CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ „25 DE ANI DE LA RETRAGEREA TRUPELOR SOVIETICE DIN AFGANISTAN”

La 25 februarie 2014, a avut loc Conferinţa ştiinţifică „25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”, eveniment organizat de Institutul de Istorie al AŞM, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Istorie Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Manifestarea ştiinţifică a fost deschisă de către conf. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al AŞM, care a menţionat că „Orice război este o catastrofă, orice război are un început şi mai devreme sau mai târziu s-a încheiat. Conform unor estimări războiul din Afganistan a fost unul din factorii care a catalizat dispariţia Uniunii Sovietice prin urmările geopolitice, social-economice pe care le-a generat. Războiul din Afganistan a lăsat traume adânci în sufletele şi în memoria acelor care au participat la acel război, traume, cicatrice, care nici până astăzi nu s-au vindecat”.

Un mesaj de salut a adus Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării Republicii Moldova, care a dorit ca lucrările conferinţei să contribuie la dezvăluirea adevărului, în special generaţia tânără să cunoască mai multe. „Memoria unui război nu trece uşor. Războiul din Afganistan este viu prin prezenţa alături de noi a celor care au mers cu arma în mână, în luptă şi noi putem să simţim cicatricele acestea, nu doar la figurat sau prin prezenţa cărţilor, manuscriselor, monografiilor care ne-au rămas, dar să auzim acele memorii sau emoţii, unele destul de grele, trăite de mulţi din veteranii acestui război şi pe care îi avem astăzi aici”, a relevat ministrul Apărării.

Dr. hab., prof. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM, a salutat participanţii la evenimentul ştiinţific, în numele conducerii AŞM. „Este o filă tragică din istoria regimului de tristă amintire, este o pagină care va fi studiată în continuare, va fi studiat fenomenul, cum a început acel război, de ce a fost posibil ca să dureze tocmai 10 ani, pentru o mentalitate destul de avansată a omenirii. Într-adevăr, constituind ca un ecou sau ca a doua parte a acelui război care a fost început de către armata Americană împotriva Vietnamului”, a evidenţiat Domnia Sa.

Igor Şarov, viceministrul Culturii a menţionat posibilitatea de a scoate adevărul la lumină prin munca cercetătorilor ştiinţifici, care au la dispoziţie atât materialele de arhivă, cât şi mărturiile vii ale participanţilor la acele evenimente. În context, a evidenţiat o lucrare pe această tematică, a dr. Ion Xenofontov, ce iniţial a fost concepută ca o teză de doctorat şi transformată ulterior într-o monografie.

Dr. Ion Xenofontov, secretar ştiinţific al Institutului Studii Enciclopedice al AŞM, a prezentat raportul „Imaginea adversarului în războiul din Afganistan (1979-1989) în percepţia participanţilor din RSS Moldovenească”, în care a prezentat unele aspecte ale războiului prin prisma unor documente de arhivă, a intervievării a peste 120 de participanţi şi a literaturii de specialitate preliminare.

Evenimentul a continuat cu prezentarea unei serii de rapoarte şi comunicări printre care „Efortul militarilor, veterani ai Războiului din Afganistan pentru consolidarea încrederii şi păcii”, Ion Coropcean, consilier principal de stat al prim-ministrului, „1929: prima aventură militară sovietică în Afganistan”, Stelian Culea, lector superior şi altele.

Zinaida Marin, Centrul Media al AŞM