Monthly Archives: July 2017

25 de ani de la victoria olimpică a halterofilului Tudor Casapu

La 30 iulie 1992, halterofilul Tudor Casapu a devenit campion olimpic (Barcelona, Spania), unicul campion olimpic al Republicii Moldova la probă individuală. Pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova Tricolorul de Stat și Imnul de Stat al Republicii Moldova au fost, respectiv, arborat și intonat pe cea mai înaltă culme olimpică.

01

Medalia olimpică de aur, Barcelona, 1992. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Fragmente din interviul realizat în zilele de 15 august, 16 septembrie și 14 octombrie 2014. Arhiva audio a Bibliotecii Științifice (Institut) a Academiei de Științe a Moldovei.

02

Medaliile de aur de la Campionatul Mondial, Budapesta, 1990. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

CAMPIONUL OLIMPIC TUDOR CASAPU: „ATUNCI CÂND S-A INTONAT IMNUL DE STAT AL REPUBLICII MOLDOVA, EMOȚIILE ERAU FOARTE MARI” 

 Ion V. Xenofontov – Maestre, cum ați ajuns în sportul de performanță?

 Tudor Casapu – Pe timpurile când învățam la Școala Internat nr. 1 din Chișinău cu profil în domeniul matematicii, sectorul Poșta Veche, strada Doina 102, erau mai multe probe sportive. Dacă antrenorul este unul bun, el cunoaște că aici au venit băieți puternici de la țară și poate astfel valorifica o bază solidă. Chiar și la noi în clasă mai toți băieții erau puternici. De la început m-am antrenat la box, dar la antrenamente am lovit un coleg, care a sângerat, și nu mi-a plăcut acest lucru. Apoi am practicat și luptele, vreo câteva săptămâni, poate puțin mai mult, dar nu mi-a plăcut să mă „tăvălesc” pe saltelele celea. Apoi a venit primul meu antrenor, domnul Oleg Poliakov, din Lvov, Ucraina. El a venit la stadionul republican și s-a adresat antrenorilor Vladimir Niselson, Dumitru Kristov pentru recomandări la mai multe școli din capitală. Dumnealui a venit și în școala noastră unde a găsit repede limbă comună cu directorul școlii.

02.

Pasiunea pentru muncă a deprins-o încă din copilărie. Mingir, 1975. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

La început ne antrenăm într-un spațiu mic, unde erau două haltere, pe beton. Poliakov l-a convins pe directorul școlii Petru Popovici că aici vede deja băieți puternici, din care vor ieși sportivi adevărați. Atunci jos, în subsol, unde era orchestra tarafului școlii, domnul Poliakov l-a convins pe director să elibereze spațiul pentru a pregăti o sală de haltere. Singuri am făcut sala de antrenamente, am reparat podeaua, am făcut podețul, am cumpărat echipamentul necesar.

07Tudor Casapu împreună cu feciorul Mihai, 2014. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Totodată, profesorul de fizică, Constantin Nicolaevici Ceban, care cânta la acordeon și conducea taraful școlii, m-a convins să cânt în formația muzicală. Inițial cântam la țambal, apoi interpretam solo. Venea cineva cu mașina și mă ducea la Casa Pionierilor din sectorul Râșcani al capitalei la repetiții. Eu cântam la toate sărbătorile. Am început cu piesa „E liniște în codrul verde și în satul meu…”. Îmi amintesc că odată la noi în pădure s-a organizat un fel de „Zarniță”, cum era înainte, și am iești cu acest cântec. Erau niște bătrâni care au lăcrimat, la această piesă. Apoi, de Ziua Cosmonauților (12 aprilie), am cântat Are țara mea o zână, una este ea / Valea, Valea, Valentina, prima rândunea…”. După care ne-am dus la festivalul tarafurilor, unde am cântat „Bate vântul, iarba suflă /Dorul mamei mă usucă…” de Teodor Negară, piesa cu care am câștigat festivalul și cea pe care am cântat-o și la jubileul meu de 50 de ani. Dirijorul a încercat să mă convingă să rămân în continuare să interpretez în taraf, dar am refuzat, alegând halterele. Sunt momente de neuitat când învățătorul îți ține mânuță și te ajută să scrii prima literă. Așa și aici. Domnul Poliakov ne aducea diferite reviste de specialitate și ne demonstra cum se antrena campionul olimpic David Righert, rusul Vasili Alekseev, care a avut peste 80 recorduri mondiale, intrigându-ne spre a practica și cu o mai mare ardoare probele sportive. Poliakov ne demonstra modele ale sportului de performanță și ne încuraja să creștem în ierarhia sportivă. De exemplu, pe atunci titlul de maestru în sport era ceva cu greutate și de mare cinste. Eu doi ani m-am antrenat, am început în 1979 și în 1981 eram deja maestru în sport (categoria de 60 kg). Apoi, încetul cu încetul, am devenit campion al RSSM, iar în anul 1983, la Spartachiada Popoarelor, a fost o barieră pe care nu o puteam trece.

10Familia Casapu: Mihai, Dumitru, Ana, Zinaida, Vasile și Tudor, 2012. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

  Ion V. Xenofontov – Era vorba de o barieră psihologică?

Tudor Casapu – Da, era de ordin psihologic. Parcă ești puternic, dar nu poți ridica greutățile la care mizezi. În 1983 am fost al șaptelea la Spartachiada Popoarelor, apoi în 1984 – brusc am avansat. Atunci am trecut în altă categorie, cea de 67,5 kg, la care am câștigat Cupa URSS, ceea ce era standardul pentru sport de clasă internațională. Am fost inclus în cadrul selecționatei URSS, unde activat din 1984 și până în 1992. E clar că înainte era și mai ușor să perseverezi, fiind mai multe cluburi sportive, începând cu Institutul Pedagogic de stat „Ion Creangă” unde era Asociația „Burevestnik”, la Institutul Agricol „M. V. Frunze” era „Colhoznicul”. Îmi amintesc, chiar în anii 1981–1982, când eram student, ne-am dus la Kiev la „Jocurile studențești”, erau competiții între „Burevestnik”, „Colhoznicul” etc. Erau mai multe asociații sportive, inclusiv în Moldova, care erau niște pași siguri spre performanță. Dar acum ce a mai rămas? Ceea ce a fost la clubul „Dinamo” s-a distrus, a rămas numai sportul din cadrul Armatei Naționale, unde sunt militari care mai iubesc sportul de performanță.

19Concentrare maximă, 1992. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Înainte sportul de performanță îi asigura sportivului un oarecare viitor, așa cum mi l-am creat și eu. Deja știam că după sport o să îmbrac cizmele și uniforma militară. Poți activa și în calitate de polițist, chiar și în poliția de frontieră. Dar în zilele noastre lipsește acest imbold.

22aCampionul olimpic Tudor Casapu cu medalia de aur pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, 1992. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

  Ion V. Xenofontov – Care sunt etapele de pregătire a unui sportiv de performanță?

 Tudor Casapu – În primul rând, pentru a pregăti un sportiv de performanță trebuie să avem condițiile necesare, ceea ce în prezent în Republica Moldova lipsește. Este necesară o bază sportivă, nu mai vorbesc de o bază olimpică, care se tot construiește încă din 1992, încă de pe timpul când era Mircea Snegur președintele țării. A fost dat la Condrița un teren pentru un bază olimpică, care, din păcate și până azi nu este funcționabil. Este necesară o bază sportivă cu toate condițiile conform standardelor europene, cu hrană, cazare, sală de pregătire, săli de reabilitare, saună, bazin etc. Un halterofil nu poate să ridice doar haltera și atât. El are nevoie de saună, vitamine, bazin, sală polivalentă, unde poate să joace volei, tenis, deoarece mușchii trebuie dezvoltați treptat. Mai are nevoie, de asemenea, și de o hrană specială, de un suport financiar, pentru a putea supraviețui, căci sportul solicită bani.

24

Tudor Casapu, maior al Trupelor de Carabinieri ale MAI, 1996. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

  Ion V. Xenofontov – În URSS aceste lucruri erau bine puse la punct?

 Tudor Casapu – Evident, era o infrastructură olimpică bine dezvoltată, care includea toate probele olimpice.

 Ion V. Xenofontov  – Regimul zilei într-un cantonament, orele de antrenament, ce pedepse se aplicau sportivilor în perioada sovietică?

03

04

  Tudor Casapu – Cantonamentele erau organizate practic pe tot parcursul anului. Între Campionatul European și cel Mondial se mai întâmpla și câte o întrerupere, atunci ne duceam în cantonamente cu selecționata „Dinamo”, care avea o bază olimpică în Feodosia, pe malul Mării Negre.

25

Tudor Casapu, purtătorul făcliei olimpice. Washington, 1996. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Referitor la cantonamente, erau practicate de luni și până duminică. În fiecare zi era înviorarea la orele 7:30, unde toți trebuiau să fie prezenți. Ne duceam în sală, unii sportivi jucau volei, alții își antrenau spinarea, genunchii, fiecare cu problemele lor. Când eram în selecționata URSS, împreună cu Leonid Taranenko, Iurii Sarkysian, Vardanyan, dimineața, chiar la orele 7.30 începeam primul antrenament. Pe zi făceam câte trei antrenamente. La primul antrenament ridicam 15-20 tone. La orele 9:00 serveam micul dejun. La 11:00 efectuam primul antrenament, care dura până la orele 14:00, după care luam masa de prânz. Seara, la orele 17:00 era al doilea antrenament, iar la 19:30 – cina. La orele 23:00 – culcarea. Iată aceasta era o zi obișnuită de cantonament.

48

Tudor Casapu, doctor honoris causa al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport din Moldova, 2014. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Lunea, miercurea și vinerea – erau câte două antrenamente, iar marți, joi și sâmbătă – câte unul.

Coperta_-Casapu-727x1024

Tudor Casapu, eternul campion/ Colecția Legendele sportului moldovenesc, Chișinău, Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut), 2015, 288 p. ISBN 978-9975-3044-3-6

Dar aceste zile erau diferite în funcție de antrenor. De exemplu, când era antrenor Medvedev, făceam câte două antrenamente peste o zi, nu conta ce zi era (sâmbătă, duminică). Luni făceam câte două antrenamente, iar a doua zi – unul. Apoi marți, joi și sâmbătă doar un antrenament dimineața, practic același regim: dimineața – înviorarea, alergam câte un cerc pe stadion și apoi în sală, erau asigurate toate condițiile. Seara, la 17:00–19:30 toți făceam saună. De asemenea, fiecare sportiv avea program special la masaj. Erau doi masori, care aplicau masajul pe tot corpul timp de 45 minute.

 Ion V. Xenofontov – Cum era implicată nemijlocit știința în cantonamente?

Tudor Casapu – Știința era implicată în mod direct. Erau grupe de medici care lucrau cu noi. De exemplu, cu noi a lucrat și psihoterapeutul rus Anatoli Kashpirovski, maestru în sport al URSS de atletică grea, doctor în medicină. Mai era și Alan Ciumak, fost comentator sportiv, cel care făcea vrăji cu apa; era o echipă de oameni care veneau și verificau analiza sângelui, ofereau consultații în privința posibilității de ridicare a greutăților. Făceau diferite experiențe. După antrenamente, verificau rezistența organismului la ridicarea diferitor greutăți, măsurau bătăile inimii, pulsul și apoi veneau cu recomandări pentru sportiv și antrenor. Această activitate se făcea prin intermediul Comitetului sportiv. În fiecare lună efectuam controlul medical.

52Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, și Tudor Casapu. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

  Ion V. Xenofontov – Ce pedepse li se aplicau sportivilor?

  Tudor Casapu – Ce pedepse erau? De categoria mea erau câte 6-7 sportivi, care aveau aceleași rezultate. Apoi ce fel de pedepse mai trebuiau?

05

Premiul Național al Republicii Moldova, 2001. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Eu le spuneam sportivilor noștri: Vă imaginați, începând cu 1984 și până în 1992, timp de opt ani de zile, să te menții tot timpul în formă. Dacă nu erau asigurate rezultatele sau erau mici abateri de la norme, puteai să-ți iei valiza și să pleci imediat acasă. Concurența era acerbă.

63Doi campioni olimpici: Nicolae Juravschi și Tudor Casapu, 2014. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

  Ion V. Xenofontov – Povestiți-ne despre ora astrală, Barcelona 1992.

Tudor Casapu – Până a ajunge la Olimpiada de la Barcelona, am muncit foarte mult. Vrei nu vrei, emoțiile erau foarte mari. Dacă ziua mai jucam dame, ne mai plimbam prin oraș, seara, când mă culcam, apăreau diferite gânduri și emoțiile se intensificau. Înainte de competiții ne antrenam în cadrul orășelului olimpic. Era o sală de antrenamente și alta de participare. Dacă vroiai, te puteai antrena de dimineață până seara.

77Tudor Casapu și Lucia Zaftoni, educatoarea din cadrul Școlii-internat nr. 1 profil matematică, 2013. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

  Ion V. Xenofontov – Cum v-ați simțit când s-a intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova?

Tudor Casapu – Atunci când s-a intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, emoțiile erau foarte mari. Chiar și românii ziceau: ce basarabean a ridicat primul tricolorul nostru și s-a intonat imnul „Deșteaptă-te române!? La acea olimpiadă mai fusese încă o medalie a românilor, dar eu am fost primul care a participat și a luat medalia de aur. Atunci eu mi-am făcut cruce că s-a împlinit visul de a deveni campion olimpic, apogeul carierei. Campion mondial fusesem în anul 1990, iar campion olimpic era pentru toată viața.

82Un buchet de medalii la pieptul unui mare campion, 2013. Arhiva privată a campionului olimpic Tudor Casapu.

Sursă: Ion Valer Xenofontov, „Pentru a ajunge sportiv de performanță trebuie să ai un caracter puternic, voință de oțel, multă răbdare și un scop bine definit” //Tudor Casapu, eternul campion, Chișinău, Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut), 2015, p. 126-144

Străjerii din s. Gura Bâcului, rn. Anenii Noi, 20 iulie 2017. Foto: Ion Valer Xenofontov

IMG_1876

IMG_1925

IMG_1886

Studenții din anul IV ai Facultății de Biologie a Universității de Stat din Chișinău în vizită la cercetătorii științifici de la Laboratorul de chimie organică, decembrie 1977. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00206

00206

Mostra captatorului solar de producere combinată a energiei electrice și termice sub formă de apă caldă elaborată în Laboratorul de surse netradiționale de energie al Institutului de Energetică al AȘM. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00204

00204

O ședință la Academia de Științe a RSS Moldovenești prezidată de acad. Al. Jucenko. În rusește, sloganul ‹‹Решения XXVI съезда КПСС – в жизнь!›› („Hotărârile Congresului al XXVI-lea – în viață!”), 1981. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00202

00202

Cercetătorul Dumitru Ghițu, anii 1970. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00199

Dumitru GHIȚU (13 ianuarie 1931, s. Drepcăuţi, azi r-nul Briceni – 23 noiembrie 2008, Chișinău) – fizician, domeniul ştiinţific: fizica şi electronica corpului solid. Doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice (1973), profesor universitar (1985). Membru corespondent (1976) şi membru titular (1984) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

00199

 

 

Mottoul zilei: „Боится презрения лишь тот, кто его заслуживает”.

Франсуа де Ларошфуко (1613–1680)

François_de_La_Rochefoucauld_bw

 

 

Galeria personalităților

ZECE CURIOZITĂȚI DIN BIOGRAFIA ACADEMICIANULUI

VITALIE POSTOLATI („OMUL CARE NE LUMINEAZĂ”)

 

Motto: „Științele sunt uși, iar cheile lor sunt cercetările ”.

Anton Pann (1790–1854), poet, profesor, compozitor

 

   Academicianul (3 aprilie 2007) Vitalie Postolati s-a născut la 19 iulie 1937 în s. Ţekinovka, rn. Iampol, Ucraina, în familia agricultorilor Vera Feodosievna Postolati (Doncenko) și Mihail Savovici Postolati. Absolvă Tehnicumul de Mecanizare şi Electrificare a Agriculturii din Soroca (1956), apoi Institutul de Electrificare a Agriculturii din or. Melitopol, Ucraina (1961). În 1968 s-a angajat la Secția de Energetică Cibernetică (actualmente, Institutul de Energetică al Academiei de Ştiințe a Moldovei, creat cu aportul dlui V. Postolati în 1984, organizație unde a exercitat și funcția de director 1986–1990, 2004–2010). Chiar de la începutul activității manageriale a anunțat colectivul științific că nu va fi superiorul lor, ci colegul lor. Singura condiție cerută a fost faptul ca angajații să lucreze conștiincios. Drept urmare, s-a angajat într-o activitate științifică, inovativă și managerială intensă. În perioada în care a administrat instituția științifică din domeniul energeticii a tins să coaguleze un colectiv de cercetători științifici din diverse domenii de cercetare: economie, matematică, fizică etc. Inițial, mulți dintre colegii de breaslă nu înțelegeau această opțiune, însă savantul argumenta: Avem de învățat multe lucruri utile de la acești specialiști! În timp, această clarviziune și deschidere spre oameni și alte domenii ale cunoașterii s-au justificat pe deplin, lucru valorificat prin lucrări științifice de valoare, brevete de invenție elaborate prin prismă inter/trans/multidisciplinară. Se bucură de un larg prestigiu social. Îi place să lucreze cu tinerii cercetători științifici, iar tinerilor cercetători științifici – cu distinsul savant. Modestia și înțelepciunea acestui Om mare, specialist consacrat în reţele electrice și sisteme energetice, fondatorul școlii științifice de linii electrice dirijate, este legendară, astfel încât este numit, pe bună dreptate, la propriu și la figurat, „omul care ne luminează” (după profesorul universitar Valeriu Dulgheru) sau „cel mai energic cercetător al energeticii” (după academicianul Ion Tighineanu).

Viitorul academician Vitalie Postolati (primul din stânga, rândul doi) împreună cu mama Vera Feodosievna Postolati (Doncenko), tata Mihail Savvovici Postolati și fratele Anatoli. Arhiva privată a familiei Postolati

1

Academicianul Vitalie Postolati consideră că omul de știință trebuie să aibă condiții optime de cercetare. Să nu fie supus ingerințelor economice, sociale, ideologice, presiunilor politice. Rezultatele cercetării nu sunt de bătaie scurtă, ele se constată în timp. Este autor a circa 350 de lucrări științifice, inclusiv opt monografii. A obținut 28 de certificate de autor în URSS (invenții) și 21 de brevete de invenţie de peste hotare, inclusiv în Anglia, Canada, Germania, Japonia, Franţa, SUA, Suedia. La șase teze de doctorat a fost conducător ştiinţific, iar la două teze de doctor habilitat – consultant ştiinţific.

Postolati (al patrulea din stânga), student în anul doi la Facultatea de Electrificare a Institutului de Mecanizare şi Electrificare a Agriculturii din Melitopol, Ucraina, 2 martie 1958. Arhiva privată a familiei Postolati

2

Domeniul de activitate al academicianului V. Postolati – energetica – este continuat de fiica Elena Bîcova, doctor în științe tehnice, și nepotul Vitalie, care i-a moștenit și prenumele.Savantul este îngrijorat de faptul că se investește foarte puțin în sistemul energetic al Republicii Moldova. În 1990, sectorul energetic al RSS Moldovenești a atins apogeul. Se produceau (!) circa 15 miliarde kWh , iar 7 miliarde kWh se exportau în Bulgaria. În prezent, Republica Moldova (inclusiv cu teritoriile din stânga Nistrului) abia de produce 5,3 miliarde kWh de energie electrică.

Muzica – o mare pasiune în viața viitorului academician, 1957. Arhiva privată a familiei Postolati

3

Biografia savantului este una plină de umanism, ancorare în valorile eterne ale familiei, pasiune pentru artă și sport, consacrare totală științei și inovării.

Performanțele intelectuale ale cercetătorului V. Postolati au mers în aceeași direcție cu cele fizice. Stadionul Central Republican, 1972. Arhiva privată a familiei Postolati

4

  1. Bunica pe linie maternă – Maria Donceko – a avut nouă fete și trei băieți. Era mamă eroină, fiind decorată cu medalie de aur. Bunica pe line paternă – Parascovia Postolati – a avut două fete și un băiat. Strămoșii academicianului Postolati, pe line paternă, au fost de viță română.

    V. Postolati în cercetări științifice, 1977. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 00015

    2.Familia a reușit să supraviețuiască foametei din anii 1946–1947 datorită peștelui și scoicilor din Nistru. Mama îl lua la centrele de alimentare pentru a primi un pahar de crupe de porumb.

    V. Postolati în discuții privind perspectivele energetice ale RSS Moldovenești, circa 1980. Muzeul Științei al Academiei de Științe a Moldovei. Fond foto. Cota arhivistică: 000196

    3. Prima experiență în domeniul electrificării a avut-o la casa bunicilor și la cea părintească.

    V. Postolati (în dreapta), M. Chiorsac (în centru), I. Comendant (în stânga) la mostra LEA, 1977. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 002007

    4. Perioada studenției la Tehnicumul de Mecanizare şi Electrificare a Agriculturii din Soroca (aflat la o distanță de 2 km de Nistru) a fost una dificilă. Zilnic trebuia să traverseze fluviul Nistru, care are curenți rapizi de apă (satul natal se afla vizavi de orașul Soroca). În timpul verii, dacă nu funcționa transportul fluvial, era nevoit să treacă Nistrul înot, iar iarnă – pe gheață (uneori fragilă). Întârzierile la școală erau strict interzise.

    Mostra captatorului solar de producere combinată a energiei electrice și termice sub formă de apă caldă elaborată în Laboratorul de surse netradiționale de energie al Institutului de Energetică al AȘM. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 002048

    5. Faptul că academicianul V. Postolati este într-o condiție fizică bună se explică prin modul sănătos de viață pe care continuă să-l practice. Până în prezent îmbină armonios sportul, arta și cercetarea. A practicat genurile sportive halterele, canoea. A cântat la acordeon, baian. A interpretat muzică clasică, dar a și improvizat. Cele trei cântece pe care le interpreta la acordeon puteau asigura o efervescență agreabilă la orice ceremonie și atmosferă de agrement. Melodia preferată pe care o interpreta era „Valurile Dunării”. În 1955, la o nuntă a romilor a câștigat chiar 25 de ruble.

    Vitalie Postolati, fondatorul Laboratorului de linii electrice dirijate, 10 iulie 2017. Foto: Ion V. Xenofontov. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00188d9

    6. Savantul și ciorba. În 1961, V. Postolati a fost delegat la șantierul Centralei Electrice Raionale de Stat din Moldova (CERSM). Atunci, V. Boico, viitorul general, i-a făcut colegului său de serviciu un cadou prestigios și de preț – o pereche de cizme de gumă, care ulterior i-au fost foarte utile la muncile de pe șantier. La Centrală a activat în funcția de inginer, șef de schimb la hală, până în anul 1966. Într-o toamnă, în zi de voluntariat (de voskresnik), la construcția infrastructurii energetice au fost antrenați circa 1000 de comsomoliști din diverse raioane ale RSS Moldovenești. Pentru a face față acestui număr impunător de oameni, la propunerea lui V. Postolati, a fost reconstruită o cantină și adus un cazan special de 700 litri pentru a pregăti ciorbă pentru gurile înfometate ale participanților. Președinții de colhoz din împrejurimi au sacrificat porcine, orătănii pentru prânzul voluntarilor. Participanții la lucrări însă nu au fost preîntâmpinați că vor avea parte de prânz. Fiecare venise cu torba cu mâncare de acasă. Când voluntarii au fost invitați la masă, nimeni din ei nu venise. Atunci administratorul cantinei s-a înfuriat pe V. Postolati, organizatorul prânzului, și i-a zis: Ori mănânci singur toată ciorba, ori te fierb în ea cu tot cu cazanul tău cel nou!…Iar localnicii de prin satele din împrejurimi trei zile au mâncat din ciorba copioasă … Actualmente, CERSM este una dintre cele mai mari centrale termoelectrice din regiune, având capacitatea de generare de 2520 MW.

    Vitalie Postolati, cu gândul la noi proiecte științifico-inovaționale, 10 iulie 2017. Foto: Ion V. Xenofontov. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00189d10

    7. În 1964, la Dnestrovsc, la marcarea unei sărbători, având o exaltare sufletească, V. Postolati a decis să arboreze drapelul RSS Moldovenești pe coșul de fum al centralei cu o înălțime de 60 m. Spre zori de zi, el s-a urcat pe turn, a instalat drapelul. La coborâre i-a fost mult mai dificil… Când șeful șantierului văzuse drapelul, era foarte revoltat și a început căutările cine a făcut un astfel de act necugetat. Dar V. Postolati nu și-a recunoscut fapta, drapelul a stat arborat mult timp. Deoarece nimeni nu s-a încumetat să urce la o așa înălțime.

    Coliţă și timbru consacrate academicianului Vitalie Postolati. Cod: „Poșta Moldovei”: 962, 964; formatul coliţei: 134 × 202 mm; formatul timbrului: 34,00 х 34,00 мм; perforația: 13;  emisă: Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”;   tiraj:  limitat – 80 de exemplare; design și concepția: Vladimir Babici; sursă: Arhiva privată a acad. Vitalie Postolati1112

    8. De mai mulți ani, acad. V. Postolati este membru al Asociației Științifice „Nicolae Milescu Spătarul”, are preocupări în domeniul istoriei. Savantul consideră că istoria este experiența generațiilor, care ne poate învăța foarte multe lucruri utile. Dorește să editeze monografia satului, localitatea în care și-a petrecut copilăria și a acumulat mai multe materiale despre baștină, izvoare inedite, documente de arhivă etc. Povestește că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în localitatea natală au decedat 300 de oameni. Toate familiile au fost afectate de flagelul militar. Toată familia academicianului se proteja în gropile de la bombardamente în timpul raidurilor aeriene. Satul natal este o societate multietnică până în prezent, aici locuiesc moldoveni, ucraineni, ruși, polonezi, evrei. În Ţekinovka există un cimitir vechi evreiesc. Vechea biserică a fost afectată de inundațiile din anii 1930, actualmente este contruită o altă biserică în centrul satului. Satul este destul de mare, cu 3000 de locuitori, cu o infrastructură bine pusă la punct. Există și o centrală fotovoltaică de 3MW.

    Acad. Vitalie Postolati decorat cu Medalia „Meritul Ştiinţific” a AȘM. Foto: Ion V. Xenofontov, 19 iulie 2017. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 0023813

    9. Principalul domeniu de cercetări al academicianului Vitalie Postolati îl constituie liniile electrice dirijate (LED) cu capacitate de trafic sporită. Ele reprezintă o perspectivă și o nouă direcție în domeniul transmisiei energiei electrice. Liniile pot fi utilizate pe larg ca structuri de intrasistem (rețele interne) și intersistem (interconexiuni) de diferite tensiuni. În Republica Moldova funcționează multe astfel de linii – 600 km linii de 10 kV și 74 km linii de 110 kV (începând cu anul 1976). Lucrările academicianului și laboratorului pe care îl conduce la Institutul de Energetică în domeniul liniilor electrice dirijate au adus beneficii economice de 12 miliarde de dolari SUA. Această sumă acoperă finanțarea Institutului de Energetică (și nu numai a acestui institut) pentru 50 ani de activitate în continuare.

    Academician Vitalie Postolati : Biobibliografie / Acad. de Ştiinţe a Moldovei, Bibl. Şt. (Inst.) “Andrei Lupan” ; ed., red. şt.: Constantin Manolache ; coord.: Elena Bîcova ; resp. ed.: Ion Valer Xenofontov ; bibliogr.: Janna Nicolaeva, Lidia Zasavițchi.– Chişinău : Biblioteca Ştiinţifică (Institut) “Andrei Lupan”, 2017 (F.E.-P. “Tipografia Centrală”). – 288 p. ISBN 978-9975-3131-7-9. 016:[620.9+929(478)]=135.1=161.1 A 15

    Foto: Eugenia Tofan, 19 iulie 2017.86_800x53310. Savantul are interese de cercetare și în alte domenii științifice. În special, o rezonanță importantă a activității sale au avut rezultatele de evaluare a impactului tarifelor asupra indicatorilor macroeconomici ai Republicii Moldova.

  Ion Valer XENOFONTOV, doctor în istorie

 

Sursă: http://moldova-suverana.md/article/zece-curiozitati-din-biografia-academicianului-vitalie-postolati-omul-care-ne-lumineaza_18852

 

 

CARTEA SĂPTĂMÂNII

DESCRIEREA CIP A CAMEREI NAŢIONALE A CĂRŢII

Academician Vitalie Postolati : Biobibliografie / Acad. de Ştiinţe a Moldovei, Bibl. Şt. (Inst.) “Andrei Lupan” ; ed., red. şt.: Constantin Manolache ; coord.: Elena Bîcova ; resp. ed.: Ion Valer Xenofontov ; bibliogr.: Janna Nicolaeva, Lidia Zasavițchi.– Chişinău : Biblioteca Ştiinţifică (Institut) “Andrei Lupan”, 2017 (F.E.-P. “Tipografia Centrală”). – 288 p. ISBN 978-9975-3131-7-9. 016:[620.9+929(478)]=135.1=161.1 A 15

Lucrarea este editată cu ocazia aniversării a 80-a a academicianului Vitalie Postolati, personalitate cunoscută și apreciată în țară și peste hotare pentru realizările sale în domeniul energeticii. Se prezintă portretul protagonistului în diferite ipostaze: activitatea științifică, managerială, civică etc. Bibliografia savantului însumează circa 350 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi de peste hotare, inclusiv 8 monografii. Este titularul a 28 brevete de invenţie şi a 21 patente obţinute în străinătate, participant la multiple manifestări ştiinţifice etc. Volumul este adresat profesorilor, cercetătorilor științifici, doctoranzilor, masteranzilor și studenților.Acad. Vitalie Postolati_Biobibliografie_

Acad_V_Postolati_internet (4)

 

Mottoul zilei: ‹‹Никогда не судите о человеке по его друзьям. У Иуды они были безупречны››. (Поль Валери)

Vedere spre orășelul Camenca, din direcția mănăstirii Japca. Foto: I. V. Xenofontov, 29 mai 2014.

92

Chimistul, poetul, traducătorul Ion Vatamanu, șeful Laboratorului metodelor electrochimice al Academiei de Științe a RSS Moldovenești, 1979. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00196

00196

Acad. Gh. LAZURIEVSKI în laborator, anii 1960. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00195

Gheorghi LAZURIEVSKI (6 mai 1906, Taşkent, Uzbekistan – 20 septembrie 1987, Chişinău) – chimist, domeniul ştiinţific: chimia organică şi chimia compuşilor naturali. Doctor habilitat în ştiinţe chimice (1953), profesor universitar (1954). Membru titular al Academiei de Ştiinţe a  RSS Moldovenești (1961)

00195

Secvență de la la conferința sindicală a AȘM. În prezidiul (de la stânga): acad. Andrei Andrieș, m.c. Constantin Turtă, ?, 1995. Foto: circa 2000. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00194

00194

Prima sesiune științifică a Academiei de Științe a RSS Moldovenești. Cuvânt de deschidere: acad. Iachim GROSUL, 2 august 1961. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00193

00193

Aniversarea a 60-a a acad. Iachim Grosul, 1972. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00192

Iachim GROSUL (8/21 septembrie 1912, s. Caragaş, azi r-nul Slobozia – 28 septembrie 1976, Chişinău) – istoric, domeniul ştiinţific: istoria modernă a Moldovei. Doctor habilitat în istorie (1955), profesor universitar (1957). Membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1961)

00192

Membru corespondent Constantin TURTĂ la conferința sindicală a AȘM, 1995. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00190

Constantin TURTĂ (20 decembrie 1940, s. Buciuşca, azi r-nul Rezina – 23 martie 2015, Chișinău) – chimist, domeniul ştiinţific: chimia anorganică. Doctor habilitat în chimie (1989), profesor universitar (1995). Membru corespondent (1995) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2010).

00190

File din autobiografia membrului corespondent al Academiei de Științe a RSS Moldovenești Eugen Rusev. Arhiva Științifică Centrală a Academiei de Științe a Moldovei. Fond 1/5, Inv. 696, dos. 374, f. 4-4a

Eugen RUSSEV (24 decembrie 1915, s. Kubei, azi reg. Odesa, Ucraina– 17 mai 1982, Chişinău) – istoric şi filolog, domeniul ştiinţific: istorie medie, arheografie şi filologie română. Doctor în istorie (1951). Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a RSS Moldovenești (1961).

file0012_001 file0013_001

Profesorul Damian Bogdan (Universitatea din București) în delegație la Chișinău pentru a consulta colectivul de editori a documentelor medievale. De la stânga la dreapta: Eugen Russev, Pavel Sovetov, Demir Dragnev, Damian Bogdan, Nicolai Mohov, Vasile Coroban, 1960. Arhiva familiei Dragnev. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00185d

00185

Cartea zilei:

Valeriu Cazac, Veaceslav Gherghelegiu, Dumitru Cojocaru, Vitalii Jocot, Dinu Prepeliță, Studiul hidrologic al bazinului hidrografic Ialpug, Chișinău, S.n., 2017, 224 p. ISBN 978-9975-4212-7-0

IMG_1479

IMG_1480

Cactus înflorit. Plantă ornamentală îngrijită de doamna doctor în științe fizico-matematice Iulia Malcoci, cercetător științific coordonator la Centrul de Cercetări Enciclopedice al Academiei de Științe a Moldovei. Pe fundal, Complexul hotelier „Chișinău”, 10 iulie 2017. Foto: Ion V. Xenofontov. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00186d

00186

Familii de cercetători științifici ai Academiei de Științe a RSS Moldovenești la odihnă pe plaja din apropierea Bazei de Odihnă (Pensiunea) „Știința”, anii 1970. Arhiva familiei Ciubotaru. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00184d

00184

Al. Ciubotaru împreună cu acad. B. Matienco în New York delegați la Congresul XI al Botaniștilor din Seattle, SUA, 1969. Arhiva familiei Ciubotaru. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00183d

35

Studentul Al. Ciubotaru (al doilea din dreapta), autorul Panoului „Doiarca” de la Expoziția Agricolă din Ceadâr-Lunga, 1955. Ca urmare a onorariului primit pictorul și-a luat o motocicletă, a reparat casa părintească și și-a cumpărat un nou costum. Arhiva familiei Ciubotaru. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00181d

30

Viitorul acad. Alexandru Ciubotaru (primul rând în centru), student la Şcoala Agricolă din Cucuruzeni („Sorbona” agricolă din Moldova), 1949. Arhiva familiei Ciubotaru. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00179d

20

Filă din albumul familiei Ciubotaru. Alexandru Ciubotaru împreună cu soția Tatiana, fiul Artur și fiica Nina. Arhiva familiei Ciubotaru. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00178d

10

Alexandru Ciubotaru împreună cu mama Ana în anul admiterii la Institutul Agricol, septembrie 1951. Arhiva familiei Ciubotaru. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00176d

3

Acad. Al. Ciubotaru alături de vaza dăruită de episcopul Siluan (Șalaru). Foto: Ion V. Xenofontov, 16 februarie 2017. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00175d

00175

Agenda acad. Al. Ciubotaru din anul 1949 conține zeci de picturi executate de studentul de la Colegiul Agricol Cucuruzeni Al. Ciubotaru. Foto: Ion V. Xenofontov, 16 februarie 2017. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00174d

00174

Acad. Al. Ciubotaru împreună cu jurnalistul Tudor Iașcenco la consemnarea Zilei Academiei de Științe a Moldovei, 12 iunie 2016. Foto: Ion V. Xenofontov. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00173d

00173

Mottoul zilei: „Consider că acele rădăcini milenare ale poporului nostru, care l-au alimentat cu seva necesară pentru a-și păstra tradițiile sale naționale, cultura populară și credința creștină, și de această dată îi vor permite să se afirme și în continuare. Istoria a demonstrat cu prisosință că toate tentativele de a dezbina acest popor au suferit eșec”. Membru corespondent (28 decembrie 1995) Demir Dragnev, istoric

 

Membru corespondent Demir Dragnev la 70 de ani. Pictor: Eduard Stahi, 2006

34 a

Iurie Matei. Arborele veşniciei. Lucrare intrată în patrimoniul AŞM, 31 august 2012. Fotoreproducere: Ion V. Xenofontov, 22 aprilie 2017. Muzeul Științei al AȘM. Fond foto. Cota arhivistică: 00172d

00172