Monthly Archives: March 2024

Povestea campioanei olimpice Larisa Popova, în pagini de carte

Coperta_Popova (1)_page-0001

„Larisa Popova, Marea Campioană sau Zeița Canotajului Academic de la Nistru” este intitulată cartea despre prima reprezentantă a sportului autohton de profil, campioană la Olimpiada din 1980 de la Moscova. Volumul, apărut în colecția „Legendele sportului moldovenesc”, a fost lansat în Sala „Regina Maria” de la Universitatea de Stat din Moldova.

Numeroasele publicații, fotografii cu și despre celebra campioană au fost completate cu o carte, ce readuce în circuit file inedite despre calea sportivei spre podiumul olimpic, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„Este o zeiță de aur, este prima reprezentantă a sportului autohton care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic. Este o carte mai deosebită fiindcă la ea au participat 28 de coautori din domeniu și din afara domeniului”, susține redactorul științific al cărții, Boris Boguș.

Potrivit coordonatorului cărții, Ion Valer Xenofontov, cartea a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii.

„Larisa Popova este unica campioană olimpică născută în spațiul actual al Republicii Moldova care se învrednicește de o medalie de aur în 1980, la Moscova într-o perioadă foarte dificilă. Ea i-a avut de adversari pe cei mai buni sportivi la proba de canotaj academic din lume”, a remarcat Ion Valer Xenofontov.

La documentarea cărții au fost mărturiile Larisei Popova, materiale din arhive și presa timpului, precum și comentariile colegilor din lumea sportului.

„Larisa Popova este o personalitate pentru sportul moldovenesc, dar și pentru sportul internațional fiindcă ea, în afară că este campioană olimpică în 1980, mai are și medalia de argint și plus la aceasta mai are câteva titluri de campioană mondială. Este o personalitate în canotajul mondial”, menționat președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Nicolae Juravschi.

Recunoașterea meritelor este importantă, a susține campioana.

„Când am oferit materiale pentru carte, mi-am amintit de tinerețe și de munca depusă. Cred că volumul este important nu doar pentru mine ci, în special, pentru tânăra generație de sportivi ca să-și pună scopuri, să atingă performanțe, să ajungă campioni olimpici”, a declara prima campioană olimpică, Larisa Popova.

Cartea „Larisa Popova, Marea Campioană sau Zeița Canotajului Academic de la Nistru” va fi distribuită școlilor sportive, bibliotecilor și antrenorilor.

Vezi: https://stiri.md/article/social/povestea-campioanei-olimpice-larisa-popova-in-pagini-de-carte/

MOTTO-UL ZILEI

viber_image_2024-03-09_08-17-31-876
„Nimeni nu pierde o altă viață decât cea pe care o trăiește și nici nu trăiește altă viață decât pe cea care o pierde. Așadar, viața cea mai lungă și viața cea mai scurtă înseamnă același lucru; căci prezentul este egal pentru toți și timpul care se pierde este, așadar, egal”.
Marcus Aurelius, împărat-filosof (121-180 d. Hr.), „Gânduri către sine însuși”, II:14.

NOUTĂŢI EDITORIALE

PROPAGANDA ÎN SERVICIUL ANEXĂRII

Recenta lucrare apărută la prestigioasa „Editură Militară” din București este deopotrivă ancorată în realitățile recurente, fiind una bine documentată, echilibrată, marcată de un puternic suport teoretico-științific. La baza monografiei elaborate de Daniela Șișcanu se află o teză de doctorat susținută cu brio în anul 2017 sub conducerea științifică a dr. hab. Gheorghe Cojocaru.

Lucrarea reprezintă o reală contribuție istoriografică în spațiul românesc, fiind necesară și o traducere a acesteia în limbi de circulație internațională pentru a fi cunoscută unui cerc mai larg de utilizatori.
12558600-0-240

Sursă: Xenofontov Ion Valer, Propaganda în serviciul anexării. În: Akademos. Revistă de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă, nr. 4 (71), 2023, pp. 178-179. ISSN 1857-0461.

https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/178-179_26.pdf

ISTORIA ȘTIINȚEI

FONDUL DE ARHIVĂ PERSONAL AL ISTORICULUI ION JARCUȚCHI

Cea mai recentă achiziție a Secției Arhivă. Restaurare şi patologie a documentelor (fosta Arhivă Științifică Centrală a Academiei de Științe a Moldovei), aflată în subordinea Bibliotecii Științifice (Institut) „Andrei Lupan” din cadrul Universității de Stat din Moldova o reprezintă donația familiei Jarcuțchi, care a dorit să ofere publicului interesat acces la biblioteca privată și de documente (manuscrise) ale istoricului și cronicarului științei din Republica Moldova Ion Jarcuțchi (1948–2014). Cercetătorul științific a deținut și diverse funcții administrative: locțiitor al secretarului general al Academiei de Științe a Moldovei, secretar științific al Secției Științe Umanistice și Arte, director al Institutului de Istorie, director al Centrului de Studii Enciclopedice al Institutului de Studii Enciclopedice. Fondul personal dr. Ion Jarcuțchi a fost creat în perioada septembrie-octombrie 2023. Este format dintr-un inventar ce conține 697 de unități de păstrare (u.p.), structurate în cinci părți: I. Lucrări ştiinţifice. Autoreferate; II. Reviste. Rapoarte. Anuare; III. Literatură artistică cu conținut istoric; IV. Manuscrise. Alte materiale ştiinţifice.V. Diverse.

36

Sursă: Prisac Lidia, Xenofontov Ion Valer, Salagor Iulian, Fondul de arhivă personal al istoricului Ion Jarcuțchi. În: Akademos. Revistă de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă, nr. 4 (71), 2023, pp. 121-128. ISSN 1857-0461.

https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/121-128_21.pdf?fbclid=IwAR0MCgxC0Fi8gS94FIpXaQtleKNDUDEtotDL8b6iPD9qxoHvhXMiZd1jvuU

NEGRE ARME

Se-aude un ecou,
Pe Nistru, unde au murit,
Nevinovații din cavou,
Uciși de ursul răzvrătit!
Fără de milă, negre arme,
Sălbăticind au împușcat,
Soldații îngropați de mame,
La cimitirul înghețat!

Vitalie Gaiceanu