ACADEMICIANUL ANDREI EŞANU – UN OM ÎNZESTRAT CU DARUL CERCETĂRII CARE ÎŞI SERVEŞTE MESERIA CU MULTĂ DEMNITATE ŞTIINŢIFICĂ

Institutul de Istorie al AŞM, în colaborare cu Institutul de Studii Enciclopedice al AŞM şi Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AȘM au organizat, la 27 februarie 2014, lansarea celor mai recente realizări istoriografice ale academicianului Andrei Eşanu, care vin să reîntregească peisajul spiritual din întreg spaţiul românesc. Este vorba de lucrările reputatului savant – membru titular al AŞM şi membru de onoare al Academiei Române, Andrei Eşanu: „Univers cultural în Moldova (sec. XV-XIX). Studii” care a apărut sub egida Institutului de Istorie al AŞM şi „Academicianul Andrei Eşanu: Biobibliografie” – o realizare a Institutului de Studii Enciclopedie al AŞM, ce continuă frumoasa tradiţie a colecţiei de ediţii biobibliografice. Culegerile s-au dorit a fi două apariţii valoroase, editate către aniversarea a 65-cea de la naşterea distinsului savant.

Безымянный

Directorul Institutului de Istorie, dr. Gheorghe Cojocaru, a menţionat în debutul evenimentului că acad. Andrei Eşanu reprezintă personalitatea de vârf a ştiinţei istorice din Republica Moldova, care, pe parcursul a patru decenii activează în cadrul AŞM. A debutat în ştiinţă de la punctul cel mai de jos ca să ajungă astăzi membru titular al AŞM, membru de onoare al Academiei Române, membru titular şi onorific a mai multor instituţii ştiinţifice de prestigiu din ţară şi de peste hotare, iar toate aceste titluri şi o serie de distincţii merituoase de stat din partea Academiei, din partea unor foruri internaţionale, vorbesc despre faptul că acestea au fost obţinute prin foarte multă muncă, abnegaţie şi dăruire. Istoriografia din Republica Moldova datorează omului de ştiinţă Andrei Eşanu o serie de lucrări de valoare care ridică ştiinţa istorică din Republica Moldova la un înalt nivel european. Directorul a subliniat, de asemenea, că lucrările savantului abordează o diversitate a aspectelor care ţin de istoria medievală, istoria ecleziastică, istoria tiparului, învăţământului, educaţiei, ştiinţei, relaţiilor internaţionale, politice externe, evoluţiilor naturale, o paletă de probleme, pe care poate să o cuprindă un om înzestrat cu darul cercetării care îşi serveşte meseria cu multă demnitate ştiinţifică. Acad. Eşanu a ajuns la o vârstă a realizărilor, care, prin contribuţiile sale istoriografice a dus departe faima ştiinţei istorice din Republica Moldova, fiind cunoscut prin lucrările care le-a publicat la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Moskova, Sankt-Petersburg etc., lucrări care îl recomandă ca pe un om consacrat cercetării şi ca pe un om de talie ştiinţifică europeană.

Pentru succesele remarcabile obţinute pe parcursul a 40 de ani de activitate ştiinţifică şi administrativă, promovarea adevărului istoric şi a valorilor naţionale şi universale, dar şi pentru curajul de a se menţine mereu în serviciul muzei ”Clio”, directorul Institutului i-a oferit acad. Andrei Eşanu „Diplomă de Merit” a Institutului de Istorie al AŞM.

Dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general al AŞM a recunoscut că întotdeauna evenimentul lansărilor şi prezentărilor de cărţi este unul deosebit, în special, pentru biblioteci, cele care devin mai bogate cu apariţia fiecărei lucrări. Cu atât mai mult cu cât Biblioteca AŞM a fost implicată în realizarea uneia din aceste cărţi, este vorba despre cea cu caracter bibliografic. În numele conducerii AŞM, academicianului Andrei Eşanu i-a fost înmânată o adresă cu doleanţa de a-şi păstra principiile de viaţă care l-au consacrat, să-şi menţină elanul în realizarea cercetărilor, să producă cunoştinţe, să scrie şi să publice cât mai multe lucrări în continuare. În semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă, cu prilejul consemnării a peste 40 de ani de activitate ştiinţifică didactică, savantul a fost distins cu Diploma „Meritul Academic”.

În adresa academicianului au fost aduse cuvinte de felicitare din partea dr. hab. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM. Despre modestia, hărnicia, dăruirea şi profunzimea savantului a avut plăcerea să vorbească un alt savant istoric cu renume, m.c. Demir Dragnev, care i-a cunoscut toate etapele activităţii în cei 40 de ani de muncă ştiinţifică, care a intervenit şi cu prezentări relevante asupra cărților lansate.

Înaintând în miezul discuţiilor asupra lucrărilor lansate, distinsul auditoriu a avut plăcerea să asculte câteva luări de cuvânt impresionante: ale Stavroforei Irina (Pântescu) – maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ, monahia Gabriela, doctor în teologie, călugăriţă la aceeaşi mănăstire, care au mai fost şi cu ocazia altor lansări la Chişinău şi au vorbit despre legătura între acad. Eşanu şi acest aşezământ spiritual, prin scoaterea la lumină a unui pomelnic deosebit al Mănăstirii şi publicarea de către autor, ceva timp în urmă, a valoroasei lucrări dedicate Mănăstirii Voroneţ.

O prezenţă deosebită la eveniment a fost şi cea a profesorului Carmen Cornelia Bălan, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, care s-a pronunţat asupra ambelor lucrări ale academicianului. Referindu-se la volumul „Academicianul Andrei Eşanu: Biobibliografie” – profesorul universitar avea să specifice că aceasta este o lucrare de referinţă pentru genul biobibliografic, un gen care confirmă faptul că oamenii „mari” merită şi cărţi pe potrivă. Este o carte, la care colectivul redacţional a încercat să nu scape nimic dintre întâmplări, dar şi să facă o bună rânduială a informaţiei. În ceea ce priveşte cea de-a doua lucrare „Univers cultural în Moldova”, trei lucruri sunt de ţinut minte, a sugerat vorbitoare: 1. Moldova acelor timpuri de prin secolul al XIV-lea şi până în zilele noastre era Ţara Moldovei, indiferent de cum „geografiile vremelnice” au distribuit acest teritoriu. 2. A fost un teritoriu european, în care cultura era la ea acasă. A fost un teritoriu de care cei trăitori, indiferent de geografii au fost în legături foarte strânse. 3. Ce a unit acest popor? Cartea! Cea care a putut să treacă graniţele şi a ajuns în toate bibliotecile, cartea noastră, cartea despre noi, cea care ne-a zidit. Despre aceasta a vorbit acad. Eşanu în lucrarea sa.

Acad Valeriu Canţer, preşedintele CNAA, împreună cu aprecierile şi omagiile Domniei Sale a înmânat academicianului Andrei Eşanu, „Diploma de merit” a Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare al Republicii Moldova pentru activitate prolifică în domeniul cercetării şi instruirii tinerei generaţii. Acad. Valeriu Pasat a dăruit acad. Andrei Eşanu câteva documente originale, din arhiva personală, referitoare la Mănăstirea Chiţcani, cu recomandarea de a servi drept temei pentru noi contribuţii valoroase în istoriografia naţională.

Dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie al AŞM, a punctat câteva momente referitoare la importanta lucrărilor lansate, specificând că lucrarea „Univers cultural” cuprinde un şir de studii elaborate în timp, unele prezentate publicului pentru prima dată fie direct în română şi rusă, fie traduse în limbile engleză şi franceză. Luate în ansamblu, studiile, în diversitatea limbilor scrise, ceea ce le conferă o mai largă circulaţie internaţională, dar şi prin integritatea subiectului care-l prezintă, ajung împreună să reconstruiască şi să completeze, astfel, universul culturii al spiritualităţii româneşti. Vorbitoarea a remarcat, totodată, eforturile autorului, acre au fost concentrate asupra fenomenului pătrunderii şi prezenţei în spaţiul istoric al Moldovei şi a altor ţări româneşti a unor scrieri originale din secolele XI-XV şi tipărituri din secolul al XVI-lea din spaţiul est-slav, eforturi care au fost răsplătite prin reuşita demonstrării evoluţiei cărţii de instruire în şcoala din Ţara Moldovei în secolele XV-XVII şi evoluţia cărţii în spaţiul istoric al Moldovei în epoca modernă.

În concluzie, dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc precizează că Istoria ca ştiinţă a trecutului este, totodată, ştiinţă a prezentului, iar volumul „Univers cultural în Moldova”, elaborat de academicianul Andrei Eşanu, prin problematica abordată, prin metodologia şi valoarea documentar-ştiinţifică şi etică, sporeşte necontenit contribuţia la patrimoniul cultural al omenirii.

Referitor la lucrări şi Omul-Savant Andrei Eşanu s-au expus şi alţi vorbitori, discipoli ai academicianului, cercetători, cititori, precum: prof. univ. dr. hab. Valentin Tomuleţ, prof. univ. dr. hab. Pavel Cocârlă de la Universitatea de Stat din Moldova, dr. Arina Kraijdan etc.

La rândul său, protagonistul evenimentului, a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţa la eveniment, împărtăşind cu colegii din plăcerea şi emoţiile pe care le încearcă la fiecare apariţie editorială a sa. Acad. Andrei Eşanu a mărturisit cu modestia care îl caracterizează că a reuşit să realizeze patru proiecte editoriale mari: Este vorba de un proiect mare, realizat împreună cu colegii istorici de la Sankt-Petersburg „Descrierea Moldovei”, apărută în limbile rusă şi latină cu studiu şi note care îi aparţin. Al doilea proiect mare a fost editarea volumului al III-lea „Cartea Moldovei”, în colaborare cu Biblioteca Naţională şi Biblioteca Ştiinţifică a AŞM. Al treilea proiect este apariţia volumului „Mănăstirile şi Schituri din Republica Moldova”, realizat în colaborare cu Institutul de Studii Enciclopedice al AŞM şi ultimul proiect editorial realizat este „Universul cultural în Ţara Moldovei” – o lucrare care are particularităţile ei, fiind vorba de probleme ale culturii şi civilizaţiei româneşti şi moderne. Specificul lucrării, a subliniat istoricul, rezidă în faptul că „pentru prima dată în istoriografia noastră, în şcoala ştiinţifică de la Chişinău, se realizează un proiect adresat întregii comunităţi ştiinţifice europene prin accesibilitate, adică ne-am dorit să fie în pas cu ţara, cu tendinţele actuale ale dezvoltării şi direcţiile principale de orientare politică şi economică, culturală, ştiinţifică a Republicii Moldova”.

Acad. Andrei Eşanu este autor a peste 300 de lucrări, inclusiv 23 de volume, dintre care mai multe semnate în colaborare cu Valentina Eşanu, dedicate unor probleme de istorie a românilor în contextul culturii şi civilizaţiei europene, unor personalităţi din istoria culturii şi spiritualităţii medievale româneşti (Ştefan cel Mare şi anturajul său; Dimitrie Cantemir, Petru Movilă, Nicolae Milescu Spătarul ş.a.), studii de istorie ecleziastică şi genealogie, ediţii de cronici, de izvoare medievale şi opere cantemirene.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

Gelerie foto

Sursa: www.asm.md