Monthly Archives: March 2016

„LA INTERFAŢA TIMPURILOR”, UN VOLUM CU ŞI DESPRE ACADEMICIANUL GHEORGHE DUCA, A FOST LANSAT LA ACADEMIE

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost lansat recent volumul „La interfaţa timpurilor”, autor academicianul Gheorghe Duca, preşedinte al AŞM. Lucrarea a apărut la Editura „Ştiinţa”, în colaborare cu Biblioteca Ştiinţifică Centrală (Institut) a AŞM şi face parte din Colecţia „Academica”.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, politicieni, diplomaţi, colegi, prieteni, consăteni, discipoli, oaspeţi din România.

4_800x533

„Am convenit să facem o carte nu despre, ci a academicianului Gheorghe Duca, o carte scrisă, în primul rând, de Domnia Sa”, a menţionat în debutul manifestării, dr. Gheorghe Prini, directorul Editurii „Ştiinţa”, aflat şi pe post de moderator. În calitate de editor, directorul Prini a creionat câteva aspecte ce au reflectat procesul de lucru asupra lucrării, dar şi implicarea echipei de creaţie care a muncit mai mulţi ani, pentru ca în final să apară un volum de succes.

Articolul în întregime

IN MEMORIAM ACADEMICIAN SOLOMON MARCUS. HERMENEUTICA UNEI PARADIGME ENCICLOPEDICE

Elena Prus, prof. univ. dr. hab.,
Director-adjunct al Bibliotecii Științifice Centrale „Andrei Lupan” (Institut), AȘM

La 17 martie 2016 a decedat acad. 222Solomon Marcus (n. 1 martie 1925, Bacău), matematician român  cu renume mondial, membru titular al Academiei Române (2001). Cărțile sale au fost traduse în circa 20 de limbi. A publicat circa 60 de volume, alte 26 de titluri de carte (volume coordonate, editate, prefațate sau postfațate) și peste 500 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1000 de autori. Domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică și utilizarea matematicii în lingvistica computațională, în analiză teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. A publicat și numeroase cărți și articole pe diferite subiecte ce țin de semiotică și filosofie, istoria științei și a educației, cultură și artă, lingvistică și poetică, combinând, cum definea el însuși, în polaritatea pascaliană „spiritul de geometrie, spiritul de finețe”. Astfel că președintele Universității „Apollonia”  din Iași Vasile Burlui, cu ocazia conferirii ilustrului matematician a titlului de Doctor Honoris Causa, l-a definit în al său Laudatio foarte sugestiv: „s-ar putea mai de grabă spune că e inclasabil… Privirea lui mereu proaspătă, lipsită de prejudecăți sau locuri comune, ne dezvăluie știința ca pe un univers fascinant”. A fost evocat modelul său de existență interogativă, care dă alt sens și profunzime ființei și vieții omenești.

Articolul în întregime

POPAS ANIVERSAR. „11” CONSIDERENTE DESPRE ISTORICUL, ETNOGRAFUL ȘI GENEALOGISTUL ALEXANDRU FURTUNĂ

Motto: „Un popor care nu își cunoaște istoria este un copil care nu cunoaște părinții”.
Nicolae Iorga (1871–1940), istoric român

Istoricul, etnograful și genealogistul 1.Alexandru Furtună este un nume consacrat în mediul științific din Republica Moldova și de peste hotare. De patru decenii activează în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În prezent este cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie. Biografia științifică a savantului însumează 20 de volume de studii și lucrări monografice (unele semnate în calitate de coautor) și circa 100 de articole științifice și de popularizare a științei. A participat la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale. A fost nominalizat cu mai multe premii și diplome.

Merită înalt apreciat.

  1. Alexandru Furtună consideră că orice istoric este dator să cerceteze și să scrie istoria localității de baștină. O demonstrează prin propriul exemplu. Are editate două lucrări consacrate satului Hiliuți, raionul Rîșcani, satul său de baștină. Mai mult, a scris și istoria bisericii din localitate.
  2. A editat monografia Lipnicului din raionul Ocnița, satul de unde a venit la Hiliuți neamul Furtună în sec. XIX. Inițial neamul Furtuneștilor s-au așezat într-o mahala separată, apoi s-au înrudit cu alte neamuri băștinașe și s-au asimilat. Distanța dintre Lipnic și Hiliuți este de circa 100 km.
  3. Cercetătorul Alexandru Furtună este descendent și continuator al unui neam de istorici consacrați. Unchiul său, Alexandru Gonța (mama lui, Maria Diaconu, fiind din Hiliuți) a fost unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei medievale românești. Cu un alt unchi, Iacov Furtună, profesor și cercetător, au elaborat monografia satului de baștină. Fiica lui Al. Furtună, Olga, și cîțiva nepoți au studiat la Facultatea de Istorie.
  4. În metoda de cercetare istorică pe care o aplică cu dăruire Al. Furtună, se pune accentul pe „religia documentului”, fiind unul din cei mai vizați cercetători ai fondurilor de arhivă.
  5. În calitate de etnograf, a colindat sute de sate din Republica Moldova și a adunat informații de la mii de oameni. De specificat faptul că multe expediții le-a efectuat pe cont propriu.
  6. Furtună este un valoros genealogist, editînd studii științifice despre neamurile Șoimaru, Druță, Duca, Casapu ș.a.
  7. A studiat șiragul de neamuri din care a coborît (neamul Furtună descendent din Lipnic) și neamul Diaconu (din Hiliuți) pe parcursul a opt generații, de la sfîrșitul sec. XVIII și pînă în prezent.
  8. A studiat folclorul păstoresc la moldoveni de la sfîrșitul sec. XIX – începutul sec. XX. Acest subiect, de altfel, și a constituit teza sa de doctorat pe care a susținut-o cu brio la Leningrad în 1987.
  9. Este autor (coautor) a mai multe monografii ale localităților din Republica Moldova (Todirești, Șaptebani, Opaci, Sîngerei, Telenești ș.a.).
  10. Este printre puținii cercetători care a studiat proveniența și semnificația ritului decapitării la români, știe cum pregăteau strămoșii noștri cheagul, cunoaște în profunzime obiceiurile secerișului, știe cum se îmbrăcau păstorii în trecut, știe istoria domesticirii și creșterii porcinelor, este cunoscător al semnificațiilor zilelor săptămînii etc.
  11. Alexandru Furtună s-a născut la 17 martie 1956. La Mulți Ani, Maestre!Ion XENOFONTOV, doctor în istorie

      Legende foto

  1. Cercetătorul Alexandru Furtună la masa de lucru. Arhiva familiei Furtună
    1.

2-3. Etnograful Alexandru Furtună, promotor al portului popular. Arhiva familiei Furtună
2
3

  1. Cercetătorul Alexandru Furtună într-o ședință de lucru la Academia de Științe a Moldovei. Foto: Vitaliu Pogolșa, 9 martie 2016
    4

5. Din opera științifică a savantului Alexandru Furtună

5

6. Satul de baștină Hiliuți, raionul Rîșcani, căruia Alexandru Furtună i-a consacrat două lucrări. Arhiva familiei Furtună

6

 

ZECE CURIOZITĂȚI DESPRE „CARTEA ROȘIE A REPUBLICII MOLDOVA”

Motto: „Jumătate din toate speciile floristice și faunistice de pe pământ pot să dispară spre sfârșitul acestui secol”
Elisabeth Colbert, scriitoare americană, laureată a Premiului Pulitzer (2015)

Din cele mai vechi timpuri, 1teritoriul dintre Carpaţii Orientali şi fluviul Nistru a fost bogat în floră și faună. Diversitatea biologică a regiunii se datorează, în mod special, poziţiei geografice favorabile – interferenţa biogeografică a zonelor central-europeană, eurasiatică şi mediteraneeană. Pe măsura dezvoltării societăţii omeneşti au evoluat şi formele de intervenţie a omului în natură. Astfel, vânătoarea (apărută ca formă de asigurare a hranei) a evoluat pe parcursul istoriei de la folosirea „instrumentelor ecologice” de vânătoare la aplicarea unor arme performante, devenind un hobby, spre deosebire de timpurile mai vechi, când vânătoarea în grup era practicată doar din necesitate. Drept urmare a factorului antropogen, bourul european (Bos taurus primigenius), cel mai bestial animal din codrii Europei Răsăritene, a dispărut în secolul XVII, fiind ulterior asimilat cu zimbrul. În Țara Moldovei, bourul a fost considerat element heraldic, deoarece este prezent atât în însemnele statale moldovenești, cît și în teritoriile moldovenești înstrăinate. În Polonia există chiar un monument al ultimului bour vânat în pădurile din acest spațiu în 1627. Factorul uman, distrugerea și poluarea habitatelor au determinat, în cele din urmă, dispariţia multor specii din fauna și flora spaţiului carpato-nistrean, iar acum suntem în preajma unei ecocatastrofe (ecodevieri, ecofluctuaţii etc.), așa încât populația speciilor de plante și animale trebuiesc protejate, impunând acțiuni urgente ale protecției de stat.

„Cartea Roșie” reprezintă un semnal de alarmă privind perspectivele existențiale ale unor forme de viață…

  1. Cărțile Roșii sunt un suport științific pentru elaborarea unor acțiuni concrete și a unui regim de protecție a speciilor de plante, fungi și animale rare și aflate pe cale de dispariție.
  2. În prima ediție a „Cărții Roșii a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești” (1978) au fost incluse 26 de specii de plante și 29 de specii de animale periclitate și critic periclitate.
  3. Peste un sfert de secol, în ediția a doua a „Cărții Roșii a Republicii Moldova” (2001) au fost incluse 126 de specii de plante și ciuperci, 116 specii de animale pe cale de dispariție.
  4. În 2015, la Editura „Știința” (director doctor inginer Gheorghe Prini) a văzut lumina tiparului ediția a treia a „Cărții Roșii a Republicii Moldova” (492 p.) într-un tiraj de 3000 de exemplare. Lucrarea a apărut în text bilingv (paralel): român (inclusiv cu prezentarea denumirii populare, după caz) și englez. Denumirile științifice sunt indicate în limba latină. Dimensiunile cărții: 22 cm x 30,5 cm.
  5. Indicatorii de raritate a speciilor de plante, ciuperci și animale din ediția a treia au fost stabiliți potrivit Listei Roșii a Uniunii Internaționale a Conservării Naturii.
  6. În ediția recentă sunt incluse 208 specii de plante și fungi și 219 specii de animale, dintre acestea 171 habitează în păduri. Pe parcursul a doar 14 ani constatăm aproape o dublare a florei și faunei aflate în pericol. Unele specii rare de pe teritoriul Republicii Moldova (papucul-doamnei, cornaciul-natant, sita-zînelor, vipera-de-stepă, rața-roșie etc.) au o importanță internațională, fiind incluse în „Cartea Roșie a Europei”.
  7. Din 28 de specii de ciuperci, 14 sunt cu picior şi pălărie și 14 – ca „farfuria”, evantai deschis sau mătură stufoasă.
  8. Din 80 de insecte, 31 sunt lepidoptere (fluturi), dintre care 12 habitează în păduri şi 19 în luncă, stepă, câmpie etc., inclusiv 8 sunt nocturne (zboară noaptea) şi 23 diurne (zboară ziua). Fluturii din fam. Saturniidae se consideră cei mai mari din Europa, anvergura aripilor atingând 120-150 mm (Saturnia pyri); fluturele-cap-de-mort frecventează stupii albinelor, fiindcă trompa lor este scurtă şi nu poate pătrunde în floare ca să se hrănească şi totodată sînt unicii fluturi care produc sunete specifice cu articulaţia trompei; fluturele polixena în engleză se numeşte „fluturele-bijuterie”; viaţa albăstriţei-argintii depinde de furnici. Unii fluturi sunt numiţi după zei, eroi, poeţi antici etc., spre exemplu – Saturnia de la Saturnus – zeul fertilităţii solului; tau – a 19-a literă din alfabetul grecesc; Sappho – poetesă antică elenă; Acherontia – unul din cele 5 râuri subterane din Regatul Morţii; Atropos – una din cele trei zeiţe ale sorţii care a tăiat firul vieţii omului; Machaon – fiul lui Asclepios, zeul medicinei antice elene şi care a învăţat medicina de la tatăl său; Arion – poet antic elen; Daphnis – tânăr chipeş, eroul din poemul mioritic sicilian; Tomares – oraş din Spania etc.
  9. La elaborarea „Cărții Roșii a Republicii Moldova” au participat 67 de autori (29 de femei și 38 bărbați), inclusiv 1 academician (Ion Toderaș), 2 membri corespondenți (Ion Dediu, Vasile Șalaru), 10 doctori habilitați în biologie, 42 de doctori în biologie, 2 doctori în agricultură, 8 cercetători științifici și 2 doctoranzi. Majoritatea autorilor sînt angajați ai Grădinii Botanice (Institut) (director Alexandru Teleuță, doctor în agricultură, autor-coordonator al primei părți a cărții „Plante și fungi”) și ai Institutului de Zoologie (director academicianul Ion Toderaș) ale Academiei de Științe a Moldovei. Lista autorilor este plasată pe filele roșii ale lucrării…
  10. La 11 februarie 2016, una din televiziunile private a anunțat că în această zi a fost publicată „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, ediția a treia. De fapt, în această zi lucrarea a fost lansată la Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut) a Academiei de Științe a Moldovei. Academicianul Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, prezent la eveniment, a specificat că prin această carte „se educă o atitudine corectă față de mediul ambiant, oameni, societate”.

 

Ion XENOFONTOV, doctor în istorie

 

Legende foto

  1. Bourul european (Bos taurus primigenius), aplicat și ca element heraldic al Țării Animalul a dispărut în secolul XVII (desen-reconstituire). Sursă: http://www.descopera.ro/natura/11427537-bourul-simbolul-disparut-al-moldovei
    1
  1. Capul de bour flancat în dreapta de o roză cu cinci petale și în stînga de o semilină conturată.Postamentul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Foto: Ion Xenofontov, 29 februarie 2016
    2

  2. „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, Chișinău, Editura „Știința”, 2015, 492 p. ISBN 978-9975-67-998-5 (Supracoperta)
    3
  1. Secvență de la lansarea „Cărții Roșii a Republicii Moldova”, 11 februarie 2016. De la stînga: dr. Alexandru Teleuță, dr. Gheorghe Prini, acad. Gheorghe Duca, acad. Ion Toderaș. Foto: Ion Xenofontov
    4

  2. Doctor habilitat în biologie (2011) Tudor Cozari, autor al „Cărții Roșii a Republicii Moldova”, 11 februarie 2016. Foto: Ion Xenofontov
    5

  3. Doctor în agricultură (2000) Asea Timuș și doctor în biologie (2006) Elena Baban, autoare ale „Cărții Roșii a Republicii Moldova”, 11 februarie 2016. Foto: Ion Xenofontov
    6