofontov, Automobile în Chișinăul interbelic. În: Dialogica.Revistă de studii culturale și literatură, nr. 2, 2024, pp. 110-117.

RIBBENTROP-MOLOTOV PACT: IMPACT ON MOLDOVA AND WORLD WAR II

On August 23, 85 years will have passed since the signing of the so-called Ribbentrop-Molotov Pact by the Foreign Ministers of Nazi Germany and the Soviet Union.
This document gave Germany the green light to attack Poland, thereby triggering the Second World War. Simultaneously, the USSR took part in the division of Poland and gained free rein to annex the Baltic States, Bessarabia, and Northern Bukovina. According to historians, the signing of this pact had devastating consequences for the territory that is now the Republic of Moldova, as the local population was subjected to repressive Soviet policies.

Also known as the Stalin-Hitler Pact, the document contained an additional secret protocol that placed Romania, Poland, Lithuania, Latvia, Estonia, and Finland within the spheres of influence of Germany and the Soviet Union.

Just nine days after the signing of the Ribbentrop-Molotov Pact, on September 1, 1939, German forces attacked Poland, initiating the Second World War. In response, Great Britain and France, allies of Warsaw, declared war on Germany.

794ae3e0-114a-4954-a670-51b0b81838be

On September 17, the Red Army entered the eastern part of Poland. In November of the same year, Stalin attacked Finland, and in June 1940, the Soviets annexed the Baltic States. Toward the end of June, the Soviet Government demanded that Romanian authorities immediately withdraw from Bessarabia and Northern Bukovina.

Under the pressure of ultimatum notes and in the context of the country’s international isolation, Romania was forced to cede these territories to avoid war and bloodshed. A year later, on June 22, 1941, Romania entered the Second World War on the side of Germany, attacking the USSR to recover its territories.

As a result of this pact, the Soviet Union initiated the disintegration of Romania, historian Ion Valer Xenofontov stated in an interview with Radio Moldova.

“Bessarabia was a disputed issue between Romania and the Soviet Union. After the signing of this additional secret protocol, Europe was divided between the USSR and Germany. Both sides sought to ensure that they would not attack each other.”

The territory of what is now the Republic of Moldova is the result of the agreements signed by Hitler and Stalin on August 23, 1939. Following the annexation of Bessarabia by the USSR, the native population was subjected to deportations, political repression, organised famine, forced labour in communist gulags, industrialization, and collectivization.

To commemorate the victims of the two major totalitarian regimes in Europe, the European Parliament adopted “The European Day of Remembrance for the Victims of Stalinism and Nazism” in 2008.

Translation by Iurie Tataru

Sursă: https://radiomoldova.md/p/39084/ribbentrop-molotov-pact-impact-on-moldova-and-world-war-ii

CHIȘINĂU 2024

SUPERLATIVE UNIVERSITARE
CEL MAI BĂTRĂN COPAC DIN CAMPUSUL UNIVERSITAR
Strejarul (Quercus robur L.) se află în curtea Universității de Stat din Moldova (USM). Are înălțimea de 24 m. Numărul de ramuri primare – 6; suprafața protecției coroanei – 400 m2. O mare parte din suprafața proiecției coroanei este acoperită de asfalt, fapt care limitează accesul rădăcinilor la sursele de apă. Este clasat în categoria de arbori longevivi și ornamentali cu valoare conservativă mare. Se află sub protecția statului din 8 ianuarie 1975, fiind revalidat la 25 aprilie 2011. Comunitatea universitară sprijină obiectivele de protecției a arborelui, instalând în jurul tulpinii un gărduț și plasând un panou informativ. Copacul secular este evocat în lucrările memorialistice ale absolvenților USM. În ultimii anii, la umbra stejarului bătrân se face tradiționala fotografie de grup a evaluatorilor Olimpiadei Republicane la Istoria Românilor și Universală. Foto: IVX, 23 august 2024

viber_image_2024-08-22_21-35-14-591

CHIȘINĂU 2024

SUPERLATIVE UNIVERSITARE

Cel mai tânăr copac din campusul universitar. A fost plantat de grupele universitare filosofie și economie politică, promoția 1969–1974, la 50 de ani de la absolvirea Universității de Stat Moldova, 28 iunie 2024. Foto: IVX, 22 august 2024

viber_image_2024-08-22_21-35-14-154

ISTORIA ȘTIINȚEI

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ SUB REGIM COMUNIST ÎN ISTORIOGRAFIA POSTDECEMBRISTĂ

Studierea minuțioasă a istoriografiei relevă impactul regimului totalitar comunist asupra vieții religioase, a situației Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în perioada postbelică. Includerea statului român în sfera de influență a Uniunii Sovietice a generat schimbări majore în activitatea cultelor religioase. Atât BOR, cât și celelalte confesiuni recunoscute de stat, au fost marginalizate și supuse unor presiuni dure din partea conducătorilor politici, puternic ideologizați prin filiera partidului unic. Totodată, în scopul consolidării puterii totale asupra societății românești a existat o tendință majoră a autorității politice de a avea o influență masivă asupra cultelor religioase. Pârghiile de presiune utilizate de către stat în cazul cultelor religioase au fost Securitatea, presiunea administrativă, intimidarea individuală și cea colectivă, laicizarea învățământului. Pe filiera unor culte religioase au existat și susțineri masive venite din exteriorul României.

Sursă: Ionuț I. Enache. Biserica Ortodoxă Română sub regim comunist în istoriografia postdecembristă. In: Akademos. Revistă de știință, inovare, cultură și artă. Chișinău, 2024, nr. 2 (73), pp. 123-129, categoria „B”. ISSNe 2587-3687

Vezi: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/123-129_29.pdf

CHIȘINĂU 2024

Pictura murală „Visul Olimpic” cu o suprafață de 400 de m2 dedicată sportivilor din Republica Moldova calificați la Jocurile Olimpice 2024. Intersecția str. Ismail cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Foto: IVX, 20 august 2024.

viber_image_2024-08-20_22-39-39-120

CHIȘINĂU, 20 AUGUST 2024

Astazi, Steaua Polară a răsărit exact la ora legală locală 21:00. Steaua Polară are o mișcare foarte slabă circulară în jurul Polului Nord. Cerul este absolut senin, fără nori, t= 30,5°C.
Alex Găină, doctor în științe fizico-matematice, membru al Societății Europene de Astronomie

ISTORIA ŞTIINŢEI

Istoricul Vladimir Țaranov (31 martie 1932 – 31 octombrie 2016) s-a format ca personalitate într-un mediu socio-cultural deosebit de cel al istoricilor cunoscuți din RSS Moldovenească (născuți în spațiul actual al Republicii Moldova). Mama acestuia, Ana, născută în 1911, a fost colhoznică, iar tata, Ion, născut în 1907, – muncitor la o mină din or. Kamininsk, regiunea Donețk, Ucraina (în prezent, acest bazin industrial este marcat de lupte grele în contextul invaziei militare a Federației Ruse).

130-137_11_page-0001

Sursă: Demir Dragnev, Ion Valer Xenofontov. Vladimir Țaranov (1932–2016), un istoric devotat idealului societății comuniste. În: Akademos. Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă, 2024, nr 2(73), pp. 130-137. ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687.

Vezi: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/130-137_11.pdf

APARIȚIE EDITORIALĂ

„Evenimente și personalități marcante ale vieții spirituale din spațiul pruto-nistrean și vecinătățile lui din sec. XIX-XX”, simpozionul ştiinţific internaţional (2017; Chişinău). Simpozionul ştiinţific internaţional „Evenimente și personalități marcante ale vieții spirituale din spațiul pruto-nistrean și vecinătățile lui din sec. XIX-XX”: Chişinău, Republica Moldova, 24-25 noiembrie 2017 / coord.: Octavian Moşin, Ion Gumenâi. – Chişinău: CEP USM, 2017. – 431 p. ISBN 978-9975-71-952-0.

Conferinta.Evenimente şi personalităţi marcante ale vieţii spirituale din spaţiul pruto-nistrean (3) (1)

LA MULȚI ANI, NICOLAE JURAVSCHI!

Lucrarea din colecția „Legendele sportului moldovenesc” este consacrată marelui sportiv Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, maestru emerit al sportului, Laureat al Premiului Național în domeniul sportului, cavaler al Ordinului Republicii.

https://enciclopedia.asm.md/?p=5364&fbclid=IwY2xjawEhZDpleHRuA2FlbQIxMAABHXxsNOG1P2KNVa9OErCHfgxJyiWAsv5pDzCHrr8AF4Tg0k6rvLAZREx2KQ_aem_rItfMkJcm3OAIipQ-rJK-w

Jur_2017-1024x693

CALENDAR NAȚIONAL 2024

La Mulți Ani, Dublului Campion Olimpic sau Campionului Invincibil NICOLAE JURAVSCHI!

1
2
3

Xenofontov,Ion Valer. Nicolae Juravschi (1964). În: Calendar Național 2024 / Biblioteca Națională a Republicii Moldova ; director general: Elena Pintilei ; coord.: Veronica Borș ; aut.: Elena Barbos-Balinschi, Maria S. Ciobanu, Ana Struță [et al.] ; colegiul red.: acad. Andrei Eșanu (președinte), Iurie Colesnic (vicepreședinte), Iulian Filip, Elena Pintilei, Ion Valer Xenofontov [et al.]; Colaborare: Andrei Eșanu, Ion Valer Xenofontov, Lidia Prisac, Andrei Corobcean, Iulia Malcoci; redactor: Elena Varzari; redactare bibliografică: Elena Barbos-Balinschi. – Chișinău, 2023, pp. 208-210. ISSN 1857-1557.