INTERVIU

DOCTOR ÎN ISTORIE, CONF. UNIVERSITAR LA USM, ION VALER XENOFONTOV: „UN ISTORIC BUN AR FI CA UN CHIRURG BUN, CARE CONȘTIENTIZEAZĂ CĂ PROVOACĂ DURERE ATUNCI CÂND FACE O INTERVENȚIE, DAR ȘTIE CA O FACE SPRE BINELE PACIENTULUI”

De la primele sale amintiri, marcate de evenimente precum catastrofa de la Cernobîl, până la pasiunile care l-au condus spre poarta istoriei, Ion Xenofontov, cercetător științific, doctor în istorie și conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, ne dezvăluie cum căutarea rădăcinilor poate deschide calea către înțelegerea prezentului. Într-un dialog, vom discuta despre temele sale de cercetare, activitatea în calitate de pedagog și despre calitățile care definesc un bun istoric.

Unda Liberă: Pentru început, propun să facem o retrospectivă a amintirilor dumneavoastră și să ne povestiți cum ați copilărit.

Ion Xenofontov

: Am copilărit în perioada sovietică, în timp ce Uniunea Sovietică a început să dea semnale de decădere. Copilăria mea a îmbinat de toate, și dificultăți, dar și momente frumoase – umblatul desculț prin iarbă sau scăldatul la iaz. Copilăria mi se asociază cu nesiguranță, pe alocuri, frică. Când aveam doar nouă ani s-a produs catastrofa nucleară de la Cernobîl. Însă copiii, nu întotdeauna conștientizează anumite pericole, iar din altă perspectivă, pot spune că a fost o copilărie frumoasă, cu jocuri, cu comunicare, cu lectură și multe istorii fascinante.

Unda Liberă: Care au fost pasiunile dumneavoastră încă de mic?

Ion Xenofontov:

Îmi plăcea mult lectura. Zilele mele preferate în copilărie erau cele de marți și vineri. Atunci, poștărița era în vizorul meu ca să pot primi multașteptata revistă „Florile Dalbe”. Am luat chiar și un premiu pentru activitatea mea la această revistă. Era o rubrică, „Zi de vară”, pentru care am scris și așa am ajuns în tabăra unională „Artek” din Crimeea, care pe atunci era cea mai prestigioasă tabără de vară pentru copii.

Unda Liberă: Cum a apărut drag

ostea dumneavoastră pentru istorie și de ce anume acest domeniu?

Ion Xenofontov:

Când noi, cei formați în perioada sovietică, am conștientizat că ceea ce știam era doar un mit, o iluzie creata de conducere, am început să purcedem spre căutarea rădăcinilor noastre pentru a afla cine suntem cu adevărat. Pe fundalul în care istoricii încercau să dea răspunsuri la aceste întrebări, am decis să aleg acest domeniu. O bună contribuție a avut-o lectura, dar și discuțiile pe care le aveam la școală cu profesorii, m-au influențat fără să vreau ca să aleg această cale. Iar în așa mod, să pot să căut răspunsuri la problemele actuale din acea perioadă.

Unda Liberă: Activitatea dvs. este una polivalentă și aria de cercetare este una complexă. Aș vrea să ne spuneți, care sunt temele principale pe care le abordați în calitate de cercetător științific?

Ion Xenofontov:

Prin cercetare, am ajuns să găsesc explicații în baza realităților care au existat. Temele mele de cercetare țin de istoria războiului, în special a celui sovieto-afgan, aceasta fiind și tema tezei mele de doctor. La fel, am cercetat și tema vieții religioase, am și o carte consacrată mănăstirii Japca, aceasta fiind singura mănăstire din țară care nu a fost închisă în perioada sovietică. De asemenea, am mai abordat istoria științei și biografiile oamenilor din acest domeniu.

Unda Liberă: Recent, în cadrul unei lansări ați prezentat lucrarea enciclopedică despre activitatea campioanei Larisa Popova, ce reprezintă această carte?

Ion Xenofontov:

M-am simțit onorat să prezint în fața unui public select lucrarea enciclopedică „Larisa Popova, Marea Campioană, sau Zeița Canotajului Academic de la Nistru”. Cartea reprezintă munca unui grup de autori, pasionați de valorile autentice pe care le emană marile personalități dintr-un domeniu unde este imposibil să trișezi, cel al sportului olimpic. Vechii greci îi considerau pe campionii olimpici semizei, îi onorau cu abnegație și erau însuflețiți de faptul că trăiesc în epoca acestora.

Unda Liberă: În calitate de profesor, cum reușiți să creați o conexiune cu studenții dumneavoastră?

Ion Xenofontov

: Consider că dacă profesorul nu are creată o legătură cu elevii, și dacă nu ține cont de interesele lor, atunci acesta nu mai este valabil societății. Eu sunt foarte supărat pe studenții mei dacă nu reușesc să învăț ceva de la ei, pentru că profesorul nu trebuie doar să transmită informație, ci și să preia. Dacă studenții mei sunt plictisiți la ore, înseamnă că eu nu am spus ceva bine și trebuie să schimb modul de abordare.

Unda Liberă: Care este unul dintre lucrurile la care acordați o deosebită atenție în procesul de predare?

Ion Xenofontov:

Am regulă pe care o aplic de în calitate de pedagog când predau o anumita temă, întotdeauna țin cont de întrebările pe care mi le adresează studenții și iubesc când ei mă pun în dificultate cu întrebări mai complicate. Pentru că profesorul, în primul rând, trebuie să țină cont de public. Dacă nu sunt pregătit să le răspund pe moment, le zic că mă documentez și data viitoare vin cu toate răspunsurile, pentru că nu trebuie să ne fie rușine dacă cunoaștem ceva.

Unda Liberă: Spre final, spuneți-ne ce calități ar trebui să aibă un istoric bun și lucrările căruia mereu să fie citite și analizate de alți colegi istorici, cadre didactice, studenți?

Ion Xenofontov:

În general, istoria trebuie să fie studiată fără ură și părtinire. Un istoric bun ar fi ca un chirurg bun, care conștientizează că provoacă durere atunci când face o intervenție, dar știe ca o face spre binele pacientului. Așa și un istoric, pornește de la premisa ca trebuie să știm ce a fost, iar trecutul, chiar dacă provoacă durere sau nostalgie, trebuie descoperit. Altă calitate, care este valabilă pentru toți, nu doar pentru istorici, este răbdarea și abordarea în profunzime a lucrurilor. Pe momentul trecerii timpului, conștientizez ca vârful înțelepciunii este răbdarea, dar nu toți o avem. Dinamica vieții e foarte aprinsă, vrem derulare de evenimente și devenim superficiali, însă profunzimea cere cumpătare.

Unda Liberă: Vă mulțumesc pentru interviul acordat.

Sursă: https://undalibera.md/pagina-principala/doctor-in-istorie-conf-universitar-la-usm-ion-xenofontov-un-istoric-bun-ar-fi-ca-un-chirurg-bun-care-constientizeaza-ca-provoaca-durere-atunci-cand-face-o-interventie-dar-stie-ca-o-face-spre-b/