CARTEA SĂPTĂMÂNII

Alexandru Vakulovski, Afganii, București, Tracus Arte, 2016, 244 p.

27

 

OPINII DESPRE CARTE

„Lucrarea elaborată de Al. Vakulovski constituie un dosar memorialistico-documentar despre război, care țintește războiul, îl distruge, îl umanizează, fiind un semnal al unor voci intruse, însă actori în marile evenimente globale și care de curând și-au anunțat intrarea în marea istorie”. (Ion V. XENOFONTOV, doctor în istorie, Centrul de Cercetări Enciclopedice)

„Mărturiile acelor foşti soldaţi, o bună parte din care astăzi sunt uitaţi şi lăsaţi în voia sorții, sper să fie utile generaţiilor viitoare”. (Vasile EFROS, profesor universitar, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, participant la războiul din Afghanistan)

„Lecturăm o carte neobişnuită. La prima vedere, este o carte de autor… Dar nu este chiar aşa, deoarece înșişi protagoniştii cărţii – 11 persoane sunt toţi în postură de autor/coautor, povestindu-şi propria istorie trăită în calvarul războiului din Afghanistan. Unsprezece flăcăi simpli din Antoneşti, raionul Ştefan-Vodă, care abia atingând vârsta majoratului, pe neaşteptate şi fără a li se cere consimţământul, s-au pomenit pe pământ străin în vâltoarea uneia dintre cele mai crâncene bătălii de la sfârşitul secolului trecut în care a fost antrenată ţara în care trăiau”. (Vasile HAHEU, cercetător științific, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei)

„O carte emoționantă, dar care mi-aș fi dorit să nu fie niciodată trăită și să nu fie niciodată nevoie să fie scrisă. ‹‹Afghanii›› este o carte intensă, unde găsești la tot pasul elemente puternice și traumatizante, momente de disperare, cum le numesc unii dintre intervievați” (Cătălin STANCIU, psiholog, Cabinet Individual de Psihologie „Oedip”).

„Am citit mai multe mărturii de-ale foștilor participanți la războiul sovieto-afghan însă acestea, prezentate de Alexandru Vakulovski, îmi sunt cele mai apropiate sufletului. Sunt poveștile de viață ale sătenilor mei din Antonești. Din păcate, unul dintre cei intervievați de Al. Vakulovski nu mai este în viață. După lecturarea acestei cărți am început mai bine să înțeleg drama prin care au trecut acești veterani de război. Este interesant faptul că niciunul dintre ei nu regretă că au fost în acest război, în Afghanistan”. (Maria PRISAC, satul Antonești, raionul Ștefan-Vodă )

„Renumitul scriitor canadian Peter C. Newman a definit istoria ca fiind amintirile reîmprospătate ale oamenilor. Enunțul este sprijinit și de scriitorul Alexandru Vakulovski care plasează în fața cititorului, prin lucrarea ,,Afganii”, editată în 2016, mărturiile a 11 combatanți afgani din satul Antonești, raionul Ștefan-Vodă. Autorul reușește să puncteze anumite aspecte al războiului din Afganistan. Mai mult ca atât, o face într-un mod deosebit, apelând la memoriile individuale al participanților, evită în mod intenționat abordarea prin prisma surselor istorice documentare în folosul celor orale, ultimele redau filtrările sufletești, percepțiile și mărturiile ce aparțin intervievaților”. (Ion CHEPTENE, student, anul II, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie)

14Veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial și ai războiului sovieto-afghan din satul Antonești, raionul Ștefan-Vodă, 1990. Arhiva familiei Prisac