MEDALIA ACADEMICĂ „NICOLAE MILESCU SPĂTARUL” PENTRU OCTOGENARUL GHEORGHE BACIU

Un eveniment frumos și cald, aproape ca în familie, a avut loc la Biblioteca Academiei de Științe, la 23 iunie 2016. A fost omagiat doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar, Gheorghe Baciu, despre care s-a scris că este un fenomen unic în spațiul pruto-nistrean. Este medic legist, specialist în criminalistică, cadru didactic universitar, pedagog, fondator de școală științifică, cercetător științific, manager, inventator, publicist, istoric, arhivist, jurist, biograf, genealogist, cronicar, psiholog, colecționar, etnograf, fotograf, poet, editor, redactor științific, membru al colegiilor de redacție ale revistelor științifice, muzeograf, memorialist, filantrop, patriot, cugetător, orator, modest… și nu în ultimul rând, un Ințelept.

La eveniment au participat conducerea AȘM, prieteni, colegi și discipoli ai profesorului.

Manifestarea de omagiere a profesorului a fost moderată de acad. Stanislav Groppa, vivepreședinte al AȘM, unul din miile de discipoli ai protagonistului zilei. „Pentru mine personal, pentru Academie și pentru societatea medicilor este o zi importantă. Este o zi deosebită, deoarece astăzi, împreună cu dumneavoastră, alături de manifestările prilejuite de aniversările de 70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare și 55 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, ne oferă o posibilitate și o ocazie frumoasă să-l sărbătorim, să-l felicităm pe profesorul Gheorghe Baciu”, a spus în debutul omagierii acad. Groppa. Vicepreședintele a ținut un discurs, în care a relevat competența științifică, calitățile remarcabile de cercetător științific, profesionalismul și dăruirea în slujba medicinii în general și a specialității sale – medicina legală, a prof. Gheorghe Baciu, care este modelul de responsabilitate socială și a medicului, a omului social, dovedit de-a lungul întregii cariere profesionale, sprijinul de care justiția Moldovei s-a bucurat în timp din partea Domniei Sale, în calitate atât de șef de Catedră, cât și de Medicina Legală a USMF „Nicolae Testemițanu”, directorul Centrului de Medicină Legală, directorul Centrului Național care constituie doar o parte dintre realizări.

1

2

3

Toate acestea, dar și altele care nu s-au regăsit în descriere, au constituit un argument temeinic, pentru decizia Consiliului suprem pentru Știință și Dezvoltare Științifică de a-i acorda prof. Gheorghe Baciu Medalia AȘM – „Nicolae Milescu Spătarul”. Mândria profesorului Baciu a fost cu atât mai mare cu cât, despre aceasta avea să vorbească un alt discipol al distinsului Om al Cetății și un alt vicepreședinte al AȘM, m.c. Ion Guceac. A exprimat deosebita plăcere ca la această distanță de ani să se intersecteze din nou, evidențiind însă contextul nobil, în care Academia dintotdeauna a știut să cinstească meritele înaintașilor, cu precădere a celor, care aduc o contribuție deosebită la promovarea valorilor naționale, la sporirea imaginii științei autohtone. Distincția, pe care i-a înmânat-o discipolul și vicepreședintele Ion Guceac i-a fost acordată profesorului pentru merite deosebite în pregătirea cadrelor medicale, rezultate remarcabile în știință și cu prilejul aniversării a 80-a de la naștere.

„Dintre toți cei prezenți, probabil, sunt cel mai fericit astăzi, deoarece, în afară de rude, eu îl cunosc cel mai mult pe prietenul și colegul Gheorghe Baciu, fiind împreună și la bine și la greu mulți ani”, a remarcat acad Gheorghe Ghidirim. Academicianul își amintește cu mult drag că prietenul său a fost totdeauna în fruntea colectivului, era lipsit de vicii, precum lingușirea sau și mai grav, răufăcătoria. Totdeauna a avut simțul binelui, ajutându-i pe toți care aveau nevoie, fiind și un om plin de inițiative, motiv pentru care a pătimit foarte mult. Dar, fiind talentat și profund, a scris. A scris cărți și articole, scoțând din anonimat nume și personalități care au făcut istoria neamului, dar despre care mulți încercau să uite. „Dl Baciu, ca și coleg, dar și prieten, am fost și sunt alături de Dumneavoastră. Să nu ne uiți, să ne inviți și la 100 de ani și să știți că numele Dumneavoastră astăzi este printre cele mai apreciate nu doar în domeniul medicinii, dar și cel al literaturii din Republica Moldova. La Mulți Ani!”, și-a încheiat discursul omagial academicianul.

Plăcerea deosebită de a fi alături de mentorul său, în aceste momente importante, când i se apreciază meritele, a fost exprimată de discipolul Raisa Moroșan, dr.hab. în medicină, profesor universitar. Discipolul i-a exprimat recunoștință prof. Baciu pentru îndrumarea pe calea corectă, pentru imboldul de a continua activitatea științifică. I-a mulțumit pentru Omenia dumnealui, sufletul și obiectivismul său. Este fericită că providența a avut grijă să fie în preajma profesorului, o personalitate care iubește oamenii, iubește poporul și, care prin munca sa, creează istoria.

O prezență frumoasă și surprinzătoare a fost cea a scriitorului Laurean Stanschescu, membru titular al uniunii Scriitorilor din România, membru titular al Uniunii Ziariștilor din România, care a venit la Chișinău pentru a-l omagia pe poetul național Mihai Eminescu. A aflat de la colega Diana Zlatan-Ciugureanu, președinte-fondatoare a Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, că la Academia de Științe este un mare eveniment, în care un spirit deplin al neamului românesc, dl prof. Gheorghe Baciu, este onorat și este celebrat așa cum se cuvine unui mare spirit românesc. „Pentru mine este un mare eveniment și sunt onorat că am fost acceptat să fiu prezent aici, la evenimentul crucial pentru dl profesor Gheorghe Baciu. Am fost invitat să spun câteva cuvinte, câteva cuvinte care au fost puține, dar au însemnat foarte mult pentru mine, cum spunea Nichita Stănescu „Am venit de acasă, acasă”, iată că și eu am venit de acasă, acasă, ca să particip cu frăția mea de spirit alături de fratele Gheorghe Baciu”, a menționat scriitorul. I-a dorit octogenarului sănătate și încă multe fapte bune în slujba neamului.

O incursiune în activitatea științifică și nu doar a prof. Gheorghe Baciu a făcut dr. Ion Xenofontiv, de la Centrul de Studii Enciclopedice al AȘM. Pentru că i-a studiat vasta-i activitate nu doar de cercetător științific și manager, dar și de publicist, istoric, arhivist, jurist, biograf, genealogist, cronicar, psiholog, colecționar, etnograf, fotograf, poet, muzeograf, memorialist, filantrop, patriot, cugetător, orator, istoricul Ion Xenofontov și-a asumat curajul de a-l numi „Sherlock Holmes de Moldova”.

Romeo Șcerbina l-a caracterizatca drept argint viu, permanent în căutări, permanent în editări, în scriere de articole. I-a dorit omagiatului multe și mari succese în ceea ce face, căci pentru istoria Basarabiei este foarte important ca noi să nu trecem peste personalitățile remarcabile ale istoriei care ne-au marcat viața noastră, a tuturor.

„Posibil că acea emisferă responsabilă de științele reale trebuia să fie echilibrată de cealaltă, care este responsabilă de creație, de imaginație și, spre marea noastră bucurie AȘM, are multe personalități care îmbin armonios și cu succes aceste două trăsături, adică științele mai aproape de reale cu creația”, a remarcat dr. hab. Tagadiuc Olga, coordonator al Secției Științe Medicale a AȘM. Fericită să confirme această legitate prin opera literară pe care a descoperit-o câțiva ani în urmă și pe care o citește și acum, i-a dorit sărbătoritului ca și pe viitor aceste două părți ale omului Gheorghe Baciu să fie în deplină armonie și având o sănătate foarte frumoasă să continue să creeze pe ambele tărâmuri.

Cuvinte calde de felicitare și apreciere i-au adresat și compozitorul Constantin Rusnac, precum și Vasile Căpățină, Ilie Văluță, Nicolae Schițco ș.a.

La rândul său, octogenarul Gheorghe Baciu, încărcat de emoțiile de avea în față nu doar elevii de cândva, dar acest larg spectru de personalități care reprezintă astăzi varii domenii în știință, a exprimat plăcerea și bucuria pentru sentimentul nobilei poveri de a-i avea pe cei cu recunoștință alături de el, în asemenea zi remarcabilă. Le-a mulțumit cu căldură tuturor pentru prezență, fiind recunoscător Academiei de Științe, care i-a apreciat activitatea de mai multe decenii pe ogorul științei medicale, onorându-l prin oferirea distincției academice.

La Mulți Ani, onorat profesor, Gheorghe Baciu!

Sursa: http://asm.md/?go=noutati_detalii&n=7453&new_language=0

Eugenia Tofan, Centrul Media al AȘM,
discipol