REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Biserica  „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Carahasani, rn. Ștefan-Vodă. Foto: Ion Valer Xenofontov, 8 august 2017

Notă: Potrivit Recensământului general din 1897, în Carahasani locuiau 1 473 de oameni, 1 454 dintre aceștia erau creștini ortodocși. Numărul mare de creștini a generat edificarea,  lângă vechiul lăcaș de cult, în anii 1903–1906, a bisericii de zid cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Acest lăcaș sfânt funcționează neîntrerupt de la fondare. În 1941, președintele sovietului sătesc Anisim Ceaicovschi a respins ordinul de a distruge podeaua bisericii și de a arde cărțile sfinte. Pentru aceste acțiuni a fost omorât. În perioada sovietică biserica era frecventată de creștini din tot raionul. În 1973, de exemplu, în lăcașul sfânt s-au botezat 225 de suflete și s-au oficiat 54 de cununii. Din anul 1999, parohul instituției religioase este Valeriu Cușcenco, născut la 25 martie 1966 în satul Răscăieții Noi. A absolvit Seminarul Teologic din Chișinău, cu sediul la Mănăstirea Noul Neamț (1993). IVX

 

IMG_2797

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Sportivul Dumitru Tiron într-un moment de victorie. Pictură executată de S. Burlacu în 2014. În partea stângă a lucrării este inscripționat următorul text: „Mulțumim că ne-ați învățat să luptăm cu valurile vieții!!! 01.01.2015”. Fotoreproducere: Ion Valer Xenofontov, 7 septembrie 2017

Notă: Dumitru Tiron (născut la 1 ianuarie 1935 în s. Cârpești, rn. Baimaclia, azi rn. Cantemir), sportiv, organizator al mișcării sportive din RSS Moldovenească/Republica Moldova, agronom-savant. A studiat la Facultatea de Pomicultură, Viticultură și Legumicultură a Institutului Agricol din Chișinău „M.V. Frunze” (1952–1957). A fost pregătit de antrenorul emerit al URSS Serghei Semeneev. A fost de 15 ori campion al RSS Moldovenești la probele sportive de lupte libere, lupte clasice, sambo și lupta tradițională trânta, de două ori campion al Chișinăului la lupte libere la categoria de 73 kg. Pe parcursul carierei sportive i-a învins pe maeștrii în sport georgianul Șota Kihabidze și uzbecul Subakulov. A practicat sportul de performanță până la vârsta de 45 de ani. Maestru al sportului din URSS la proba sportivă de lupte libere (1962). A fost antrenor superior la Școala Republicană Specializată de Lupte Greco-Romane din Chișinău (1995–2005). Antrenor emerit al Republicii Moldova (2005). Cetățean de onoare al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău.

IMG_6168

 

 

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

 

Viitorul sediu al Parlamentului rromilor, Soroca. Foto: Daniela Hadîrcă, 2 septembrie 2017

Notă: Inițial casă a fost proiectată ca una de locuit însă proprietarul văzând că în Astana (Kazahstan) există o construcție asemănătoare, destinată minorității kurde, s-a  gândit să realizeze o construcție identică și pentru comunitatea rromă din Republica Moldova.

123

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Casa Naționalităților, mun. Chișinău. Foto: Simi Ion Xenofontov, 6 decembrie 2015

Notă: În Republica Moldova activează o serie de organizații etnoculturale care se preocupă nu doar de protejarea patrimoniului cultural al grupurilor minoritare, ci și de asigurarea drepturilor civile, economice, religioase etc. În scopul colaborării mai eficiente a organizațiilor etnoculturale, la 1 iunie 1996 a fost deschisă oficial Casa Naționalităților, centru cultural de coordonare al organizațiilor etnoculturale din republică, primul din spațiul ex-sovietic, care și-a început activitatea prin reunirea a 21 de organizații etnoculturale. Biroul Relațiilor Interetnice este o structură a puterii executive ce reprezintă și apără interesele grupurilor etnice conlocuitoare. Relațiile interetnice în Republica Moldova sunt centrate în zona politicului, dimensiune creată artificial pe substratul destrămării sistemului sovietic. Prin „Concepția politicii naționale a Republicii Moldova” (2003), factorul politic a tins să monopolizeze „discursul identitar”, ca „garant” al „păcii” și „consensului interetnic”.

1

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Trepte spre capela Talpa Maicii Domnului de la mănăstirea Saharna.

Foto: Ion Valer Xenofontov, 24 decembrie 2011

Notă: Pe dealul Grimidon (circa 100 m), din proximitatea mănăstirii Saharna, se află un loc protejat de o mică capelă în care este imprimată o urmă de picior – Talpa Maicii Domnului (reconstituită în 1993). Cu ajutorul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, pe dealul Grimidon s-au săpat praguri, pentru a facilita accesul spre capelă. Crucea, îmbrăcată cu oglinzi de lângă paraclisul Maicii Domnului, a fost cioplită din lemn de stejar de pictorul local Teodor Malai.

 

IMG_3115

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Preotul indian Vivian Furtado, parohul Bisericii Romano-Catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei. Foto: Ion Valer Xenofontov, 15 august 2017

9

Notă: 

La 15 iunie 2014, în prezența PS Anton Coşa, paroh al comunității catolice din Orhei a fost numit părintele indian Vivian Furtado, născut la 20 decembrie 1972 în localitatea Udupi, Karnataka din sudul Indiei. Vivian Furtado s-a născut într-o familie catolică, are trei frați și două surori, una din ele fiind călugăriță. În 2002 a fost sfințit preot în India. A absolvit liceul cu profil filosofie și teologie. În 2010 a susținut licența în teologie (cu tema „Pastorala Biblică”) la Roma, Italia. Este călugăr misionar în Congregația Cuvântului Divin. Cunoaște limbile romȃnă, engleză, italiană, rusă și cinci dialecte indiene. A învățat limba romȃnă în orașul Roman, Romȃnia. Din 2003 este în misiune în Republica Moldova. A slujit la parohia catolică de la Stăuceni. Ne-a povestit că obștea romano-catolică din Orhei nu este una mare, însă se constată o tendință de creștere a acesteia. Biserica fiind în centrul orașului face parte din viața spirituală a localității. Face slujbe în fiecare zi. Duminica la oficierea serviciului divin de la ora 10.00 vin mai mulți credincioși. Oficiază Sfânta Liturghie în limbile romȃnă și rusă. Are mai multe activități sociale. Aici activează un Centru de zi pentru circa 25 de copii, cu un program de luni până vineri, de la ora 12.00 până la ora 14.00, unde elevii își pregătesc temele pentru acasă și fac diferite lucrări manuale. Duminică la biserică se studiază limba engleză. Slujitorii lăcașului sfânt sunt implicați și în proiecte caritabile. Vara se organizează tabere de agrement pentru 80-100 de copii. Scopul acestor activități rezidă în organizarea odihnei și formarea spirituală. Se fac excursii la mănăstirea Curchi. Părintele Vivian Furtado consideră că este necesară cunoașterea ambelor biserici  – ortodoxă și catolică. Părintele se simte bine în Republica Moldova. Spune că oamenii sunt foarte prietenoși. Constată însă faptul că atât părinții, cât și copiii nu cunosc multe despre învățătura creștină. Oamenii știu să se distreze, însă de multe ori nu găsesc o oră pentru a merge la biserică. Ei ar trebui să nu uite de Dumnezeu, pentru liniștea sufletească. Părintele Vivian Furtado studiază documentele bisericii catolice și predicile Papei Francisco. Prezența unui preot inteligent și sociabil în viața religioasă și culturală a orașului Orhei aduce un farmec aparte urbei.

I.V.X.

 

REPUBLICA MOLDOVA ÎN IMAGINI

Secvență din Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei. În partea dreapta, la masa de scris, se află istoricul și scriitorul Vasile Cocarcea (n. la 15 septembrie 1948 în s. Stejăreni, raionul Strășeni [a consacrat satului natal o monografie: Vasile Cocarcea, Stejărenii din Codrii Moldovei, Orhei-Chișinău, Editura Cartea Moldovei, 2014,148 p.]), președintele Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români (din 2015), cu centrul la Cluj-Napoca, România.

În partea stânga se află biroul lui Andrei Calcea, din 23 septembrie 2013 directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Orhei.

Pe fundal, un covor moldovenesc din anul 1904. De asupra covorului se află un tablou care reprezintă orașul Orhei în anii 1960. Pictura a fost executată de un angajat de la Casa de Cultură din orașul Orhei.

Foto: Ion Valer Xenofontov: 15 august 2017

Notă istorică: Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei activează din 14 februarie 1969, în fosta casă particulară a inginerului Serviciului Tehnic al Prefecturii Orhei, Mircea Bengulescu. Inițial instituția muzeală avea un singur colaborator științific (A. Roitman) și un supraveghetor (Nicolae Gânga). La dispoziția vizitatorilor se află șapte săli expoziționale, amplasate pe o suprafață de 142,4 m². În Fondul de bază al Muzeului se află peste 23 000 de piese.

Sursă: Vasile Cocarcea, Andrei Calcea, Locuri și locașuri sfinte – temelia dăinuirii noastre, Orhei-Chișinău, Tipografia Reclama, 2016, pp. 19-20.

IMG_5319

Icoană executată de către deținuții de la Penitenciarul nr. 18 Brănești pentru Biserica Ortodoxă „Sfântul Cneaz Vladimir” (între 1904 și 1940, Biserica Armeano-Gregoriană „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”) din Orhei. Foto: Ion V. Xenofontov, 15 august 2017

Icoană executată de către deținuții de la Penitenciarul nr. 18