Daily Archives: 07/09/2024

CHIȘINĂUL INTERBELIC

ACTIVITATEA SERVICIULUI CENTRAL DE SIGURANȚĂ DIN CHIȘINĂUL INTERBELIC

Serviciul de Siguranță a fost una din primele instituții ale statului român create la Chișinău după Unire. Obiectivul major al activității Siguranței ținea de identificarea și neutralizarea mișcării subversive bolșevice activizate în capitala Basarabiei.
În anul 1925, şeful Siguranţei din Basarabia Zaharia (Zinovie) Huzărescu (numit în această funcție la 6 iulie 1920) a editat la Atelierele Imprimeriei Statului din Chişinău lucrarea „Mişcarea subversivă în Basarabia”.

145. Zaharia
Zaharia Husărescu, inspector general al Siguranței Statului din Basarabia

Sursă: Ion Valer XENOFONTOV, Lidia PRISAC, Activitatea Serviciului Central de Siguranță din Chișinăul interbelic. În: Cohorta. Revistă de istorie militară, nr. 2, 2023, pp. 85-97.

https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/85-97_2.pdf

ATITUDINI

Declarația Congresului Național al Istoricilor Români privind susținerea intergării Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Noi, participanții la Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău-Suceava, 27-31 august 2024, specialiști în domeniul studierii trecutului, afirmăm că istoria trebuie să fie o forță edificatoare a societății, o punte de înțelegere și apropiere între popoare, un îndemn la acțiune pentru asigurarea păcii și a progresului social.
Denunțăm practicile de falsificare și denaturare a trecutului ca mijloc de justificare a războiului agresiv purtat de Rusia împotriva poporului și statului ucrainean. Istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni, care ar putea să meargă dincolo de Ucraina spre alte state, inclusiv spre Republica Moldova; de aceea, este datoria noastră comună să ajutăm victimele să respingă agresiunea.
Congresul Național al Istoricilor Români susține parcursul european al Republicii Moldova și îndeamnă cetățenii să participe la Referendumul din 20 octombrie 2024 și să susțină integrarea Republicii Moldova în familia unită a popoarelor europene.
Experiența istorică a României este deosebit de relevantă pentru mizele opțiunii pe care o au de făcut cetățenii Republicii Moldova. Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost o șansă istorică de progres economico-social și de asigurare a protecției împotriva oricăror amenințări externe. Pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmarea susținerii pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o opțiune fermă pentru progres economico-social, pentru bunăstare, pentru valorile europene și consolidarea propriei securități.

CNIR, Chișinău-Suceava,
30 august 2024

Sursă: https://usm.md/?p=30954…