LANSARE DE CARTE LA BUDAPESTA

La 25 septembrie 2024, Arhiva Istorică a Serviciilor Secrete de Stat din Ungaria (instituție aflată sub egida Parlamentului din Budapesta) și Editura Zrínyi au lansat lucrarea „Războiul din Afganistan (1979–1989)” a doctorului în istorie, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova Ion Valer Xenofontov.
În limba română, lucrarea dedicată celui mai extins război purtat de Uniunea Sovietică a apărut în două ediții la Editura „Lumen” din Iași (2010; 2020). Traducerea monografiei din limba română în limba maghiară a fost realizată de cercetătorul István Bandi, prezent în ultimii ani la mai multe evenimente științifice și științifico-didactice organizate de Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.
Sala de protocol a Arhivei Istorice ale Serviciilor Securității Statului a fost arhiplină cu cititori dornici să participe la un eveniment științific de rezonanță.
Discursuri referitoare la subiectele abordate în monografie au fost susținute de dr. Gergő Bendegúz Cseh, director general al Arhivei Istorice a Serviciilor Secrete de Stat, dr. Zoltán Oszkár Szőts, director de marketing al Editurii Zrínyi. Cartea a fost elogiată de dr. general-locotenent Romulusz Ruszin-Szendi, fost șef al Statului Major al Forțelor de Apărare ale Ungariei, care a subliniat importanța lucrării în înțelegerea esenței conflictului și mentalității afgane.
Autorul, dr. Ion Valer Xenofontov, precum și traducătorul István Bandi, și-au împărtășit publicului gândurile cu privire la cartea ce abordează războiul sovieto-afgan prin prisma memoriilor veteranilor din RSS Moldovenească.
Manifestarea s-a finalizat cu un discurs rostit de Oleg Țulea, ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria, care a subliniat valoarea colaborării academice internaționale.
Lansarea de carte a fost moderată de István Papp, șeful Departamentului Arhivei Istorice a Serviciilor Secrete de Stat, iar participanții nu au putut să rateze niciun gând grație interpretării de înaltă calitate a domnului Tibor Szász.
La 26 septembrie 2024, cercetătorii științifici Ion Valer Xenofontov, Lidia Prisac și István Bandi au fost primiți de ambasadorul Oleg Țulea la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria.
2
Oleg Țulea, dr. Ion Valer Xenofontov, István Bandi, dr. Szőts Zoltán Oszkár, dr. Ruszin-Szendi Romulusz és dr. Cseh Gergő Bendegúz.
3
István Bandi, Oleg Țulea, Ion Valer Xenofontov și Lidia Prisac.
4
5