ISTORIA RECENTĂ

Participarea României în Misiunea Internațională din Afganistan

Romanian_TAB-77_Armored_Personnel_Carriers_in_Afghanistan.JPEG
Un convoi americano-român în Afganistan

Din cei 60.000 de militari români care au participat la misiuni și operații internaționale începând cu anul 1994, 32.000 de persoane au fost implicate în misiunile din Afganistan (a șasea poziție ca număr de militari).
Implicarea în aceste misiuni a reprezentat, pentru România, o probă a angajamentului față de sistemul de securitate internațională din care face parte statul român și a sacrificiilor pe care este dispus să le facă în calitate de parte a noilor structuri în care s-a integrat. Dimensiunea inestimabilă a acestui sacrificiu constă în pierderile umane: în Afganistan au căzut la datorie 29 de militari români (primul din acest șir a fost sublocotenentul Iosif Silviu Fogorași, căzut la 11 noiembrie 2002, iar ultimul – sublocotenentul Ciprian-Ștefan Polschi, care și-a pierdut viața la 5 septembrie 2019) și 227 au fost răniți. În Afganistan și-au pierdut viața nu doar militari, ci și reprezentanți ai personalului civil.
Se estimează că, între 2004 și 2020, România a exportat în Afganistan tehnică militară în valoare de 83 mil. euro, adică, în medie, circa 5 mil. euro pe an. Apogeul l-a constituit anul 2011, cu o valoare totală a exporturilor de cca 19,3 mil. euro (fiind exportate 529 de mitraliere pe trepied, 75 de puști cu lunetă, piese de schimb, cartușe și zale pentru mitraliere, 30 de autocamioane militare).
Participarea României în misiunea internațională din Afganistan a reprezentat un motiv adițional pentru SUA să sprijine aderarea ei la NATO, majorând, totodată, prestigiul internațional al statului român.

Sursă: Ion Valer Xenofontov. Participarea României în misiunea internațională din Afganistan. În: Cohorta. Revistă de istorie militară, nr. 1, 2023, pp. 136-142
Vezi: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/136-142_33.pdf