La 16 ianuarie 2024, în Sala „Alexei Rău” a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM) a avut loc lansarea volumului enciclopedico-bibliografic „Calendarul Național 2024”[1]. Evenimentul științifico-cultural a fost moderat de dna Veronica Borș, director adjunct al BNRM, coordonatoarea publicației. Domnia sa a menționat: cartea lansată cuprinde peste 1000 de date memorabile, distribuite pe luni, precum și informații despre mai mult de 600 de evenimente naționale și internaționale, comemorative, profesionale și sărbători, care vor fi marcate în anul în care am intrat. La acest important volum au muncit Doamnele Elena Barbos-Balinschi, Maria S. Ciobanu, Elena Harconița, Ana Struță, dr. Elena Varzari precum și acad. Andrei Eșanu (președinte al Colegiului de redacție), conf. univ. dr. Ion Valer Xenofontov, dr. Lidia Prisac, Eugenia Bejan, dr. Andrei Corobceanu, dr. Iulia Malcoci.
În cadrul evenimentului a vorbit dl academician Andrei Eșanu, care a făcut o prezentare generală a muncii colectivului de autori asupra acestui proiect științific și de informare: în volum au fost incluse nume ale personalităților ce au contribuit la dezvoltarea culturii, științei, sportului etc. în Spațiul Românesc și care, în 2024 împlinesc date „rotunde”. Au fort, de asemenea, incluse evenimente importante din trecutul poporului nostru. De ex., împlinirea a 35 de ani de la declararea limbii române (atunci „moldovenești”) ca limbă oficială a statului Republica Moldova (RM) și revenirea șa grafia latină.
La microfon a fost invitat conf. univ. dr. dl Vasile Șoimaru, deputat PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), care a avut cuvinte alese de apreciere înaltă a Calendarului Național, l-a amintit pe regretatul scriitor și om de cultură Vlad Pohilă, colaborator activ al Calendarului Național și a atins probleme stringente referitoare la biblioteci și bibliotecari/bibliotecare, între altele – la mizerabila salarizare pe care o au de la Statul R. Moldova.
Scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu a vorbit frumos despre BNRM, „un cămin primitor”, în care domnia sa a citit mult, inclusiv literatura română, stocată într-un depozit special al bibliotecii (era în anii comunismului sovietic).
Poeta, scriitoarea și publicista Nina Josu a vorbit despre săptămânalul „Literatura și Arta” (apare din octombrie 1954), despre rolul excepțional avut de redactorul-șef al publicației Nicolae Dabija, despre rolul săptămânalului în trezirea conștiinței naționale a românilor basarabeni și la Mișcarea de Renaștere Națională.
Scurt, la subiect, a vorbit regizoarea și scenarista Leontina Vatamanu (n. 1974).
În încheiere: Calendarul Național 2024 este rezultatul unui efort susținut, depus de colaboratoarele BNRM și a altor autori implicați. Volumul lansat este un instrument de lucru util nu doar istoricilor, ci și tuturor oamenilor de cultură, nu numai din RM, ci și din Spațiul Românesc în ansamblu. Calendarul Național 2024 (ca, de altfel și celelalte calendare din anii trecuți) este o „carte de vizită” nu doar a BNRM, ci și a RM în ansamblu!
Am așteptat ca la acest eveniment să fie prezent un reprezentant al Ministerului Culturii, BNRM făcând parte din organigrama acestei instituții. Nu că ministrul Culturii a fost absent, dar absenți au fost funcționari mai mărunți ai instituției respective (deși au avut invitații!).
BNRM este o instituție fundamentală de cultură și știință a RM. Este un centru de informare mult mai competentă și mai puternică decât Wikipedia! Asta pentru că colaboratoarele BNRM cunosc bine informațiile referitoare la orice subiect de interes public. În competiție cu Internetul BNRM iese învingătoare. Nu vă luați după aparențe, după slaba prezență a cititorilor în sălile de lectură, excelent amenajate (nu ca pe timpul rușilor sovietici). Școala adevărată se face la bibliotecă. Inclusiv, și în primul rând, la BNRM. În plus BNRM a devenit un centru în care se desfășoară evenimente prilejuite de diverse aniversări, comemorări etc. Și toate acestea în condițiile unei salarizări proaste, remarcate chiar și de dl Vasile Șoimaru, deputat PAS.
BNRM este unul din pilonii de bază ai Statului RM. Iată de ce angajații BNRM trebuie ridicați la statutul de funcționari publici, cu salariile respective. Statul RM ar face bine dacă ar oferi BNRM spații noi, confortabile, pentru noile achiziții de carte. Iar funcționarii Statului RM, cel puțin din când în când, să-i treacă pragul (BNRM).
Etc., dar închei aici.
PS. Tirajul Calendarului Național 2024 e de 150 de exemplare. Pentru o astfel de carte e foarte puțin. Puțin pentru că volumul ar trebui nu doar să ajungă în bibliotecile orășenești și raionale, ci și să fie pus în vânzare. Așa e democratic.
Dr. hab., prof. univ.
Anatol Petrencu
[email protected].
16.01.2024
[1] Calendar Național 2024, Chișinău, 2023, 355 p.
Sursă: http://anatolpetrencu.promemoria.md/?p=3943