ACADEMICIANUL MIRCEA BOLOGA, PROMOTOR AL CERCETĂRILOR ENCILOPEDICE ŞI DE ISTORIE A ŞTIINŢEI

Fişă biografică: s-a născut la 31 mai 1935 în satul Parcova, azi raionul Edineţ. Absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii de Stat din Chişinău (1956). A absolvit doctoratul la Institutul de Energetică „G. Krjijanovski” din Moscova (1961). Doctor habilitat în tehnică (1973), profesor universitar (1976), membru corespondent (1978) şi membru titular (1992) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Bologa-Mircea-02

 

Doar o singură trecere în revistă a gradelor şi titlurilor obţinute, a funcţiilor ocupate, a domeniilor de activitate ştiinţifică, încununate de 1726 de titluri, inclusiv 14 monografii în limbile română, rusă şi engleză, cca 550 de articole publicate în ţară şi peste hotare, 358 de brevete de invenţie etc. vorbesc despre rezultatele marelui savant. Specialist în termo- şi electrofizică, academicianul Mircea Bologa şi-a desfăşurat activitatea ştiinţifică la Institutul de Fizică Aplicată, de la înfiinţarea acestuia (09.III.1964) până în prezent. CV-ul domniei sale demonstrează cu prisosinţă abordarea meticuloasă a carierei de savant şi o ordine excelentă în expunere. Intelectual, inteligent, dar si mare sufletist şi familist convins, este un tată şi bunic sentimental – calităţi obţinute de mic copil în familia pedagogilor Chiril şi Parascovia Bologa. Aparţinând zodiei Gemeni, îşi iubeşte foarte mult semenii, mai ales tineretul studios. Despre aceasta vorbeşte pregătirea sub îndrumarea sa a cca 50 de doctori şi doctori habilitaţi, zecile de recenzii la tezele doctoranzilor în devenire. A ştiut să-şi educe şi urmaşii cu dragoste faţă de ştiinţă. Astfel, fiul mai mare Andrei a obţinut gradul de doctor habilitat în tehnică, iar fiul mai mic Alexandru este doctor în tehnică.

Academicianul M. Bologa este binecuvântat cu multe talente demonstrate prin activităţi de cercetare ştiinţifică, editorială şi publică bine cunoscute în R. Moldova şi peste hotarele ei. Nu ne vom adânci în detaliile acestor activităţi, care sunt enumerate în zecile de articole ale colegilor şi discipolilor săi. De menţionat că dumnealui este membru a multe organizaţii ştiinţifice de la noi, precum şi din alte ţări (Asociaţia Internaţională a Academiilor de Ştiinţe – membru al Biroului Consiliului Ştiinţific pentru Sudură şi Tehnologii Adiacente; Consiliul Ştiinţific pentru Uscare al CSI; Consiliul Tehnico-ştiinţific al Institutului Naţional Turbomotoare, COMOTI, Bucureşti; Societatea Termotehnicienilor din Moldova şi din România; Societatea Electrostatică din România; Biroul Secţiei Ştiinţe Fizice şi Inginereşti al AŞM; Consiliul Ştiinţific IFA.), fapt ce vorbeşte de la sine despre înalta apreciere a rezultatelor ştiinţifice ale savantului, dar şi a obiectivităţii, atitudinii lui faţă de succesele altor cercetători, faţă de obligaţiilor sale.

Pe drept cuvânt, şi-a câştigat calificativul de Om de ştiinţă, dar şi de cetăţean onest cu verticalitate. Fiind întrebat ce este fizica, a răspuns fără ezitare: „Fizica este regina ştiinţelor”, fiind fascinat de frumuseţea fenomenelor naturii, de aplicarea aparatului matematic la explicarea acestora.

Savantul Mircea Bologa desfăşoară o amplă activitate în cercetarea enciclopedică şi istoria ştiinţei. În calitate de membru al Colegiului de redacţie al „Enciclopediei Moldovei” şi al Consiliului ştiinţific al Institutului de Studii Enciclopedice a venit cu sfaturi, îndemnuri, consultări, redactări şi elaborări de articole enciclopedice. Acad. Mircea Bologa a fost iniţiatorul ca pe coperta volumului enciclopedic „Republica Moldova” (lucrarea a apărut în două ediţii, în anii 2009 şi 2010) să fie inclusă Stema de Stat a Republicii Moldova. Graţie savantului a fost elaborat şi conceptul editorial, ştiinţific şi grafic al compartimentelor „Ştiinţă” şi „Educaţie”.

Acad. Mircea Bologa desfăşoară şi o prodigioasă activitate metodologică. Este consultantul ştiinţific al Concepţiei „Enciclopediei Moldovei” în 10 volume (lucrare publicată în 2011, în limbile română, engleză şi rusă). Redactează cu minuţiozitate, compartimentul „Ştiinţe inginereşti şi tehnologice”, propunând clasificarea  domeniului în rubricile: generalităţi, istoria cercetării şi inovaţiei în domeniu, automatică şi robotică, electronică, inginerie, aeronautică spaţială, inginerie electrică, ingineria materialelor, personalităţi etc. De altfel, în privinţa selectării personalităţilor în domeniul vizat, domnul M. Bologa este ferm: trebuie selectate cele mai bune din cele mai bune.

 Savantul s-a pronunţat asupra registrului general de termeni şi în mod special la compartimentele „Ştiinţe inginereşti”, „Fizică”, „Astronomie” pentru „Enciclopedia Moldovei”. Aceste domenii ale cercetării sunt elaborate, redactate şi coordonate de domnia sa. Ilustrul cercetător este coordonatorul colecţiei „Istoria ştiinţei”, elaborând o serie de materiale consacrate istoriei Institutului de Fizică Aplicată, biografiilor ştiinţifice ale savanţilor notorii etc.

Pentru contribuţie personală la elaborarea şi editarea volumului enciclopedic „Republica Moldova” acad. M. Bologa a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” (2009).

Cu prilejul frumoasei aniversări de 80 de ani, colectivul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan” (Institut) vine cu cele mai bune gânduri, cu urări de sănătate. Familia să Vă fie în continuare, domnule Bologa, sprijin şi speranţă, activitatea de savant să Vă aducă împliniri la fiecare pas, să aveţi un cer senin, iar petalele florii vieţii să nu se ofilească.

LA MULŢI ANI, stimate domnule academician Mircea Bologa.

 

Dr. Constantin MANOLACHE, director
Dr. Iulia MALCOCI, director adjunct
Dr. Ion XENOFONTOV, cercetător științific superior

Sursă: Făclia, nr. 21 (3372), 29 mai 2015, p. 6.