Monthly Archives: November 2014

PROFESORUL-OFTALMOLOG VALERIU CUȘNIR LA 60 DE ANI

«Doctore, îmi ești scump ca lumina ochilor»

Medicul Valeriu Cușnir este omul de o rară cumsecădenie, cu multă bunătate în suflet, atent la vorbă și la faptă, cu o voce blîndă , care de la prima frază te predispune la o discuție sinceră, îți insuflă încrederea că vei găsi la el soluția pentru problema cu care ai venit. Dar în primul rînd este un specialist de cea mai înaltă probă, un chirurg cu harul Lui Dumnezeu.Безымянный

Aceasta este caracteristica succintă, și totodată extrem de cuprinzătoare, pe care i-o dau profesorului Valeriu Cușnir pacienții recunoscători. În îndelungata sa activitate practică a adunat nu sute, ci mii de pacienți, carora le-a intors vederea.

Dupa absolvirea Universitatii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în 1977, a inceput activitatea ca medic-oftalmolog în raionul Anenii-Noi. Au urmat doi ani de serviliu military în armata sovietică în calitate de medic al unitații militare. Revenit la bastină, activează ca medic-oftalmolog la spitalul Cancelariei de Stat timp de șapte ani. În 1989 decide să se consacre cercetării științifice, înscriindu-se ca doctorand la catedra de oftalmologie. În 1993 susține cu brio teza de doctor în științe medicale la renumitul Institut de Cercetări Științifice în domeniul Oftalmologiei “Helmholt” din Moscova. Tot la acelasi institut de prestigiu susține în 2001 teza de doctor habilitat.

Din 1992 îmbina armonios munca de cercetare si instruire cu cea practică, deținînd succesiv funcțiile de asistent, conferențiar universitar si cea de profesor la catedra de Ogtalmologie a Universității de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Concomitent, Dumnealui este director al Clinicii de Oftalmologie Nr. 2 a instituției de învățămînt medical superior și șef al cursului de instruire continuă a medicilor oftalmologi.

Are realizări remarcabile în domeniul științific. Astfel, a creat școala știintifică  de studiere a etiologiei in- flamatiilor oculare. A elaborat metode de tratament a patologiilor oculare la pacienții cu diabet zaharat. Profesorul Valeriu Cușnir a propus metode noi de tratament a glaucomului neovascular, care se aplică la noi, în Republica Moldova, precum și în Federația Rusă. Predă un șir de cursuri de specialitate. A pregatit cinci doctori în medicină, a publicat circa 60 de articole științifice, o monografie, 11 îndrumări metodice. A înregistrat 35 de inovații și 8 brevete de invenții.

Dumnealui a organizat şi conduce pînă în prezent serviciul de prelevare şi transplant al corneei, realizînd și  prima operaţie de transplant de acest gen în Republica Moldova în aprilie 2013.

La cei 60 de ani împliniți profesorul Valeriu Cușnir lucrează mult, cu dăruire totală, fără zile de odihna, fără concedii în adevăratul sens al cuvîntului. Sala de operații este refugiul si marea sa pasiune. Unica si extrem de onorabilă remunerare pentru munca sa titanică la straja sanătății oamenilor este fraza pe care ii dat s-o audă deseori de la pacienții săi cu vederea refăcută: “Doctore, îmi ești scump ca lumina ochilor”. Pentru o astfel de apreciere face să traiești și să muncești.

Dr. Constantin MANOLACHE,
Director al Institului de Studii Enciclopedice al AȘM

Безымянный

Sursa: Săptămîna/23

O ENCICLOPEDIE SPORTIVĂ INEDITĂ

Institutul de Studii Enciclopedice al AȘM a editat recent cartea Sport. 

Sport

Mică enciclopedie, autori – Nicolai Ambrosi și Pavel Brădescu. Este o lucrare în care cuvântul și sportul și-au dat mana pentru a prezentă un tablou reprezentativ al domeniului.

Ne place să-i vedem pe sportivi la competiții și campionate.

1) conceptele de bază din domeniul sportului; 2) termenii aferenți; 3) sporturile, disciplinele și probele sportive; 4) fenomenele și instituțiile din sport și cultură fi zică; 5) biografi ile sportivilor de performanță, ale unor personalități din țară și de peste hotare; precum și ale unor specialiști organizatori din domeniul sportului în context național și internațional. Numărul total de termeni e de 621.Privită din acest unghi, cartea, recent apărută, conține informații extrem de valoroase și utile. După cum se afirmă în prefață, este prima carte din colecția „Mica enciclopedie” și prima cercetare enciclopedică în domeniul sportului realizată în Republica Moldova. Elaborată pe principii enciclopedice, lucrarea prezintă informații esențiale privind:Le admirăm frumusețea, forţa, efortul, perseverența. Însă există şi partea nevăzută a vieţii sportive. Aceasta este mai puţin cunoscută: cei mai mulți dintre noi avem o idee vagă despre atleţi şi jucători, nu cunoaștem poveștile de viață ale sportivilor, problemele sporturilor. Chiar dacă numele campionilor sunt pe buzele tuturor, victoriile lor se datorează şi unor profesionişti care nu ies în faţă. Nu sunt aplaudaţi de suporterii din tribună. Sunt mai puțin cunoscuți organizatorii activităților sportive, antrenorii, arbitrii, comentatorii și jurnaliștii sportivi etc. Articolul în întregime